Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2017,
15.31

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Borut Pahor Janez Janša Janez Janša

Petek, 27. 10. 2017, 15.31

6 let, 5 mesecev

Janša: Ko smo podprli Pahorja, smo naredili napako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Pahor, Janša. | Foto STA

Foto: STA

Predsednik SDS Janez Janša je v objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal, da so v SDS naredili napako, ko se pred petimi leti v drugem krogu predsedniških volitev podprli Boruta Pahorja. Za drugi krog volitev je napovedal še nižjo volilno udeležbo, kot je bila v prvem krogu, in dodal, da bodo o novem predsedniku republike odločali zgolj volivci trdega jedra levice.

Prvak SDS Janez Janša je v objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal, da sta prvi krog letošnjih predsedniških volitev zaznamovala katastrofalno nizka volilna udeležba in dvojna zmaga tranzicijske levice.

Janša v drugem krogu volitev napoveduje še nižjo volilno udeležbo

"Nesporno je daleč najpomembnejši razlog za nizko volilno udeležbo prepričanje večinskega dela volivcev, da volitve niso pomembne. Da se na njih dejansko ne odloča. Da tisti, ki se na volitvah volijo in izvolijo, pravzaprav niso tisti, ki resnično odločajo," je zapisal predsednik SDS in dodal, da je prikrita diktatura slabša od odkrite.

"V nadaljevanju drame v drugem krogu lahko pričakujemo še nižjo volilno udeležbo, kar pomeni, da bo tretjina ali zgolj četrtina slovenskih volivcev, to so volivci pretežno bolj trdega jedra levice, odločila o tem, kdo bo predsednik Republike Slovenije v naslednjih petih letih," je sporočil Janša.

Površinski opazovalci bodo po njegovih besedah izbiranje med dvema odtenkoma rdeče poimenovali za spopad na levici, tisti z globljim vpogledom v zgodovino in sposobnostjo logičnega razmišljanja pa bi mu lahko brez težav rekli tudi "spopad ob Mačkovem breznu".

"V času, ko je predsednikoval Borut Pahor, so nam kradli čas, svobodo, volitve in mandate." | Foto: STA , "V času, ko je predsednikoval Borut Pahor, so nam kradli čas, svobodo, volitve in mandate." Foto: STA ,


Preberite še:

-> Po Janši tudi 34 intelektualcev kritično o Borutu Pahorju
-> Galerija bi kupila osebno izkaznico Janeza Janše, država ne dovoli
-> Drugi krog bo referendum: za Pahorja ali proti njemu #analiza


"Podpora Pahorju je bila napaka in napako je treba priznati"

Spomnil je, da sta se v drugem krogu predsedniških volitev pred petimi leti prav tako spopadla kandidata iste politične opcije in da je bila podpora SDS Borutu Pahorju takrat napaka.

"Takrat smo podprli Pahorja, ki je zaradi različnih razlogov predstavljal logično in racionalno izbiro. Pahor je vseeno predstavljal upanje, da bo predsednikoval drugače kot njegov predhodnik Danilo Türk," je pojasnil Janša.

"A vse od njegove izvolitve so se krepili glasovi, da smo takrat naredili napako. Dolgo časa se mi niso zdeli najbolj prepričljivi, vendar je po petih letih bilanca popolnoma jasna in napako je treba priznati," je prepričan prvak SDS. 

"V času, ko je predsednikoval Borut Pahor, so nam kradli čas, svobodo, volitve in mandate. Ljudje iz njegove stranke v centrih za socialno delo in ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so kradli celo otroke. Predsednik ob teh dogajanjih ni niti pisnil," je kritičen Janša.

Nekdanji predsednik Türk za Janšo bolj sprejemljiv kot Pahor

Dodaja, da Pahor za razliko od Türka sicer ni menil, da je treba opraviti z "osamosvojitveno navlako", vendar pa je Pahorjeva drža dvojne igre na koncu prinesla več škode kot Türkova.

"Navzven je bilo lažje ustvarjati vtis, kot da gre pri ukradeni državi za povsem normalne postopke in ne za zlorabo državnih institucij," je prepričan Janša.

Predsednik SDS je ob tem spomnil na primer Patria, pri katerem je Pahor po njegovem mnenju vztrajal pri stališču, da v sojenju "ni nič narobe in da ne gre za politični proces". Hkrati je Pahor po njegovih besedah "do skrajnosti olepševal stanje pri urejanju povojnih morišč" in tudi na zunanjepolitičnem parketu ob povabilu ruskega predsednika Vladimirja Putina klonil pred "mafijo".

"Mafija je s pomočjo Pahorja izločila daleč najbolj kvalificiranega kandidata za ESČP ter dosegla, da je danes razmerje na ustavnem sodišču sedem proti dva v smislu svetovnonazorske opredelitve. Sedem ustavnih sodnic in sodnikov trenutne sestave sodišča se namreč bolj ali manj javno prišteva med levičarje," je zapisal prvak SDS.

Hkrati je izrazil prepričanje, da bi bilo morda bolje, da bi Slovenijo v zadnjih petih letih kot predsednik države vodil Danilo Türk: "Tudi največji optimist si mora postaviti vprašanje, ali bi bilo danes z vidika upanja na spremembe res slabše, če bi zadnjih pet let predsednikoval Türk namesto Pahorja? Močno dvomim."

Janša je že pred prvim krogom objavil pismo, v katerem je bil kritičen do Pahorja, prav tako so kritično pismo o aktualnem predsedniku napisali nekateri intelektualci. Pred prvim krogom se je s kritikami na račun Pahorja oglasil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Preberite zadnje Janševo pismo v celoti:

Pahor ali Šarec ali oba? Osrednji značilnosti prvega kroga predsedniških volitev 2017 sta katastrofalno nizka udeležba...

Objavil/a Janez Janša dne 27. oktober 2017
Ne spreglejte