Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
27. 10. 2015,
9.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

letalski promet Slovenija

Torek, 27. 10. 2015, 9.52

6 let, 7 mesecev

Vedno več Slovencev bo potovalo z letalom (infografika)

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav letalski potniški promet v Evropski uniji raste, se ta način potovanja med Slovenci prijemlje počasi. Pričakovano imata največ potnikov na prebivalca v Uniji otoški državi Malta in Ciper.

Zračni potniški promet v začetku leta v Sloveniji raste Če se je število prepeljanih potnikov v Sloveniji v prvih dveh mesecih še zmanjševalo, je nato sledil prepričljiv dvig števila uporabnikov zračnega prometa glede na isto obdobje lani, kažejo zadnji podatki Eurostata. Rast gre predpisati predvsem ugodnim kazalcem na področju turizma.

Leta 2014 je malce več kot polovica potnikov potovala med Slovenijo in državami zunaj območja EU in nekaj manj kot polovica med Slovenijo in državami članicami EU.

Slovenija ena od štirih članic EU z manj prepeljanimi potniki leta 2014 kot leta 2008 Letalski potniški promet se je leta 2014 glede na leto 2008 zmanjšal v le štirih članicah EU. Slovaška je edina članica EU z večjim upadom števila potnikov v zračnem prometu kot Slovenija. Število potnikov v zračnem prometu glede na število prebivalcev je od Slovenije manjše le še v Romuniji in na Slovaškem.

Rekordno število potnikov v Sloveniji se je za letalo odločilo leta 2008. Zahvala visokim številkam v tem letu gre predvsem na račun predsedovanja EU. Po letu 2008 je število potnikov začelo naglo upadati, tudi zaradi krize oziroma padanja slovenskega BDP. V letih 2009 in 2010 je zaradi krize domači prevoznik racionaliziral poslovanje, se pravi zmanjšal število letov. Počasna rast števila potnikov je opazna šele leta 2013, ko se je začela Slovenija gospodarsko pobirati, opazna pa je bila tudi rast slovenskega turizma. Za primerjavo, število potnikov v EU od leta 2009 naprej konstantno raste.

Največ uporabnikov letalskega prometa glede na število prebivalcev na Malti in Cipru Malta in Ciper imata pričakovano največ zračnega potniškega prometa, ker sta otoški državi. Najvišjo rast leta 2014 sta beležila Grčija kot zelo obiskana turistična destinacija in Luksemburg, kjer ima sedež veliko inštitucij EU. Glede na leto 2008 se je letalski potniški promet skoraj podvojil v Litvi.

Letališče Jožef Pučnik se prebuja, v EU najbolj obremenjen Heathrow V času poletnega režima je bilo iz aerodroma Ljubljana možno leteti z osmimi letalskimi prevozniki na 27 rednih destinacij. Dodatno smo lahko izbirali med 11 ponudniki čarterskih poletov, ki so leteli na 23 turističnih destinacij. Najbolj priljubljene destinacije so Frankfurt, Zürich, Istanbul in London.

V zimskem času bo ponudba letališča Pučnik vsebovala osem rednih prevoznikov in 21 stalnih destinacij.

Najbolj obremenjena letališča v EU so londonski Heathrow, pariški Charles De Gaulle in frankfurtski Main.

Pričakovana nadaljnja rast zračnega potniškega prometa, tako v EU kot Sloveniji Trendi kažejo, da se bo rast potniškega zračnega prometa nadaljevala. Zaradi večje konkurence med prevozniki in rasti števila nizkocenovnih prevoznikov, si tak način potovanja lahko privošči vedno več ljudi. Na rast pa bo vplivala tudi ugodna napoved rasti BDP in napovedana rast turističnega prometa v celotni EU in Sloveniji.

Ne spreglejte