Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2016,
16.51

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,28

3

Natisni članek

Natisni članek

Nijaz Hastor Volkswagen Prevent Group

Nedelja, 28. 8. 2016, 16.51

6 let, 11 mesecev

Zaradi starega znanca Slovenije Volkswagen ob 22 tisoč avtomobilov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,28

3

Nijaz Hastor | Foto STA

Foto: STA

Bosansko-nemški poslovnež Nijaz Hastor, ki je tudi stari znanec Slovenije, je nemškemu avtomobilskemu koncernu povzročil za več kot sto milijonov evrov škode. Zaradi spora z njegovima podjetjema koncern ni mogel proizvesti 22 tisoč avtomobilov.

Zaradi spora med največjim evropskim avtomobilskim proizvajalcem Volkswagnom ter dobaviteljema ES Automobilguss in Car Trim je bila proizvodnja avtomobilov v več tovarnah po Evropi pretekli teden močno okrnjena. Podjetji, ki sta se zapletli z Nemci, sta del skupine Prevent Group, ki je v lasti bosansko-nemškega poslovneža Nijaza Hastorja. 

Kdo je Nijaz Hastor, stari znanec Slovenije?

Nijaz Hastor je imel pomembno vlogo pri oblikovanju Prevent Globala, nekoč uspešnega poslovnega sistema, ki je v svojih najboljših časih zaposloval 2.700 ljudi. Kakšna je življenjska in poslovna zgodba enega od grobarjev Preventa Globala, koroške socialne bombe, ki jo je razneslo pred šestimi leti? Preberite …

Za več kot sto milijonov evrov škode

Zgolj v matični tovarni v Wolfsburgu je zaradi spora izpadla proizvodnja okoli deset tisoč golfov, poroča nemški tednik Welt am Sonntag. Iz tovarn je skupaj zaradi nedobavljenih delov s tekočih trakov zapeljalo 22 tisoč manj golfov in passatov. Po ocenah strokovnjakov naj bi spor z dobaviteljema koncern stal precej več kot sto milijonov evrov. V podjetju teh številk niso želeli komentirati. 

V matični tovarni v Wolfsburgu je zaradi spora izpadla proizvodnja okoli deset tisoč golfov. | Foto: Volkswagen V matični tovarni v Wolfsburgu je zaradi spora izpadla proizvodnja okoli deset tisoč golfov. Foto: Volkswagen

Za 28 tisoč delavcev so morali prilagoditi delovni čas

Proizvodnja golfa, ki je eden najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi, je bila povsem ustavljena, močno okrnjena je bila tudi proizvodnja passata. Nemški avtomobilski velikan je moral zaradi zapletov omejiti proizvodnjo v več tovarnah, skoraj 28 tisoč delavcem pa prilagoditi delovni čas. Podjetji, ki sta v lasti Hastorja, Volkswagnu sicer dobavljata tekstilne in usnjene dele za notranjost avtomobilov ter dele za menjalnike.

Hastor je iz spora izšel z novo pogodbo

V torek so vpleteni v spor le dosegli dogovor, tako da bi morala proizvodnja normalno steči v ponedeljek. Kakšen je bil dogovor, uradno ni znano, Hastor, ki je od Volkswagna v zameno za škodo zahteval 58 milijonov evrov, pa naj bi iz spora izšel kot zmagovalec. Kot je poročal Süddeutsche Zeitung, naj bi iztržil 13 milijonov evrov, Volkswagen pa naj bi z njim podpisal šestletno pogodbo. 

Ne spreglejte