Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2014,
7.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercator Agrokor

Petek, 27. 6. 2014, 7.19

7 let, 2 meseca

Uradno: Agrokorjevi milijoni že na računu Mercatorjevih prodajalcev (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Agrokor je danes uspešno končal proces nakupa večinskega deleža Mercatorja in tako postal njegov večinski lastnik, so sporočili iz hrvaškega trgovca.

Z združitvijo so ustvarili najmočnejše podjetje na področju jugovzhodne Evrope, pravijo v Agrokorju. Vsa vrednost transakcije znaša 544 milijonov evrov, od česar je 324 milijonov evrov namenjenih za pridobitev stoodstotnega lastništva, 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja, so pojasnili.

Todorić: Ustvarili smo največji poslovni sistem v tranzicijskih državah Na podlagi pogodbe za nakup 53,12-odstotnega deleža Mercatorja, ki jo je družba Agrokor z lastniškim konzorcijem 12 prodajalcev podpisala junija 2013, in po nadaljnjih dogovorih z bankami, lastnicami Mercatorja, je Agrokor poravnal kupnino za večinski delež delnic. Pred koncem prevzema so, kot pojasnjujejo v Agrokorju, z bankami podpisali tudi pogodbo o reprogramu Mercatorjevega dolga v vrednosti ene milijarde evrov.

Mercator in Agrokor bosta ustvarila skoraj sedem milijard evrov skupnih letnih prihodkov ter zaposlovala 64 tisoč ljudi. Tako bodo ustvarili vodilno družbo v sektorju trgovine na drobno in proizvodnje hrane v vsej regiji in tudi širše. Predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić je ob koncu transakcije poudaril: "Z nakupom večinskega deleža Mercatorja smo ustvarili največji poslovni sistem v tranzicijskih državah. Gre za skupno zmago poslovnih ljudi in odraz odločenosti, da na temeljih premišljene vizije nenehno povečujemo raven uspešnosti in konkurenčnosti."

Za NLB 35, za NKBM pa 17 milijonov evrov V konzorciju prodajalcev Mercatorja so Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD Holding. Tri družbe iz skupine Pivovarne Laško, ki je kot največji posamični lastnik močno zadolžena in tudi sama sredi zahtevnega postopka finančnega prestrukturiranja, naj bi tako za svoj 23,33-odstotni delež prejele skoraj 76 milijonov evrov.

NLB in NKBM, ki sta v 100-odstotni državni lasti, pa sta na račun na primer prejeli malo manj kot 35 milijonov evrov prva in 17 milijonov evrov druga. Agrokor naj bi sicer poleg kupnine Mercatorju zagotovil še 225 milijonov evrov podrejenega posojila, od česar naj bi banke prejele 200 milijonov evrov, preostanek pa naj bi bil namenjen za obratni kapital.

Preostali delničarji bodo prejeli 153 milijonov evrov Agrokor bo moral v roku treh delovnih dni po prenosu kupnine oziroma preknjižbi približno 53 odstotkov delnic Mercatorja podati prevzemno namero za preostale delnice, ne prej kot v desetih in ne pozneje kot v 30 dneh po objavi namere pa mora objaviti še prevzemno ponudbo.

Če bodo privolili v ceno 86 evrov na delnico, bodo preostali delničarji prejeli 153 milijonov evrov. Med njimi prevladujeta hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale (10,76 odstotka) in Unicredit Banka Slovenija (8,01 odstotka). Prek 62,5-odstotnega lastništva v družbi KLM, ki je 2,2-odstotni lastnik Mercatorja, je delničar v podjetju tudi predsednik PS in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

Ne spreglejte