SiolNET. Novice Slovenija
3,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali bo v zadevi Trenta sodil kar tožilec?

3,27

termometer

Oddaja Argument, Franci Matoz |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Ob predlogu pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič, da izvede nadzor, kako Marjan Pogačnik izbira sodnike, ki bodo v zadevi Trenta presojali pritožbo Janeza Janše (SDS) na obtožni predlog tožilstva, odvetnik Franci Matoz od Pogačnika zahteva še zaslišanje tožilca Boštjana Valenčiča in sodnika, ki bi moral soditi v primeru Trenta, Davida Špernjaka. Matoz opozarja, da je Špernjak prej delal kot tožilec pri Valenčiču in da zakon prepoveduje sodniku presojanje zadeve, če je prej v njej delal kot tožilec.

Davida Špernjaka so na okrožnem sodišču v Ljubljani v sodni senat vključili, ko je ta že bil imenovan. Zamenjal je prvotno določenega sodnika Bernarda Tajnška. Špernjak je pred nekaj leti magistriral pri Primožu Gorkiču, ta lani najprej zavrnjeni kandidat za vrhovnega sodnika brez dneva sodnih izkušenj, je znani zagovornik obsodbe Janše v primeru Patria.

Marjan Pogačnik Novice Zadeva Trenta: ali na Pogačnikovem sodišču Janši montirajo sodnike?

Matoz pa zdaj opozarja, da je Špernjak pred imenovanjem za sodnika delal tudi na specializiranem državnem tožilstvu in da je bil tam kot tožilec seznanjen s kazensko zadevo, ki bi jo zdaj presojal kot sodnik.

Zakon o kazenskem postopku, opozarja Matoz, določa, da sodnik ne sme opravljati sodniške dolžnosti, če je v isti zadevi sodeloval kot tožilec. 

Matoz zaradi tega Pogačniku predlaga, naj povabi na zaslišanje sodnika specializiranega državnega tožilstva Boštjana Valenčiča in tudi sodnika Davida Špernjaka. 

Lilijana Kozlovič Novice Zadeva Trenta: Bo Kozlovičeva preverila Pogačnika?

Celotna dopolnitev zahteve za izločitev Špernjaka z opozorilom, da je prej delal na specializiranem tožilstvu, ki vodi postopek proti premierju Janezu Janši (SDS), ki bi ga nekdanji tožilec zdaj presojal kot sodnik, je takšna:

 

tozilecsodnik1 | Foto:

spernjak2 | Foto:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin