Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
15.20

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

avtomobil investicija recikliranje baterija Madžarska

Sreda, 30. 8. 2023, 15.20

8 mesecev

Slovenska podjetja bodo na Madžarskem investirala 25 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Baterija za avto | Foto STA

Foto: STA

Slovenski podjetniki, strokovnjaki in avtomobilska podjetja, med njimi direktor Hidrie Holding, Iztok Seljak, Peter Tibaut, TAB Mežica in ACH Invest, so na Madžarskem ustanovili podjetje Andrada, ki se bo v Alsozcolci na severu države ukvarjalo z reciklažo baterij za električne avtomobile. V prvi fazi bodo v projekt vložili 25 milijonov evrov.

Kot je sporočil izvršni direktor Andrade Peter Tibaut, bo novoustanovljeno podjetje v Alsozcolci v okolici Miskolca, v neposredni bližini nastajajočega centra velikih tovarn baterij v Debrecenu, zaposlilo 70 tehnoloških strokovnjakov, v letu 2024 pa do 200.

V prihodnje bodo po njegovih besedah med drugim sodelovali s hidrometalurškim delom univerze v Miskolcu in se povezali tudi s Kemijskim inštitutom v Ljubljani.

Tibaut je opozoril še na pomen projekta za prihodnjo okoljsko vzdržno evropsko električno mobilnost, s tem pa tudi na slovensko mesto v njej. "Projekt je kot doslej največja slovenska investicija na Madžarskem strateškega pomena za madžarsko vlado, ki ga bo temu ustrezno podprla tudi finančno," je dodal.

Reciklirali bodo lahko deset tisoč ton baterij letno

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v torek po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI potrdil, da bodo Madžari k projektu primaknili 4,7 milijarde forintov, kar je okoli polovica načrtovane prve investicije. Tovarna, vredna deset milijard forintov, bo imela zmogljivosti reciklaže deset tisoč ton baterij letno, je dodal.

Robert Golob
Novice Golob z vodstvom Hisensa tudi o strateških načrtih v Sloveniji

Tudi minister je izpostavil, da Andrada "sledi okoljskim predpisom, ki so štirikrat strožji od tistih, ki veljajo na Madžarskem". Cilj nove tehnologije podjetja, ki so ga ustanovili Slovenci, je po njegovih besedah s krožno proizvodnjo baterij okolje zaščititi pred odpadki.

Slovensko avtomobilsko industrijo sicer izdatno podpira tudi vlada. Projekt Slovenskega avtomobilskega grozda Misija GREMO, namenjen zeleni in digitalni preobrazbi avtomobilske industrije, bo v prihodnjih petih letih tako prejel do 200 milijonov evrov državne podpore. Kot je ob podpisu dogovora o partnerstvu spomladi dejal premier Robert Golob, gre za enega osrednjih razvojnih projektov za celotno gospodarstvo.

Ne spreglejte