Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2018,
15.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Natisni članek

Silvo Berdajs Albert Pavlič Slovenske železnice sindikati

Petek, 30. 3. 2018, 15.05

6 let, 1 mesec

Zaradi groženj bodo nekateri izgubili službo #video #posnetek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Silvo Berdajs | Foto Matjaž Rušt

Foto: Matjaž Rušt

Grožnje najvplivnejšega sindikalista Slovenskih železnic (SŽ) Silva Berdajsa enemu od zaposlenih, ki smo jih razkrili včeraj, so deležne ostrih odzivov.

Slovenski državni holding (SDH), kot upravljavec državnega premoženja, obsoja skrajno neprimeren način delovanja in komuniciranja Silva Berdajsa, ki je predstavnik sindikata in hkrati član nadzornega sveta SŽ, imenoval je ga svet delavcev.

"Poslovodstvo SŽ je predvsem odgovorno za zaščito interesov družbe in ustrezno ukrepanje proti takemu delovanju zaposlenih, prav tako tudi nadzorni svet SŽ, ki ima v skladu z zakonom možnost ukrepanja prek sodnega odpoklica člana nadzornega sveta," pojasnjujejo v SDH.

V SDH menijo, da je "Berdajs prestopil vse meje dovoljenega in s svojim vedenjem naredil izjemno škodo družbi v državni lasti". 

Video: Planet TV


Preberite še:

Silvo Berdajs – vladar Slovenskih železnic
Razčiščevanje sumov korupcije na železnicah sprlo sindikalna šefa


Mes: Dogodek bo strogo sankcioniran

Tudi prvi mož železnic Dušan Mes ves sindikalni boj v zadnjem mesecu označuje kot nesprejemljiv.

Izjava generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa. Video: Planet TV

"Dialog na posnetku in nesoglasja med vodilnimi v sindikalnih centralah in svetih delavcev so na družbo vrgli slabo luč. Poslovodstvo se ne vtika v avtonomne organe, ki zagotavljajo delavcem soupravljanje podjetja. Zadnji dogodki so presegli mejo dobrega okusa in povzročili slab ugled SŽ. Dogodek bo izjemno strogo sankcioniran v skladu z disciplinskim postopkom. Izdali bomo opozorila pred odpovedmi in tudi odpovedi delovnega razmerja," napoveduje Mes.

Kot so nam sporočili s SŽ, se je danes sestalo poslovodstvo SŽ in sprejelo sklep, s katerim je zadolžilo službo za skladnost poslovanja in obvladovanje tveganj ter sektor za pravne zadeve in kadre, da temeljito proučita vsa dejstva v zvezi z omenjenimi dogodki. Na podlagi navedenega bo sprejeta odločitev o izvedbi ustreznih pravnih postopkov.

Silvo Berdajs je danes s pismom zaposlene na Slovenskih železnicah obvestil o pogovoru z Antonom Škrajnarjem, ki sta ga imela 19. marca okoli 11. ure.

V njem zapiše, da so predsedniki sindikatov na SŽ in nekateri predsedniki svetov delavcev 21. marca prejeli Škrajnarjevo elektronsko sporočilo, v katerem jih seznanja z omenjenim pogovorom. K temu elektronskemu sporočilu je priložen tudi posnetek pogovora za katerega Škrinjar zapiše, da ga je posnel po pomoti ter da prepoveduje, da se posnetek razmnožuje, distribuira, posreduje ali kakorkoli seznanja javnost in da za to ne prevzame nikakršne odgovornosti.

Silvo Berdajs | Foto: STA , Silvo Berdajs Foto: STA , Berdajs je na podlagi tega generalnemu direktorju Slovenskih železnic, službi za notranjo revizijo in službi za skladnost poslovanja in obvladovanje tveganj posredoval prijavo dogodka. To je storil zato, ker za snemanje ni vedel, ker je bil posnetek brez njegove vednosti in odobritve posredovan naprej in ker gre za nezakonito dejanje, ki se preganja na podlagi prijave oškodovanca, zapiše. Navzlic temu je bil včeraj posnetek posredovan javnosti.

Berdajs izrečene neprimerne besede v pogovoru obžaluje, za kar se je Škrajnarju opravičil že med pogovorom, nato pa še po koncu pogovora. S pismom se želi za neprimernost besed opravičiti tudi vsem zaposlenim, ki se čutijo prizadete. Prav tako se v pismu zahvaljuje vsem, ki so z razumevanjem sprejeli kontekst dialoga. Ob tem pa ponovno zavrača vse zlonamerne ocene o izrečenih grožnjah, ker to ni bil niti namen.

Svete delavce poziva, da se do njegovega ravnanja opredelijo. Sam pa bo, tako kot do sedaj, spoštoval kakršnokoli odločitev, ki jo bo pristojni svet delavcev sprejel, v pismu še sklene Berdajs.

Pavlič: Tako nizke ravni nisem pričakoval

Drugi najvplivnejši sindikalist SŽ Albert Pavlič, zaradi katerega je pravzaprav nastal posnetek, meni, da gre za škandalozno in neprimerno ravnanje člana nadzornega sveta SŽ.

Izjava sindikalista Alberta Pavliča. Video: Planet TV

"Najbolj me moti, da v 25 letih nisem prepoznal Berdajsove narave in pristopa. Tako nizke ravni komunikacije od svojega kolega nisem pričakoval," je pojasnil Pavlič. Dodal je še, da je sicer Berdajs v preteklosti že večkrat pokazal svojo kolerično naravo, a so jo nekako sprejemali.

Nekdanji direktor SŽ: Nihče se ne sme vmešavati v delo sindikatov

Blaž Miklavčič, ki mu je uspelo negativno poslovanje SŽ v dveh letih in pol spraviti v pozitivne številke, ima izkušnje s sindikalisti SŽ. Prav ti so leta 2004 izkoristili svojih pet minut in zrežirali njegovo odstavitev.

Blaž Miklavčič | Foto: Bojan Puhek Blaž Miklavčič Foto: Bojan Puhek "To je pač raven komunikacije med sindikalisti na železnicah. Da se sindikati in svet delavcev lahko tako vedejo, ni stvar poslovodstva, temveč stvar zakonodaje. Sindikalisti so popolnoma neodvisni od poslovodstva, nihče se ne sme vmešavati v njihovo delo. To jim omogoča zakonodaja," je bil kritičen Miklavčič, ki poslovodstvu ne pripisuje krivde. 

Miklavčič je spomnil, da se je ob njegovem prihodu na čelo železnic leta 2002 ravno poslavljal legendarni sindikalni vodja in prvi delavski direktor Slavko Kmetič.

"Za njegovo mesto so se šele začeli potegovati sedanji sindikalisti, zato tako ekscesnih primerov v času mojega vodenja ni bilo. Komunikacija z njimi je bila normalna. Naredili smo preveč sprememb, da bi lahko govorili, da so sindikalisti obvladovali železnice. Trenutnih razmer sicer ne poznam, si pa predstavljam, da so se sindikati do danes bolje razvijali kot poslovodstvo. V zadnjih 15 letih se je namreč zamenjalo deset direktorjev, sindikalisti pa so ostali eni in isti. Kontinuiteta je zagotovo njihova največja prednost," poudarja Miklavčič.


Prisluhnite, kako Silvo Berdajs grozi ljudem na SŽ

Ne spreglejte