Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 4. 2014,
9.26

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Janković

Sobota, 19. 4. 2014, 9.26

8 let, 2 meseca

Alenka Bratušek: Verjamem, da bom zmagala na kongresu PS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Verjamem, da bom," je predsednica vlade Alenka Bratušek v intervjuju za Večer odgovorila na vprašanje, ali bo zmagala na kongresu PS.

To prepričanje pripisuje predvsem pogovorom s poslanci in člani stranke, ki po njenih besedah ugotavljajo, da so v letu dni za državo naredili veliko.

"Dejstvo je, da smo z njim in zaradi njega zmagali na volitvah konec leta 2011" Priznala je, da se je tudi sama za vstop v stranko odločila zaradi Zorana Jankovića. "Dejstvo je, da smo z njim in zaradi njega zmagali na volitvah konec leta 2011," je dejala, a dodala, da verjame, da člani in volivci PS niso bili zadovoljni, ko jim po volitvah ni uspelo sestaviti vlade.

Z Jankovićem se sicer, kot pravi, normalno pogovarjata. Priznava mu tudi, da je odličen župan. Če bo Janković zmagal na kongresu, pa meni, da bi bilo zelo neodgovorno vztrajati na mestu predsednice vlade. "Če bi bila mogoča takšna ali kakršnakoli drugačna rešitev, nam v Pozitivni Sloveniji pred dobrim letom ne bi bilo treba storiti vsega, kar smo – vključno z Jankovićevim odstopom –, da smo na koncu lahko sestavili vlado," je spomnila.

Na vprašanje, ali je Janković kdaj izrazil pričakovanje, da bi moral uživati nekakšno imuniteto pred vsemi postopki organov pregona, je zatrdila, da ne, naj bi si pa želel, da se ti postopki končajo hitreje. "Ne le zaradi njega, ampak zaradi vseh, ki imajo zaradi dolgotrajnosti postopkov uničen ugled," je dodala.

Ni prepričana, da bodo poslanci obrnili hrbet Pozitivni Sloveniji Glede podpore v DZ ni prepričana, da bodo poslanci obrnili hrbet Pozitivni Sloveniji: "Nekaj jih je res napovedalo, da bodo na kongresu glasovali za Jankovića, a v parlamentu bodo verjetno dvakrat premislili, ali so zato res tudi proti vladi. Svoji vladi."

Prepričana je, da PS uspešno izpolnjuje tudi svoj program, a ceno koalicijskega usklajevanja vedno najdražje plača največja vladna stranka. Želi si, da bi koalicija lahko delala do konca rednega mandata.

Dvomi, da bi lahko prodali banko Ker so za stresne teste na vrsti evropske banke, dvomi, da bi lahko prodali banko, večjih težav pa ne vidi za Telekom. "Uradno ne vem, koliko je interesentov, ker v prodajne postopke ne posegam, a naj bi jih bilo veliko." Cene pa ne razkriva.

Priznala je, da se sestaja z investitorji, ki želijo dobiti občutek, ali po vseh zapletih in zastojih v privatizaciji tokrat mislimo resno. "Predsedniki vlad so kdaj prej govorili tako, delali drugače, sama zdaj vidim, da nas je to stalo veliko kredibilnosti. Ta se nam je v zadnjem letu močno dvignila, ker smo finančni minister, guverner centralne banke in jaz govorili isto, ne kot razglašen orkester."

Bratuškova: Nepremičninskega davka ne bi pripravljali, če bi vedeli, da je s tem kaj narobe Glede nepremičninskega davka je pojasnila, da uvajanja tega ne bodo opustili ter da ga bomo državljani začeli plačevati s časovnim zamikom. Dodala je, da če bi bilo treba spreminjati le davek na nepremičnine, bi lahko hitro odpravili težave. "Težava je, da je ustavno sodišče poseglo v nekaj, o čemer mi sploh nismo dvomili – v zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin iz leta 2006. Če bi zaradi odločitve ustavnega sodišča sprejeli odločitev, da davka na nepremičnine ne bo, bi sledili bolj boleči ukrepi. Ker pa gre za zamik enega leta ali dveh, je treba poiskati le prehodne ali začasne rešitve." O zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin pa pravi, da je bil ta potrjen in "nikoli ni nihče opozarjal, da bi lahko bil sporen, tudi nobena institucija tega ni ugotavljala … Strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo in so sedeli tudi v svetu za pripravo davka, so trdili, da je naša metoda ena najboljših na svetu," pravi Bratuškova, ki trdi, da tega davka gotovo ne bi pripravljali, če bi vedeli, da je s tem kaj narobe.

Bratuškova: Neka politična stranka si dovoli bistveno preveč vmešavanja v gospodarstvo Glede odstopa šefa nadzornikov NLB Franceta Arharja pa je dejala, da je slišala predvsem, da odhaja zato, ker si ena politična stranka dovoli res bistveno preveč vmešavanja v gospodarstvo, celo razpravljati v državnem zboru o zaposlitvi v gospodarski družbi.

Ne spreglejte