Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
12.26

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdrava hrana

Četrtek, 23. 5. 2013, 12.26

7 let, 4 mesece

ZPS: Prehranski semafor učinkovita preventiva pred nezdravimi nakupi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Upoštevanje prehranskega semaforja je učinkovita preventiva pred nezdravimi nakupi, potrjujejo rezultati mednarodnega kviza.

Kviz so na pobudo Consumers International konec aprila ter v začetku maja izvedle Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) in številne potrošniške organizacije po svetu.

Potrošniki preverili, ali znajo izbirati zdrava živila S kvizom so potrošniki lahko preverili, ali znajo izbirati živila, ki so dobra za njihovo zdravje, saj se delež predpakiranih živil povečuje oz. se je podvojil v preteklem desetletju. Z mednarodnim prehranskim kvizom pa so potrošniške organizacije tudi želele izpostaviti prednosti jasnih in preglednih ter primerljivih prehranskih označb na izdelkih na sprednji strani embalaže izbranega izdelka.

Odgovori 925 slovenskih potrošnikov so pokazali, da je brez branja označb le 35 odstotkov potrošnikov pravilno odgovorilo na vprašanja glede vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščob, ob branju označb s prehranskim semaforjem pa kar 85 odstotkov, so zapisali na ZPS.

Brez semaforja le polovica potrošnikov pravilno ocenila vrednost soli, sladkorja in maščob Rezultati mednarodne raziskave kažejo, da le približno polovica potrošnikov pravilno oceni vrednost soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščob brez branja označb, v primeru branja označb, s pomočjo prehranskega semaforja, pa vrednost teh dejavnikov pravilno oceni skorajda 90 odstotkov potrošnikov.

"Potrošniške organizacije si prizadevamo za sprejem ukrepov, ki bodo potrošnikom pomagali izbirati živila, ki so dobra za njihovo zdravje. Jasna in pregledna prehranska tabela, sicer imenovana tudi prehranski semafor, je zato ena izmed naših ključnih zahtev," poudarja Marjana Peterman. Ob tem dodaja, da bi moral biti prehranski semafor "obvezna oprema" embalaže vseh predpakiranih živil.

Ne spreglejte