Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
23. 11. 2017,
15.46

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

6

Natisni članek

nakupovanje Ceneje Mimovrste spletna trgovina primerjalnik cen

Četrtek, 23. 11. 2017, 15.46

6 let, 5 mesecev

Velik premik na trgu slovenskih spletnih nakupov

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

6

Ceneje | Foto Ceneje.si

Foto: Ceneje.si

Na slovenskem trgu spletnih nakupov, ki si ga delijo domača Mimovrste in Enaa ter tuji velikani, kot so eBay, Amazon in Alibaba, se obeta nov večji prevzem. Novega lastnika bo dobil portal Ceneje.si, naš največji primerjalnik cen v spletnih trgovinah.

V bazi portala Ceneje.si je trenutno nekaj manj kot 1,1 milijona izdelkov iz 375 slovenskih trgovin. Pod njegovim okriljem delujeta tudi Jeftinije.hr in Idealno.rs, vodilna portala za cenovno primerjavo in spremljanje ponudb spletnih trgovin na Hrvaškem in v Srbiji.

Po naših informacijah ga bo kupil največji spletni trgovec v regiji Netretail. Ta je od leta 2015 v lasti češke naložbene skupine Rockaway Capital, ki se ukvarja z vlaganjem v internetne storitve.

V Sloveniji že imajo v lasti Mimovrste

Prisotni so na Češkem (mall.cz), Slovaškem (mall.sk), Poljskem (mall.pl), Madžarskem (mall.hu) in tudi v Sloveniji. V njegovi lasti je največja slovenska spletna trgovina Mimovrste, ki je lani povečala prodajo za več kot tretjino na 35 milijonov evrov.

Mimovrste | Foto: Mimovrste Foto: Mimovrste V Rockaway Capital se je združilo nekaj najbogatejših Čehov, Daniel Křetínský in Patrik Tkáč in PPF Group, ki je v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja.

Čehi so pred dvema letoma za Netretail plačali 200 milijonov evrov, v prevzemni posel pa je bil vključen tudi Heu­reka.cz, vodilni primerjalnik cen na Češkem in Slovaškem.

Zdaj so se očitno odločili zaokrožiti še ponudbo na slovenskem trgu.

En evro dobička na vsake štiri evre prihodka

Do zdaj je bil portal Ceneje.si v lasti skupine podjetnikov, med katerimi je največji Željko Radilović, za katerega pa spletne storitve očitno niso osrednji posel. 

Njegova družba Preskok se ukvarja predvsem s prodajo avtomobilov na debelo v države Evropske unije (EU). Lani je presegla 105 milijonov evrov prihodkov od prodaje, s čimer se uvršča med sto največjih podjetij v državi.

Glede na vse to je skupina Ceneje.si palček. Kljub občutni rasti je imela lani 1,15 milijona evrov prihodkov, največ od preusmeritev na spletne strani trgovin, še nekaj sto tisoč evrov pa sta mu prinesla spletna primerjalnika cen v Srbiji in na Hrvaškem.

Ceneje | Foto: Ceneje.si Foto: Ceneje.si Zato pa je bila primerjava cen glede na prihodke za Radilovića bistveno bolj donosna od njegovega osnovnega posla. Lani je podjetje, ki ima v lasti Ceneje.si, doseglo blizu 300 tisoč evrov čistega dobička, družba Preskok pa "le" 2,4 milijona evrov.

Koliko denarja bodo iztržili za Ceneje.si, pri Radiloviću ni bilo mogoče preveriti, saj na naša vprašanja ni odgovoril.

Po naših informacijah pa naj bi dozdajšnji lastniki Ceneje.si že nekaj časa iskali kupca oziroma strateškega partnerja. Našli so ga v lastniku spletne trgovine Mimovrste.

Skepsa največjega konkurenta

Do primerjalnikov cen, kot je Ceneje.si, in njihove prihodnosti je skeptičen Aljoša Domijan, prvi mož spletnega Enaa, glavnega konkurenta Mimovrste.

