Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2023,
12.47

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

Natisni članek

Slovenija kriptomilijonar kriptovaluta

Petek, 10. 11. 2023, 12.47

5 mesecev, 2 tedna

Slovenija pristopila k izvajanju mednarodnega okvira za poročanje o kriptovalutah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45
bitcoin in druge kriptovalute

Slovenija je pristopila k skupni izjavi 48 držav in davčnih jurisdikcij glede izvajanja novega mednarodnega standarda o avtomatični izmenjavi informacij na področju kriptosredstev, so sporočili z ministrstva za finance. Pristop so utemeljili s potrebo po učinkovitem globalnem sistemu izmenjave informacij, tudi s ciljem zajezitve davčnih goljufij.

Omenjeni standard, ki ga je razvila Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), je del okvira za poročanje o kriptosredstvih (Crypto-Asset Reporting Framework ali CARF), isto vsebino pa določa tudi pred kratkim sprejeta sprememba direktive EU o upravnem sodelovanju na področju obdavčenja, so pojasnili na ministrstvu.

Faruk Fatih Özer
Novice Zloglasnemu ubežniku skoraj 12 tisoč let zapora

CARF je bil razvit ob upoštevanju hitre rasti trga kriptosredstev in predvideva sporočanje davčnih informacij o transakcijah v teh sredstvih na standardiziran način. Tako se te informacije vsako leto avtomatično izmenjujejo z jurisdikcijami, kjer so davčni zavezanci rezidenti.

Binance
Novice Rusijo zapušča eno največjih podjetij na svetu

Namen skupne izjave je hiter prenos tega okvira za poročanje v nacionalno zakonodajo ter njegovo dosledno in pravočasno izvajanje s ciljnim začetkom izmenjave informacij v 2027.

"To bo prispevalo k pravilnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti ter zajezitvi davčnih utaj, ki zmanjšujejo javne prihodke in povečujejo breme za tiste, ki plačujejo davke," so prepričani na ministrstvu.

Sam Bankman-Fried
Novice Čudežni deček kriptovalut je kriv. Ga čaka obsodba na 110 let zapora?

Poleg Slovenije so k skupni izjavi do zdaj pristopili Armenija, Avstralija, Avstrija, Barbados, Belgija, Belize, Brazilija, Bolgarija, Kanada, Čile, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Malta, Mehika, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Romunija, Singapur, Slovaška, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švica, Združeno kraljestvo in ZDA ter davčne jurisdikcije Guernsey, Jersey, Otok Man, Kajmanski otoki in Gibraltar.

Sam Bankman-Fried
Novice Propadli kriptokralj gre na vse ali nič
Ne spreglejte