Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
11.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kidričevo begunci migranti Andrej Čuš

Petek, 15. 1. 2016, 11.23

7 let, 12 mesecev

4.000 migrantov v Kidričevo? Krajani: "Ne, hvala!" (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred občinsko stavbo v Kidričevem se je zbralo okoli 300 protestnikov, ki nasprotujejo morebitni nastanitvi migrantov v svojem kraju.

Prihaja v Kidričevo 4.000 migrantov? Občane Kidričevega so te dni vznemirile informacije, da naj bi država pri njih načrtovala vzpostavitev nastanitvenega centra za begunce, ki bi v tamkajšnjih vojaških objektih lahko sprejel tudi do 4.000 ljudi.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic se je danes srečal z županoma Kidričevega in Hajdine, občani pa so ob tem organizirali protestni shod. Skupina Proti migrantskemu centru Kidričevo ima na Facebooku, prek katerega so pozivali k shodu, že več kot 3.000 članov.

Šefic je potrdil, da preučujejo več možnosti za vzpostavitev namestitvenih centrov za migrante, med njimi tudi možnost prilagoditve državnega objekta, ki ga uporablja Slovenska vojska v bližini Kidričevega. Končna odločitev naj še ne bi bila sprejeta. Župana Anton Leskovar in Stanko Glažar sta poudarila, da migrantskemu centru odločno nasprotujeta.

Občani bodo nastanitev migrantov preprečili tudi fizično "Ne gre za begunce, gre za migrante, ki jih že vrača Nemčija. Med njimi gre tudi za, varnostno gledano, problematične ljudi," je dejal Andrej Čuš, poslanec SDS. Opozoril je, da gre za ljudi, ki jih Nemčija noče, ljudi, ki imajo vsega dovolj in so pripravljeni storiti vse, da pridejo do tega, kar želijo.

"Lokalna skupnost je 100-odstotno proti. Želimo si mirnega, normalnega življenja. Osnovna šola, v kateri imam dva otroka, je 500 metrov stran. Kdo bo jamčil za varnost naših otrok? Izključno jaz in lokalna skupnost lahko to narediva. Odločno smo proti," pravi predstavnik lokalne skupnosti Leo Kavčič.

Občani pa napovedujejo, da bodo nastanitev migrantov preprečili fizično, če bo to potrebno.

Možnosti za podoben center za 2.500 ljudi po Čuševih besedah vlada išče tudi v Kranju.

Pogled na območje vojašnice v Kidričevem

Ne spreglejte