Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zapravljanje varčevanje

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 13.08

8 let

10 nasvetov, kako finančno preživeti veseli december

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
December je mesec veselja in mesec povečanih stroškov: darila, praznovanja, slavja, običaji, nakupi ...

... in zadnji mesec leta je lahko eno najbolj stresnih in napornih obdobij v letu. Zato je smiselno, da si pred nakupi pripravimo praznični načrt proračuna, ki lahko služi kot pomoč pri načrtovanju in sledenju prazničnim izdatkom.

Koliko denarja imate na razpolago? Preden začnete načrtovanje decembrskih izdatkov, preverite, koliko denarja vam ostane po plačilu vseh rednih stroškov in položnic. Ob tem bodite pozorni na dodatne stroške v hladnejših mesecih leta, kot so ogrevanje, topla voda in elektrika. Upoštevajte finančne prilive, ki so redni in zagotovljeni, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer svetujejo še:

1. Dogovorite se za vrednost daril Večina je pred nakupi v dilemi, koliko denarja bi zapravili za darilo, zato je priporočljivo, da se za vrednost daril dogovorite.

2. Darilo izdelajte sami Svoje najbližje lahko razveselite z darilom, v katerega ste vložili svoj trud. Tudi doma izdelano živilo je lahko praznično darilo.

3. Pripravite srečelov Če je obdarovancev več, je srečelov dober način, kako lahko prihranite. Vsak kupi eno darilo v okviru dogovorjene cene. Hkrati pa je tovrstni srečelov tudi odličen način zabave ob odkrivanju skrivnega obdarovanca.

4. Oblikujte seznam nakupov Če se boste po nakupih odpravili s seznamom, se boste po vsej verjetnosti izognili impulzivnim nakupom. Če veste, kaj kupiti, se pred nakupom pozanimajte o cenah pri več ponudnikih. Cene so dostopne tudi na spletu, pozornost velja nameniti tudi akcijam in popustom, ki jih trgovine nudijo v predprazničnem času.

5. Ne nakupujte v zadnjem hipu Nakupe opravite čim prej, ne čakajte na zadnji trenutek. Gneča v trgovinah in dolge čakalne vrste vas bodo po vsej verjetnosti odvrnile od racionalnega kupovanja in potrpežljivega iskanja najugodnejših izdelkov.

6. Ne pretiravajte pri nakupih hrane in pijače Pred prazniki pogosto pretiravamo pri nakupih hrane, zato je tudi pri tem priporočljiv seznam. V trgovino pa se nikakor ne odpravite lačni. Tudi pri kupovanju hrane je dobro primerjati cene.

7. Ne pretiravajte s porabo energije Decembrskega vzdušja ni brez prazničnega okraševanja. Tudi to je področje, kjer lahko privarčujete, in sicer z uporabo cenejšega električnega toka. Dobro je imeti v mislih dejstvo, da je včasih manj tudi lepše.

8. V trgovino z gotovino Preprosta psihološka zavora, ki lahko pomaga, da ne zapravite preveč, je uporaba gotovine. Veliko ljudi ob plačilu z gotovino bolj razmisli o upravičenosti nakupa. Različne plačilne kartice naj torej ostanejo doma.

9. Na dopust se odpravite po praznikih Če ob koncu leta načrtujete potovanje, se morate zavedati, da so cene nastanitev, turističnih aranžmajev in letalskih kart praviloma najvišje v času praznikov. Če je mogoče, se na potovanje odpravite po praznikih.

10. Prihodnje leto bo drugače … Ker se leto hitro obrne, je pametno, da se na december začnete pripravljati pravočasno. Že januarja je lahko čas, da vsak mesec manjši znesek namenite za praznične izdatke ob koncu leta.

Ne spreglejte