Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
7.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci migranti noad

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 7.35

6 let, 7 mesecev

Ali bo Slovenija začela postavljati žičnato ograjo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je na več kot štiri urni trajajoči seji pripravila dodatne ukrepe za varovanje šengenske meje, saj se v sredo ali najpozneje v četrtek obeta močan begunski val.

21.35 LJUBLJANA Predsednik vlade Miro Cerar bo imel verjetno v torek okoli poldneva novinarsko konferenco, na kateri bo javnosti pojasnil podrobnosti.

21.00 LJUBLJANA Vlada se je na današnji seji seznanila z aktualnimi podatki o pričakovanem povečanem pritoku beguncev oz. migrantov po t.i. balkanski poti ter hkratni možnosti, da bosta Nemčija in Avstrija začeli ožiti njihovo sprejemanje. Težje posledice lahko nastopijo v prihajajočem zimskem času in ob omejenih kapacitetah, ki jih lahko ponudi Slovenija za ustrezno zavetišče ljudem na poti.

Vlada je na seji pripravila dodatne nujne ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov, vključno s potrebnimi ukrepi za varovanje šengenske meje. Ti ukrepi se bodo po potrebi začeli izvajati v naslednjih dneh.

20.30 BRUSELJ EU načrtuje vzpostavitev središč za obravnavo beguncev vzdolž balkanske migracijske poti, tudi v državah Zahodnega Balkana, je danes v Bruslju povedal luksemburški minister za migracije Jean Asselborn, ki je vodil izredno zasedanje notranjih ministrov o begunski krizi.

20.00 LJUBLJANA POP TV je v oddaji 24 ur poročal, da naj bi v Slovenijo neuradno že prispelo 120 kilometrov žičnate ograje, ki jo je Slovenija kupila na Madžarskem, ker je bila na Poljskem čakalna vrsta predloga. Pristojni naj bi že pridobivali soglasja lastnikov zemljišč za postavitev ograje.

19.30 ATENE V Egejskem morju pri grškem otoku Lezbos so danes prestregli več sto migrantov, ki so si privoščili prvorazredno pot iz Turčije. Severno od Lezbosa so namreč prestregli več kot 300 migrantov, ki so bili na luksuzni jahti na poti od turške obale, je poročala grška tiskovna agencija ANA.

18.40 BRUSELJ Tehnična sredstva za zavarovanje meje so pripravljena, potrebna je samo politična odločitev, je povedala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar v Bruslju. Na vprašanje, ali bo odločitev sprejeta danes na seji vlade, je odgovorila: "Mislim, da bi se znalo zgoditi. Težko pa rečem, saj je to odvisno tudi od preostalih partnerjev."

18.20 LJUBLJANA Po podatkih policije so bili vsi sprejemni in nastanitveni centri za begunce ob 18. uri prazni. Štirinajst migrantov je le v Centru za tujce v Postojni, kjer pa so nastanjeni prosilci za azil in kjer se število že nekaj dni skoraj ne spreminja.

18.10 GORNJA RADGONA Vseh 1.174 migrantov in beguncev, ki so bili v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni, so bili okoli 14. ure sprejeti v Avstrijo.

17.30 LJUBLJANA Na predsednika republike Boruta Pahorja po njegovem četrtkovem nagovoru v državnem zboru 15 organizacij in skupin ter več kot 160 posameznikov naslavlja pismo, v katerem njegove besede ob begunski krizi ocenjujejo kot nevredne državnika. Slovenija lahko po njihovem mnenju svoje moči usmeri v zmanjšanje trpljenja, ki so mu podvrženi begunci na balkanski poti.

17.10 STOCKHOLM/OSLO S Švedske in Norveške poročajo, da so v minulem tednu zabeležili nov rekorden prihod beguncev. Število vloženih prošenj za azil je v teh skandinavskih državah narasel predvsem na račun večjega števila ljudi iz Afganistana.

17.00 BERLIN Uradni govorec nemške vlade Steffen Seibert je napovedal spremembo v politiki do beguncev, in sicer predvsem v tem, da se jim člani njihovih družin ne bodo mogli avtomatsko pridružiti. Vlada kanclerke Angele Merkel poskuša na ta način pomiriti spore znotraj lastnih vrst glede politike do beguncev.

16.50 LJUBLJANA Svet za odziv na sovražni govor opozarja na primere sovražnega govora na spletnih družbenih omrežjih, ki je v zadnjem času naperjen proti migrantom oziroma beguncem. Vse politične akterje in mnenjske voditelje ob tem pozivajo, da jasno obsodijo sovražni govor do beguncev, hkrati pa pozivajo tudi k prijavi sovražnega govora policiji.

