Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 6. 2014,
8.38

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

potovanje izlet

Nedelja, 29. 6. 2014, 8.38

7 let, 4 mesece

Za izlete Slovenci porabimo povprečno dobrih 59 evrov na dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V letošnjem prvem četrtletju je zasebno potovalo 377 tisoč oziroma 21 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, vsi skupaj pa so bili na okoli 676 tisoč zasebnih potovanjih.

Večina potovanj, 76 odstotkov, je bilo krajših, medtem ko je 24 odstotkov teh potovanj obsegalo vsaj štiri prenočitve, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Večina potovanj v Sloveniji Skoraj dve tretjini (64 odstotkov) zasebnih potovanj je bilo v Sloveniji, 36 odstotkov pa v tujini, od tega 31 odstotkov na Hrvaškem, 13 odstotkov v Avstriji in 13 odstotkov v Italiji.

Med 59 odstotki zasebnih potovanj so turisti bivali v nenajetih, torej brezplačnih nastanitvenih objektih, in sicer največkrat pri sorodnikih, prijateljih ali v lastnem počitniškem bivališču.

V povprečju porabili 53 evrov na dan Turisti so na zasebnem potovanju porabili v povprečju 53 evrov na dan. Največ denarja na dan je porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu (v povprečju 92 evrov), najmanj pa turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču (20 evrov).

Na nobeno zasebno potovanje se v prvem četrtletju ni odpravilo okoli 1,38 milijona oziroma 79 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. Največ, 34 odstotkov, se jih na zasebno potovanje ni odpravilo zaradi finančnih razlogov, 30 odstotkov zaradi pomanjkanja časa, 15 odstotkov zaradi zdravstvenih razlogov, za 10 odstotkov pa ta letni čas ni bil primeren za potovanje.

Na vsaj eno poslovno ali študijsko potovanje se je v prvem trimesečju odpravilo okoli 89 tisoč prebivalcev Slovenije, kar pomeni pet odstotkov vseh prebivalcev, starih 15 let ali več. Vsi skupaj so se odpravili na okoli 158 tisoč poslovnih potovanj.

Za izlet v tujino porabili povprečno 59 evrov Na vsaj en enodnevni izlet v tujino se je v obdobju med januarjem in marcem odpravilo 11 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. Vseh enodnevnih izletov v tujino je bilo 494 tisoč, od tega jih je bilo 84 odstotkov zasebnih. Na enem zasebnem enodnevnem izletu v tujini so porabili povprečno 59 evrov.

Ne spreglejte