Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdrava hrana maslo beljakovine

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 13.35

8 let

Kako jesti zdravo, ne da bi pri tem trpeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zdravo prehranjevanje pogosto povezujemo z odrekanjem in manjšo kakovostjo vsakdana, a z nekaj triki lahko ob hrani uživamo in še vedno živimo zdravo.

Jejte boljši zajtrk Zajtrk lahko hitro spremenimo v zdravega, če mu dodamo beljakovine ter sadje ali zelenjavo. Če zajtrkujemo umešana jajca, jim dodamo nekaj špinače, ki jo lahko prej dušimo in mešamo z vilicami, na katero smo dali olupljen strok česna. Če pa za jutranjo kuho nimamo časa, lahko na primer ovsenim kosmičem dodamo banano in jogurt, ali pa zajtrkujemo jabolko in žličko arašidovega masla, priporočajo v Guardianu.

Razmislite o tem, kaj pijete Črtanje sladkih, gaziranih pijač z vašega jedilnika je eden najpreprostejših korakov k bolj zdravemu prehranjevanju. Pijte raje gazirano vodo z limono, toplim napitkom namesto sladkorja dodajte cimet, črni čaj pa zamenjajte z zelenim.

Imejte rezervni načrt Življenjski slog nam pogosto ne omogoča redne in zdrave prehrane, zato je pametno imeti rezervni načrt. Če vam ne uspe zajtrkovati, imejte rezervni načrt, kje boste na poti v službo kupili jabolko namesto rogljička, ali pa imejte s seboj oreščke, če se kakšen sestanek zavleče in da vas ne premamijo slaščice iz avtomata.

Dovolite si razumno goljufanje Vsake toliko časa si privoščite obrok, ki bo v nasprotju z vsemi prehranskimi priporočili in bo namenjen zgolj razvajanju, vendar poskrbite, da se en obrok ne raztegne v pojedino.

Jejte več sladkega krompirja Sladek krompir je bogat s kalijem in vitaminom A, pripravimo pa ga lahko na praktično enak način kot običajen krompir. Lahko ga narežemo in spečemo, iz njega naredimo pire, juho ali pa ga celega nekajkrat preluknjamo ter spečemo v kosu in postrežemo z maslom.

Jejte več masla Maslo doživlja svojo veliko vrnitev na naše krožnike, saj je bogat z vitaminom D, fosforjem, ki niža krvni pritisk, in kalcijem. Najdite nesoljeno maslo in ne posegajte po mazljivih oblikah, ki imajo dodano olje in druge aditive.

Zelenjavo naredite bolj okusno Zelena zelenjava, kot sta brokoli ali špinača, ni nujno dolgočasnega okusa. Dodajte ji maslo in česen, sprehodite pa se tudi po receptih, ki presegajo klasično kuhanje v vodi.

Če se gibate, jejte ogljikove hidrate Količino ogljikovih hidratov prilagodite svoji telesni aktivnosti. Ko cele dneve presedite, se jih izogibajte, ko pa ste telesno aktivni, odprite svoj jedilnik za riž, krompir in kruh.

Jejte pravo hrano Vnaprej pripravljeni obroki vsebujejo številne škodljive dodatke, ki obrok ohranjajo "pri življenju", pogosto pa so pretirano soljeni ali sladkani. Če boste napitke in praške nadomestili z doma pripravljeno hrano, vam bo hvaležna tudi prebava. Osredotočite se na hrano v svoji osnovni obliki, namesto beljakovinskih napitkov si pripravite frtaljo, namesto vitaminskih tablet pa uživajte sadje in zelenjavo.

Ne spreglejte