16.40 ŠENTILJ Avstrija je zjutraj sprejela 1.090 beguncev in migrantov, ki so bili v nastanitvenem centru v Šentilju, kasneje pa še 1.025 migrantov in beguncev. V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno 585 migrantov, ki so prispeli z vlakom iz Dobove ob 16.30. Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna.

16.20 LJUBLJANA V sredo ali najpozneje četrtek lahko pričakujemo od 20 tisoč do 30 tisoč migrantov, je pred sejo vlade pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. Zato je po njegovih besedah prav, da vlada pregleda položaj in ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da bo vse delovalo normalno. Ali bodo odločili o postavitvi tehničnih ukrepov, je stvar ocene, pravi Erjavec.

16.00 LJUBLJANA Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pričakuje od Evropske unije dodatno pomoč s finančnimi sredstvi in policisti za varovanje schengenske meje. Slovenija v tem trenutku še varuje schengensko mejo, vendar prihaja do masovnega in na trenutke tudi nasilnega prehoda državne meje, zato pričakuje krepitev pomoči EU, je pojasnila ministrica.

15.30 LJUBLJANA Vladna ekipa je potrdila, da se bo danes popoldne, neuradno ob 16. uri, sestala na redni seji, kjer naj bi obravnavali zaupna gradiva v zvezi z aktualno begunsko krizo.

15.15 LJUBLJANA Zunanji minister Karl Erjavec se odpravlja na delovni obisk Italije, Vatikana in Avstrije. V torek se bo odpravil v Rim, kjer se bo srečal z italijanskim kolegom Paolom Gentilonijem, sestal pa bo se še s predstavniki Svetega sedeža. V sredo ga bo na Dunaju sprejel avstrijski kolega Sebastian Kurz. Glavna tema obiskov bo migrantska kriza.

15.00 LJUBLJANA Popoldne bo seja vlade, neuradno na temo o aktualni begunski problematiki.

13.24 BRUSELJ Evropska komisija bo Hrvaški dodelila 16,43 milijona evrov nujne pomoči za lažje obvladovanje prihoda številnih migrantov in izboljšanje stanja na terenu. Sredstva bodo namenjena povečanju policijskega osebja na hrvaško-srbski meji in izboljšanju razmer v začasnih nastanitvenih centrih.

12.44 LEZBOS "Ni denarja, ni služb, ni domov," je zapisano na letakih o Švedski, ki so zaokrožili med begunci na grškem otoku Lezbos. Poleg tega je na letakih zapisano, da bo Švedska prepovedala hidžabe in da vsi begunci v tej državi živijo v šotorih. Kot piše spletni portal thelocal.se, gre za napačne in pretirane trditve, ki jih z letaki širi nacionalistična stranka Švedski demokrati.

11.42 BRUSELJ Zaradi begunske krize je pred EU slaba prihodnost, je dejal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn in dodal, da bi EU lahko zelo hitro razpadla, če bo imelo izključevanje prednost pred solidarnostjo tako navzven kot navznoter. "Morda imamo še nekaj mesecev časa," je dejal in opozoril, da v najhujšem primeru grozi celo vojna. "Ne vem, kaj se bo zgodilo na Balkanu, če Švedska in Nemčija zapreta svoje meje. Menim, da je stanje zelo, zelo kritično".

O tem, da bi na Balkanu ob morebitnem zaprtju nemških meja lahko izbruhnila vojna, je svarila že nemška kanclerka Angela Merkel.

9.12 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi so okoli 8.30 v svojo državo sprejeli 500 migrantov. V nastavitvenem centru je trenutno 590 ljudi, dopoldne pa je predviden vlak iz Dobove s 1.020 migranti.

9.02 KRANJ Prek Jesenic so v Avstrijo z izrednim vlakom prepeljali 539 evidentiranih migrantov.‎

7.49 DOBOVA Okoli tretje ure je prispel napovedan izredni vlak iz Hrvaške, na katerem je bilo 1.065 beguncev. Na drugem vlaku okoli 6. ure je bilo 1.020 beguncev. Drugih najav o prihodih beguncev na Policijski upravi Novo mesto za zdaj nimajo.

7.40 LJUBLJANA Število beguncev in migrantov, ki prihajajo v Slovenijo, se je v zadnjih dneh nekoliko umirilo. V nedeljo jih je vstopilo 3.320, v soboto pa 1.716, potem ko jih je v preteklem tednu v povprečju prišlo okoli šest tisoč.

7.38 DOLGA VAS Zaradi zagotavljanja varnosti v povezavi s povečanimi nedovoljenimi migracijami bo ob 12. uri na mejni prihod prispelo 50 madžarskih policistov, ki bodo slovenskim pomagali pri opravljanju varnostnih nalog.

7.37 BRUSELJ Notranji ministri EU bodo v Bruslju na izrednem zasedanju o begunski krizi pregledali zlasti izvajanje odločitev, sprejetih v preteklih mesecih. Slovenijo bo zastopala ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Ne spreglejte