Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2011,
13.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pivovarna Laško Boško Šrot Igor Lah

Četrtek, 4. 8. 2011, 13.20

7 let, 2 meseca

Šrot: Gre za tajkunski prevzem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po izjavi nekdanjega predsednika Pivovarne Laško, da Lahov prevzem lahko uspe, če je "dogovorjen z aktualno politiko in največjo banko", je NLB sporočila, da ponudbe ne bo sprejela.

Ponudba KS Naložb, ki jo obvladuje Igor Lah, da prevzame Pivovarne Laško s svojimi obveznicami, je neresna in je delničarji ne bodo sprejeli, menijo nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik ter predstavnika malih delničarjev Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev in Rajko Stanković iz društva malih delničarjev.

"Lah je bil tudi rešitelj TAM-a" "Ponudba v nadomestnih vrednostnih papirjih ni problematična, ko gre za dobro likvidne vrednostne papirje, ki imajo jasno izoblikovano tržno vrednost," pojasnjuje Lahovnik. "V tem primeru gre za slabo likviden vrednosten papir, ki ima vprašljiv denarni tok in katerega tržna vrednost bo krepko pod nominalno vrednostjo."

Verbič je tako ponudbo pričakoval, zato ji je nasprotoval, že odkar je bila napovedana. "Vemo, kaj so KS Naložbe in v kakšnem položaju so," je povedal in dodal, da moramo upoštevati še zgodovino KS Naložb in Igorja Laha: "Lah se je tudi v primeru TAM-a angažiral kot rešitelj, pa poglejte, kam so zadeve pripeljale." V podjetju KS Naložbe so zapisali, da so Verbičeve navedbe glede TAM-a neresnične. "Igor Lah se nikoli in na noben način ni angažiral v reševanju TAM-a in s tem podjetjem tudi ni bil povezan na noben drug način," so dodali.

"Ni nobene logike, da bi kdo to sprejel" "Upamo in pričakujem, da bo Lah izkoristil zakonsko možnost in v petnajstih dneh pred potekom ponudbe ponudbo popravil, tudi s kakšnim delom v gotovini. Ni nobene ekonomske logike, da bi kdorkoli to ponudbo sprejel," pa je dejal Stanković.

Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki mu mnogi očitajo, da je kriv za situacijo, v kateri je danes družba, se vsaj nekoliko strinja z njimi. "Lah je pred kratkim nekje izjavil, da smo se hecali, ko nismo sprejeli njegove ponudbe za Mercator. Takrat je ponujal 140 evrov za delnico, pa so roparske banke potem zaplenile Mercator po 163 evrov za delnico. Kaj lahko potem rečemo za to njegovo ponudbo," se je vprašal Šrot. "Pri takem prevzemu se je nevarno igrati" Zakaj je torej Lah sploh dal ponudbo, ki naj bi bila obsojena na neuspeh?

"Že samo dejstvo, da ponudnik ni postavil nobenega resnega praga za uspeh ponudbe, kaže na to, da gre bolj za nek taktični manever, ki je v ozadju," je dejal Lahovnik. Komu služijo "manevri"? "Glede na to, da ima samo podjetje vprašljiv denarni tok, se moramo vprašati, ali smo spet pri tem, da ponudba temelji na pričakovanem denarnem toku tarče. To bi bilo v nasprotju z zakonom o prevzemih," je dodal in zato k ukrepanju pozval Agencijo za trg vrednostnih papirjev.

Ukrepanje ATVP pričakuje tudi Verlič. Z Lahovnikom se strinjata tudi, da je pravo vprašanje, komu ti "manevri" služijo. Medtem ko je nekdanji minister ostal pri retoričnem vprašanju, se je Verbič razgovoril.

"Spremljam dogodke v daljšem časovnem obdobju in takšno žaganje lastne veje in pljuvanje v lastno skledo ne morem več pripisati naključju," je začel.

"Rešitelj bo poceni prišel do perspektivnih družb" "Naša borza je izjema v tem, da si po krizi ni nič opomogla. Primerljiva je edino s kairsko borzo, kjer so popolnoma druge okoliščine. Očitno je nekomu, ki je precej vpliven, v interesu, da imajo podjetja na ljubljanski borzi, ki so kakovostna, nizko ceno. Verjetno se bo v kratkem pokazalo, kdo je tisti, ki načrtuje prevzeme dobrih družb po mizernih cenah. Poglejte vrednost Krke, ki je tako rekoč edini likvidni papir na ljubljanski borzi," je navedel.

"Te družbe lahko postanejo lahek plen. V tem vidim interes igralcev, ki z različnimi potezami uspevajo dosegati, da smo popolnoma nezanimivi za kakršnekoli resne vlagatelje iz tujine," je kritičen Verbič.

"Poglejte samo Laško: Na eni strani zahteva, da se dezinvestira, na drugi strani nepripravljenost bank, da zadeve prodajo. Tudi obljube o bolj dolgoročnem odplačevanju kreditov se niso držali. Ne moremo več govoriti, da ne vedo, da je to škodljivo in da pomeni padanje vrednosti. Poglejte Delo Revije, kjer gre za revije, ki imajo trg, in kako je ravnala NKBM. Poglejte Luko Koper, ki je naša geostrateška prednost. Nekdo ima pri tem računico. Nekdo se bo moral pojaviti kot rešitelj. In bo poceni prišel do družb, ki imajo trge, znanje in perspektivo, pa se že vrsto let soočajo s težavami in so pri svojem potencialu blokirane," je še dejal predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev.

Šrot: Lahko uspe Edini, ki si je drznil reči, da Lah s to ponudbo misli resno, pa je Šrot. "Lahko uspe, pod pogojem, da ima to dogovorjeno z aktualno politiko in največjo banko. Če je verjeti medijem, ima tam vpliv," je dejal.

"Gre za tajkunski prevzem Pivovarne Laško, saj bi se odkup financiralo tako, da morajo banke kupiti obveznice. Namesto da mu dajo kredit, kupijo njegove obveznice, ki niso z ničemer zavarovane. Menim, da je vrednost delnice višja od tiste, po kateri so družbo zaplenile banke, čeprav so jo zelo slabo upravljale. In menim, da tudi oni računajo, da je tako," je pojasnil Šrot.

Ne spreglejte