Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
14.12

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

Borut Pahor Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša Milan Kučan predsedniške volitve 2017

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 14.12

6 let, 5 mesecev

Alfa in omega levice in desnice proti Pahorju: prvi zaradi osebnih zamer, drugi zaradi strahu pred Šarcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Kučan Janša

Borut Pahor je v tekmi za položaj predsednika republike še prejšnji teden računal na široko podporo politike, namesto ponujene roke pa je doživel hladno prho. Podporo sta mu namreč odrekla tako Janez Janša kot Milan Kučan. Medtem ko Kučana pri kritikah na račun Pahorja po besedah analitikov ženejo osebne zamere in sovraštvo, bi Janša po njihovem mnenju zaradi lastnih interesov v predsedniški palači raje videl Šarca.

Predsedniškega kandidata Boruta Pahorja je v petek na Facebooku najprej spet ostro kritiziral predsednik SDS Janez Janša. Prvak SDS je v zapisu na družbenem omrežju priznal, da so v stranki naredili napako, ko so pred petimi leti v drugem krogu predsedniških volitev izrekli podporo Pahorju.

Ob politiko aktualnega predsednika države se je še isti dan ponovno obregnil tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Ta je v odzivu na Pahorjeve trditve, da je leta 2011 na čelo vlade postavljal ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ponovil, da vztraja pri kritikah, da je Pahor s svojo ignoranco različnim interesnim skupinam omogočal delovanje v škodo državljanov.


Preberite še: 

-> Kučan je Pahorja napadel, ker osebno ne bi prenesel, da še kdo drug zmaga v prvem krogu

-> Kučan proti Pahorju: Ni res, da sem na čelo vlade postavljal Jankovića

-> Janša: Ko smo podprli Pahorja, smo naredili napako


Opredelitev SDS je bila opredelitev proti Türku, ne za Pahorja

Na vprašanje, zakaj se je Janša nenadoma odrekel Pahorju, nekdanji član SDS in nekdanji zunanji minister v prvi Janševi vladi Dimitrij Rupel odgovarja, da SDS pred petimi leti ni iskreno podprla Pahorja. 

Po besedah Rupla se je Pahor v takratnih razmerah izkazal za manj slabo izbiro v primerjavi s protikandidatom Danilom Türkom: "Moja osebna opredelitev in opredelitev SDS je bila opredelitev proti Türku, ne toliko opredelitev za Boruta Pahorja. V tej situaciji so se stvari nekoliko spremenile. Desnico je na neki način strah, da bo v primeru Pahorjeve zmage Šarec moči prihranil za bližnje parlamentarne volitve."

Dimitrij Rupel je prepričan, da Šarec ni primeren ne za predsedniško ne za katerokoli drugo državniško funkcijo. | Foto: Ana Kovač Dimitrij Rupel je prepričan, da Šarec ni primeren ne za predsedniško ne za katerokoli drugo državniško funkcijo. Foto: Ana Kovač

Po njegovem mnenju Šarec ni primeren kandidat za nobeno državniško funkcijo. Rupel razume zadržanost desnice do tega, da bi kamniški župan na volitvah nastopil kot nov politični obraz.

"Tisti, ki to stvar vodijo, računajo na to, da bo Šarec ustanovil stranko, podobno kot so jo nekoč ustanovili Gregor Golobič, potem Zoran Janković, potem Gregor Virant in nato Alenka Bratušek," pravi Rupel. 

"Janša se zaveda, da bo Šarec v vsakem primeru šel na državnozborske volitve"

Da se Janša z odrekanjem podpore aktualnemu predsedniku republike pripravlja na nove volitve, meni tudi nekdanji svetovalec Boruta Pahorja za odnose z javnostmi Sebastjan Jeretič

"Janša se pripravlja na to, da bo Šarec s svojo stranko v vsakem primeru kandidiral na naslednjih parlamentarnih volitvah. Šarec bo, tudi če zmaga na predsedniških volitvah, ustanovil stranko in šel na parlamentarne volitve," je prepričan Jeretič.

Sebastjan Jeretič je prepričan, da Janša računa na to, da bo Šarec ne glede na izid drugega kroga predsedniških volitev s stranko nastopil na parlamentarnih volitvah. | Foto: Bor Slana Sebastjan Jeretič je prepričan, da Janša računa na to, da bo Šarec ne glede na izid drugega kroga predsedniških volitev s stranko nastopil na parlamentarnih volitvah. Foto: Bor Slana

Da ima Šarec potencial tudi na državnozborskih volitvah, je prepričan tudi analitik Andraž Zorko iz Valicona.

"Roko na srce, Šarec ima z okoli 200 tisoč zbranimi glasovi zagotovo potencial za parlamentarne volitve. V SDS so morda ugotovili, da je njihovem interesu, da Šarec zdaj zmaga, saj kot predsednik verjetno ne bo odstopil, da bi kandidiral na parlamentarnih volitvah," pojasnjuje Zorko.

"Kučana proti Pahorju v prvi vrsti vodijo osebne zamere"

Če gre pri napadu Janše na Pahorja za taktično potezo, Kučana pri tem vodijo osebne zamere, pravijo analitiki, s katerimi smo govorili.

Jeretič je prepričan, da odnose med Kučanom in Pahorjem zaznamuje sovraštvo: "Pri Kučanu gre v prvi vrsti za čisto osebno zamero oziroma za sovraštvo do Boruta Pahorja, strateški premisleki v ozadju pa so sekundarni."

