Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2020,
12.10

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Adria Airways stečaj podjetje

Torek, 4. 2. 2020, 12.10

4 leta, 2 meseca

V stečajni masi Adrie Airways za šest milijonov evrov premoženja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Adria Airways | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Stečajna masa letalskega prevoznika Adria Airways znaša okoli 6,2 milijona evrov. Več kot polovico obsega stavbna pravica na upravni stavbi na brniškem letališču, med premoženjem pa so še blagovna znamka, simulator letenja in delež v Adrijini letalski šoli, kaže danes objavljeno otvoritveno poročilo.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Sprememba na letališču Jožeta Pučnika, ki ni povezana z Adrio

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik poudarja, da gre za zelo obsežen in zahteven stečajni postopek, in sicer tako z vidika panoge kot z vidika terjatev in ugotavljanja premoženja. Ocenjuje, da bi bil lahko stečaj končan do konca leta 2024, piše STA.

"Glavno oviro za zaključek stečajnega postopka bodo glede na znana dejstva predstavljali pravdni postopki, številne izterjave in postopki, ki bodo sproženi v Sloveniji in tujini. Če bodo zaključeni prej kot ocenjeno, bodo tudi vse preostale aktivnosti izvedene v krajših rokih," je v poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, zapisal Pustatičnik.

Stečajna masa glede na otvoritveno bilanco 6,23 milijona evrov

Najvrednejša je stavbna pravica na poslovni stavbi Adrie Airways s pripadajočimi zemljišči, na katerih je med drugim parkirišče, ki je namenjeno za oddajo. Likvidacijska vrednost stavbne pravice je ocenjena na 3,15 milijona evrov.

Blagovna znamka Adria Airways je ocenjena na sto tisoč evrov likvidacijske vrednosti. "Poslovna celota" družbe - dovoljenja za opravljanje letalskih prevozov, zlasti spričevalo AOC - je že bila prodana, za 45 tisoč evrov jo je kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder.

Adria Airways | Foto: STA , Foto: STA ,

Med premoženjem sta tudi 27 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani likvidacijske vrednosti 46 tisoč evrov in 47 kvadratnih metrov velik apartma v Termah Čatež z ocenjeno likvidacijsko vrednostjo okoli 19 tisoč evrov. Oprema in naprave so ocenjene na nekaj manj kot 258 tisoč evrov, zajemajo pa med drugim računalniško opremo za 67 tisoč evrov in simulator letenja za 93 tisoč evrov.

Med deleži v podjetjih je najvišje ocenjen 100-odstotni delež družbe Adria Airways letalska šola, ki je prav tako v stečaju, in sicer na 133.500 evrov. V premoženju so še 100-odstotni deleži v družbi Adria Airways Super MRO (projektna družba, ki ni nikoli zaživela in je v likvidaciji), ocenjen na 6.500 evrov, švicarski družbi Phen X Technologies (glede katere upravitelju še ni uspelo dobiti poslovne dokumentacije) in kosovski družbi Adria Airways Kosova, delež v kateri nominalno znaša 2.500 evrov, likvidacijska vrednost pa je, tako kot pri švicarski družbi, za zdaj ocenjena na nič evrov, poroča STA.

Adria Airways
Novice Kralj banan kupil letalska dovoljenja Adrie Airways #video

Koliko družba deluje upnikom, še ni znano

Zaloge so v otvoritveni bilanci upoštevane v višini nekaj več kot en milijon evrov, pri čemer pa upravitelj opozarja, da še niso bile v celoti popisane in ocenjene, tako da bo otvoritveno bilanco pozneje, ko bodo znane te vrednosti, popravil.

V stečajni masi so upoštevane poslovne terjatve v višini 1,44 milijona evrov, ki pa so bile do priprave poročila že izterjane. Družba ima na računu pri NLB še okoli 543 tisoč evrov denarja, ki je rezerviran za poplačilo upnika, a ker glede tega še poteka sodni spor, ta znesek v bilanci ni upoštevan.

Koliko družba dolguje upnikom, še ni znano. Upravitelj namreč terjatve še proučuje; rok za predložitev osnovnega seznama preiizkušenih terjatev je bil podaljšan do 2. marca., še navaja STA.

Adria Airways
Novice Koliko je po stečaju še ostalo od Adrie #video
Ne spreglejte