Aljoša Domijan, prvi mož in lastnik Enaa | Foto: STA , Aljoša Domijan, prvi mož in lastnik Enaa Foto: STA , "Primerjalniki cen izgubljajo veljavo. Kakovost storitve ni najboljša, težko je tekmovati z mobilnimi aplikacijami. Uporabniška izkušnja je drugačna. Kupci se vse bolj odločajo za uporabo tujih spletnih trgovin," povedal Domijan.

Po njegovih besedah je v zahodnih državah veliko primerjalnikov cen, pri nas pa je omenjeni posel v zatonu.

Enaa je sicer že pred časom prenehal sodelovati s Ceneje.si, češ da je postal zanje predrag oziroma da od njega nimajo dovolj koristi. Namesto tega so se osredotočili na oglaševanje prek Googla in Facebooka.

V Sloveniji se (še) niso proslavili

Spletni trgovec Netretail, ki ga obvladujejo Čehi, se do zdaj v Sloveniji ni izkazal. 

Mimovrste namreč posluje z visoko izgubo. V 12-mesečnem obdobju, ki se je končalo lanskega marca (letošnji rezultati bodo objavljeni čez nekaj tednov), je imelo več kot dva milijona evrov čiste izgube.

Pri spletnih trgovcih kljub vsemu rezultat ni tako pomemben, opozarjajo poznavalci razmer. Njihov glavni cilj je rast obsega poslovanja in s tem tudi povečevanje vrednosti podjetja. V prej omenjenem obdobju je Mimovrste povečal prodajo za 38 odstotkov na 35 milijonov evrov.

Tudi Amazon je v obdobju od leta 2004 do 2014 komajda posloval pozitivno, vendar je podeseteril prihodke na več kot 90 milijard dolarjev. Pričakovanja vlagateljev po prihodnjih dobičkih pa spodbujajo rast cene njegove delnice na rekordne vrednosti. 

"Tudi mi si želimo partnerja"

Medtem ko je Mimovrste že del največjega igralca v regiji, je tudi Enaa odprt za vstop strateškega partnerja v lastništvo, ne skriva Domijan.

Amazon | Foto: Reuters Foto: Reuters "Pogovarjamo se," je povedal, vendar hkrati poudaril, da bodo morali do takrat poslovati samostojno in tudi s pozitivnim rezultatom. Lani je sicer ob 20,8 milijona evrov prihodkov ustvaril dobrih 90 tisoč evrov čistega dobička.

V Sloveniji na trgu poleg obstoječih ni več prostora za nove igralce, je prepričan Domijan. Tudi za velike trgovce, kot sta eBay ali Amazon, nismo zanimivi, saj smo premajhen trg.

Spletni trgovci imajo vse več posla

Visoka rast zasebne potrošnje v Sloveniji se še naprej odraža tudi v povečanem poslu spletnih trgovcev.

"Letos bomo vsi povečali prodajo. Pošta Slovenije in GLS že imata težave z dostavami, pa so se šele začeli predpraznični nakupi," je pojasnil Domijan.

ebay | Foto: STA , Foto: STA , Da se delež spletnih kupcev povečuje, kažejo tudi podatki statističnega urada. V obdobju od marca 2016 do marca 2016 je spletni nakup opravilo 46 odstotkov oseb, starih med 16 in 74 leti. Raziskava družbe Pricewaterhousecoopers (PwC) o nakupnih navadah pa je pokazala, da večina potrošnikov na spletu nakupuje tedensko ali vsaj mesečno.

Cena je še vedno izredno pomemben dejavnik v nakupnem odločanju, saj se kar šest od desetih potrošnikov odloča na podlagi cene, vendar ta delež upada. Dobra tretjina jih namreč nakupuje na podlagi zaupanja v znamke, prav toliko se jih za trgovca odloči zato, ker je tam želeni izdelek na zalogi, četrtini pa je pomembna ugodna politika vračil.

Ne spreglejte