Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2020,
10.30

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

7

Natisni članek

Koronavirus turizem

Petek, 6. 3. 2020, 10.30

4 leta, 1 mesec

Turistični vodniki opozarjajo: "Prihodki so naenkrat padli na nič #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

7

Turistični vodniki so danes opozorili na posledice izbruha novega koronavirusa. Nekaterim grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono. Turistični vodniki sicer v turizmu predstavljajo "posebej ranljivo skupino, saj jih velika večina dela kot samostojni podjetniki", so opozorili in pozvali k pomoči države.

"Nad turistične vodnike so se zgrnili črni oblaki," so zapisali v društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije Argos. Zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa turističnim vodnikom odpovedujejo rezervacije za celotno sezono. Ker jih velika večina opravlja dejavnost kot samostojni podjetniki, jim grozijo "drastične posledice", piše STA.

Na udaru bodo celotne družine

Po podatkih Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), ki skrbi za register turističnih vodnikov, je na nacionalni ravni 1130 oseb z licenco za turistično vodenje. Velika večina jih ima univerzitetno izobrazbo, povprečna starost pa znaša 45 let. Vodnikom z državno licenco je treba dodati še nekaj 100 vodnikov z lokalnimi in regionalnimi licencami. "Na udaru ne bodo zgolj posamezniki, temveč celotne družine," so po pisanju STA še dodali.

kitajski turisti
Novice Zaradi smrtonosnega virusa Kitajci odpovedujejo potovanja v Slovenijo

"Bile so že gospodarske krize, bili so teroristični napadi, vojne, težave so se že dogajale, marsikatero stanje smo lahko predvidevali, a takšnega nenadnega ledenega šoka še nismo doživeli," je zapisala predsednica društva Argos Mateja Kregar Gliha. "Skoraj 80 odstotkov aktivnih vodnikov in vodij poti je samostojnih podjetnikov ali imajo malo podjetje. Prihodki so naenkrat padli na nič, stroški pa nam ostajajo," je opozorila.

Kitajska
Trendi Zaradi virusa se Kitajci bojijo potovati #video

Upajo na pomoč države, denimo z oprostitvijo plačevanja prispevkov, možnostjo pridobitve brezobrestnih premostitvenih kreditov in podobno. "Verjetno pa bodo, glede na trenutno stanje, po večini začeli postopek zapiranja s. p. in se vpisali na zavod za zaposlovanje," je dodala Kregar Gliha, piše STA.

UKC Maribor
Novice Okuženi zdravnik iz Metlike v stiku z več kot 90 ljudmi. Zdravstveni dom zaprli. #video

Koronavirus še kar potiska navzdol evropske borze

Epidemija novega koronavirusa tudi danes potiska navzdol tečaje vrednostnih papirjev na pomembnejših borzah v Evropi. Občuten četrtkov padec indeksov na Wall Streetu daje vlagateljem jasno vedeti, da vrhunec krize, predvsem pa posledice koronavirusa na gospodarstvo, še zdaleč niso dosegli vrhunca. 

ADB: Koronavirus bi lahko povzročil več kot 300 milijard dolarjev škode

Izbruh novega koronavirusa bi lahko povzročil do 347 milijard dolarjev globalne škode, je sporočila Azijska razvojna banka (ABD). Močno so in še bodo prizadeti zlasti domača potrošnja in turizem, dobavne verige, veliki bodo tudi učinki v zdravstvu. (STA)

Ne spreglejte