Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

korupcija

Torek, 22. 10. 2013, 15.41

8 let

76 odstotkov Slovencev prepričanih o skorumpiranosti vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskava ameriškega inštituta Gallup iz leta 2012 kaže, da je 76 odstotkov Slovencev prepričanih, da je korupcija v slovenski vladi široko razširjena.

Inštitut je rezultate pridobil z osebnimi in telefonskimi intervjuji, opravljenimi z okoli 1000 osebami, starih 15 let ali več, v vsaki državi. Anketiranje je bilo opravljeno leta 2012. Med našimi sosedami v Avstriji v skorumpiranost vlade verjame 57 odstotkov, v Italiji 86 odstotkov, na Hrvaškem 74 odstotkov, na Madžarskem pa 79 odstotkov vprašanih.

Med državami s svobodnimi mediji so sicer najslabše rezultate zabeležili na Češkem, v Litvi in v Gani, najboljše pa na Švedskem, na Danskem in v Švici. Gallup je v raziskavo vključil 129 držav in ugotovil, da v kar 108 večina prebivalcev korupcijo vidi kot široko razširjen problem. V svoji raziskavi se sicer inštitut opira na lestvico medijske svobode, ki jo sestavlja Freedom House, in ugotavlja, da je problem zaznane korupcije prisoten tako v državah s svobodnimi mediji, ki veljajo za pokazatelj dobrega upravljanja in razvoja, kot tudi v državah z omejeno medijsko svobodo.

Visoko v prvi deseterici so tudi ZDA Med državami s svobodnimi mediji je odstotek odraslih, ki menijo, da je korupcija v njihovi vladi široko razširjena, segel od 94 odstotkov na Češkem do 14 odstotkov na Švedskem. Na Češkem, opozarja Gallup na spletni strani, je korupcijski škandal junija spodbudil odstop premiera Petra Nečasa. Dokaj visoko v prvi deseterici pa so tudi ZDA, saj je o skorumpiranosti vlade prepričanih 73 odstotkov Američanov.

V državah z omejeno medijsko svobodo so o korupciji najbolj prepričani v Tanzaniji (95 odstotkov), najmanj pa v Gruziji (25 odstotkov). Tu je na tretjem mestu z 92 odstotki tudi Grčija, pri čemer Gallup pojasnjuje, da je korupcijo v vladi in slabo upravljanje države razkrila grška dolžniška kriza. Od leta 2007 do 2009 se je odstotek ljudi, ki verjamejo v skorumpiranost vlade v Grčiji, povečal za 22 odstotnih točk.

Ne spreglejte