Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2011,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

letalo Pipistrel

Petek, 23. 12. 2011, 13.19

8 let

Tovarna letalskih presežnikov...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kje? V Ajdovščini, nedaleč od tamkajšnjega letališča oziroma Aerokluba Josipa Križaja, kjer so prve letalske korake naredili številni domači letalci

Ivo Boscarol z ekipo zaljubljencev v letalstvo, zelo uspešno meša letalske "štrene" številnim tujim proizvajalcem ultralahkih letal. Zdaj končuje še zadnje priprave na GreenLight WorldFligt z Matevžem Lenarčičem v glavni vlogi. Prvi zasebni letalski tovarnar v Jugoslaviji Nekdanji zaljubljenec v fotografijo, ki se je v mlajših letih rad "zabaval" tudi z letalskim modelarstvom, se je pozneje prelevil v zaljubljenca v letalstvo in usoda je bila zapečatena. Povsem logično je zato bilo, da je že v "rajnki Jugi" zelo oddaljenega leta 1987 ustanovil prvo zasebno tovarno letal. In potem je šlo naprej, zdaj ga poznajo po vsem svetu po Pipistrelu in njegovih ultralahkih letalih.

Abonent na Nasine nagrade... Ko je podjetje lani postalo najbolj inovativno podjetje v Evropi, je Ivo Boscarol, ki ne zanika, da ga od mladih letih mika tudi politika, širokopotezno naznanil, da bo Pipistrel letos slavil še enkrat. Zato se je preprosto moralo zgoditi: z letalom taurus G4, prvim štirisedežnim letalom na električni pogon, ki je kadarkoli do zdaj letelo, je onstran luže v ZDA-pred vso svetovno letalsko smetano-že tretjič zapored "pobasal" prestižno Nasino nagrado za letalo prihodnosti.

Še enkrat okrog sveta, zakaj pa ne? Pred ekipo Pipistrela, Ivom Boscarolom in njegovim letalskim prijateljem Matevžem Lenarčičem je zdaj novi projekt: GreenLigt WorldFlight, 3. januarja bo na ljubljanskem Brniku Matevž Lenarčič, ki ga imajo mnogi za avanturista in ekstremista, kar pa po lastnem mnenju nikakor ni, začel že svojo drugo pot okrog sveta!

"Tako letalo ne obstaja," je ob predstavitvi pipistrel Virusa-SW 115 ponosno povedal Ivo Boscarol. Zato ga seveda tudi ni mogoče kupiti! Morda kdaj pozneje, ampak res samo morda … Najlažje letalo (z okoli 300 kilogrami) v svoji kategoriji na svetu in najekonomičnejši "nebeški" ptič, saj porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo, je opremljen z veliko dodatne opreme, celo turbino, ki letalu z dvema sedežema omogoča "turboprop" dimenzijo letala z maksimalno hitrostjo okoli tristo kilometrov na uro. Domet letala pa je kar štiri tisoč kilometrov.

Kot Jules Verne Skoraj sto tisoč kilometrov je pred Lenarčičem, ki priznava, da je strah vedno prisoten tudi pri njem. "Verjamem, da ne bo težav, bo pa veliko dela in malo spanja," priznava Matevž Lenarčič, ki se bo ob tokratnem letalskem podvigu brez meja osredotočil na vse vode sveta. V osemdesetih dneh ali morda še kakšnem manj, tako kot Jules Verne, naj bi torej obkrožil svet, seveda s postanki, na katerih bo natočil gorivo in razrešil kakšno birokratsko oviro, ki jih tudi drugod po svetu ne manjka. Potem pa spet naprej čez številne države, preletel bo kar tri oceane in seveda najvišji vrh sveta Mount Everest. Na koncu pa domov. Srečno!

Ne spreglejte