Zorko ob tem poudarja, da Kučan na Pahorja gleda kot na neposlušnega učenca, ki se s svojo sredinsko politiko obnaša po svoje: "Hkrati nekdanji predsednik republike osebno ne bi prenesel, da bi še kdo poleg njega zmagal v prvem krogu volitev."

Pahor ni bil nikoli kandidat Kučanove linije, s svojo sredinsko politiko pa predstavlja nevarnost za trdo levico in desnico, poudarja Andraž Zorko. | Foto: Ana Kovač Pahor ni bil nikoli kandidat Kučanove linije, s svojo sredinsko politiko pa predstavlja nevarnost za trdo levico in desnico, poudarja Andraž Zorko. Foto: Ana Kovač

Ugibanja, da Kučan s svojo posredno podporo Šarcu in kritikami na račun aktualnega predsednika republike igra dvojno igro ter Pahorju v resnici pomaga krepiti vtis, da ni kandidat trde levice, Jeretič zavrača. "Osebne zamere so premočne, da bi bila v ozadju lahko tako globoka strategija," je prepričan nekdanji Pahorjev svetovalec.

Z Jeretičem se strinja tudi Zorko, ki tovrstne govorice označuje za teorijo zarote. Hkrati opaža, da je Kučan v nasprotju z Janšo v svojih kritikah na račun Pahorja nedosleden: "Kučan je izrazito kritičen do Pahorja, medtem ko o Šarcu pove zelo malo, hkrati pa ga javno ne podpre. Janša je bil v nasprotju s Kučanom zelo ekspliciten in je jasno povedal, da zanj ni sprejemljiv noben kandidat."

Pahor s svojo politiko ne ustreza ne Kučanovi ne Janševi liniji

Hkrati Zorko poudarja, da Pahor s svojo politično ideologijo nikakor ne ustreza delu levice, ki se na političnem parketu predstavlja kot naslednica stare komunistične partije: "Pahor hodi na prireditve, kamor nihče od predstavnikov trde levice nikoli ni in tudi nikoli ne bo šel. Ne nazadnje je postavil spomenik sprave, kjer so se srečali potomci partizanov in domobrancev."

Aktualni predsednik države po njegovih besedah nikoli ni bil Kučanov varovanec, še očitneje pa je to postalo, ko se je leta 2011 po izgubi položaja predsednika vlade in predsednika SD odločil, da se bo na položaj predsednika republike povzpel s svojo novo politiko.

Borut Pahor s svojo sredinsko držo predstavlja nevarnost za preživetje tako Kučanove kot tudi Janševe politične linije. | Foto: Ana Kovač Borut Pahor s svojo sredinsko držo predstavlja nevarnost za preživetje tako Kučanove kot tudi Janševe politične linije. Foto: Ana Kovač

"Karkoli si že mislimo o Pahorjevi vsebinski praznini, je trenutno vendarle pozicioniran na sredino. Predstavlja se kot predsednik levih in desnih, kar ne ustreza ne Kučanovi ne Janševi politični liniji, ki za politično preživetje potrebujeta nenehen ideološki spopad med levico in desnico," razlaga Zorko.

Rupel dodaja, da bi desnica v drugačnih razmerah sicer lahko podprla Pahorja: "Če bi med desnimi oziroma desnosredinskimi strankami prišlo do koalicije oziroma pripravljenosti za sodelovanje, se Šarca ne bi bali in bi podprli Pahorja."

Jeretič verjame, da bo del desnega volilnega telesa bojkotiral drugi krog

Medtem ko Rupel Janševega zapisa na Facebooku ne razume kot poziva k bojkotu volitev, Zorko poudarja, da je prvak SDS v petek svojim volivcem prikrito sporočil prav to. "Če rečeš, da sta oba kandidata slaba, s tem pravzaprav pozoveš ljudi, naj ne volijo," pravi Zorko.

Janša se je s tem po mnenju Jeretiča odločil za modro potezo: "V prvem krogu je najprej hotel premakniti glasove k Romani Tomc, zdaj pa že gleda na naslednje parlamentarne volitve. Ker si neposrednega poziva k bojkotu volitev ne more privoščiti, je bila to najboljša poteza."

Marjan Šarec ima po besedah Zorka zagotovo potencial, da na parlamentarnih volitvah 2018 doseže dober rezultat. | Foto: STA , Marjan Šarec ima po besedah Zorka zagotovo potencial, da na parlamentarnih volitvah 2018 doseže dober rezultat. Foto: STA ,

Na vprašanje, ali lahko prvak SDS s svojim pozivom desne volivce prepriča, da bodo dejansko ostali doma, Jeretič odgovarja, da verjame v delni bojkot desnice: "Nizka volilna udeležba bi desnici dala strateško možnost, da prihodnjih šest mesecev govori o nelegitimno izvoljenem predsedniku države in krizi politike."

Z njegovo trditvijo se ne strinja Zorko, ki meni, da bo Janša s svojim pozivom težko discipliniral desne volivce, da ne bodo prišli na volišča. "Volivci niso roboti, to kaže tudi dejstvo, da je določen odstotek volivcev SDS v prvem krogu namesto Tomčeve podprl Pahorja oziroma Šarca," pojasnjuje analitik.

Dodaja, da bo Janša rezultate drugega kroga volitev težko interpretiral kot nelegitimne. "To bi lahko trdil pred petimi leti, ko je bila volilna udeležba v drugem krogu 42,41-odstotna. Pod ta odstotek pa bo volilna udeležba v prihajajočem drugem krogu težko padla."

Ne spreglejte