SiolNET. Novice Predsedniške volitve
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako poceni kot še nikoli: skromna kampanja Pahorja in Šarca #video

1,05

termometer

Predsedniška kampanja, ki se končuje z volitvami čez teden dni – odločali bomo med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem – bo porušila dva rekorda. Prvi je najnižja udeležba, o kateri je bilo že veliko rečenega, drugi pa najcenejša kampanja.

[video: 66001 / ]

V prvem krogu volitev pred dvema tednoma je glasovalo komaj 700 tisoč ljudi, kar milijon pa jih je ostalo doma. V drugem krogu je udeležba praviloma še nižja.

Opazni pa so tudi nizki stroški volilnih kampanj. Pri kamniškem županu Marjanu Šarcu ne bodo porabili več kot 45 tisoč evrov. Pri njegovem protikandidatu Borutu Pahorju medtem še skrivajo, koliko stanejo aktivnosti, v središču katerih je pohodniško križarjenje po Sloveniji. Verjetno pa znesek ne bo presegel zastonj delovnih akcij, s katerimi je zmagal pred petimi leti in zanje porabil vsega 53 tisoč evrov.

Popravek, dodano 8. novembra 2017:

V članku smo prvotno napisali, da v štabu predsedniškega kandidata Boruta Pahorja še skrivajo, koliko stanejo aktivnosti kampanje. Objavljamo popravek, v katerem prilagamo odgovor štaba.

Za kampanjo nameravajo skupaj porabiti okoli 45 tisoč evrov. Načrtujejo, da ne bodo porabili več kot v prejšnji kampanji (med 40 in 50 tisoč evri), posojil niso najeli. Najvišji strošek do zdaj je bila cena poštnih storitev.

Za občutek in primerjavo: Danilo Türk je porabil 580 tisoč evrov, Lojze Peterle 527 tisoč, Janez Drnovšek 393 tisoč evrov.


Preberite še:

Mladi in starejši odgovarjajo: Pahor ali Šarec? #video

Komu ste bolj podobni: Pahorju ali Šarcu? #kviz

Spoznajte Boruta Pahorja in Marjana Šarca osebno #video


Zakaj poceni kampanje? 

V prvem krogu volitev smo videli veliko različnih kampanj, vendar nobena ni bila pretirano uspešna. Kandidati so tisto delo, ki bi ga morali prepustiti strokovnjakom trženja, opravili kar sami, kar se je ne nazadnje odrazilo v najnižji volilni udeležbi do zdaj.

"Kandidati razmišljajo: zakaj bi zdaj zapravljal denar za strokovnjake, medtem ko lahko, se zdi, večino stvari naredim sam. Potem si začnejo kopati jamo, v katero proti koncu kampanje silovito štrbunknejo," je kritičen Aljoša Bagola, kreativni direktor na agenciji Pristop. Meni, da se bosta kandidata v fotofinišu vendarle lotila resnejših tem. "Tako kot je v zadnji predsedniški tekmi s tem postregel Milan Kučan, ki je od Pahorja zahteval, naj pa vseeno imenuje te strice iz ozadja."

Kakšno je vaše mnenje o gornji temi? Vabljeni k razpravi na forumu Med.Over.Net.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin