Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2023,
14.29

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,56

Natisni članek

Ukrajina Rusija Binance kriptovalute

Sreda, 27. 9. 2023, 14.29

7 mesecev

Rusijo zapušča eno največjih podjetij na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,56
Binance | Vrednost podjetja Binance je bila po ocenah več analitikov lani okrog 300 milijard ameriških dolarjev. Če bi Binance kotiral na borzah, bi se na seznamu najvrednejših podjetij na svetu uvrstil nekje okrog 30. mesta, kar pomeni nekoliko za Samsungom in pred Coca-Colo.  | Foto Reuters

Vrednost podjetja Binance je bila po ocenah več analitikov lani okrog 300 milijard ameriških dolarjev. Če bi Binance kotiral na borzah, bi se na seznamu najvrednejših podjetij na svetu uvrstil nekje okrog 30. mesta, kar pomeni nekoliko za Samsungom in pred Coca-Colo.

Foto: Reuters

Binance, z naskokom največja kriptoborza na svetu, se nekaj mesecev po tem, ko so mediji poročali, da se je zaradi pomoči Rusiji pri izogibanju zahodnim sankcijam znašla pod drobnogledom oblasti ZDA, umika z ruskega trga. Kot glavni razlog za odločitev so navedli, da njihovo poslovanje v Rusiji ni združljivo s strategijo skladnosti poslovanja.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je o tem, da ameriško pravosodno ministrstvo preverja trditve, da so Rusi Binance uporabili, da bi se izognili ameriškim sankcijam, uvedenim zaradi invazije na Ukrajino, maja prvi poročal ameriški medij Bloomberg.

Podjetje, ki se trenutno sooča s številnimi regulativnimi ovirami in preiskavami poslovanja, predvsem v ZDA, je sicer kakršnokoli vpletenost pri kršitvi sankcij že zanikalo, danes pa je prek družbenega omrežja X in uradne spletne strani sporočilo, da se "popolnoma umika z ruskega trga".

Kot so navedli, bo postopek trajal leto dni, svoje premoženje v Rusiji pa bodo prodali podjetju CommEX, ki je začelo delovati šele v torek. CommEX je medtem v sporočilu prek družbenega omrežja X, prej znanega kot Twitter, novim ruskim uporabnikom že izrazil "prisrčno dobrodošlico", na vprašanja uporabnikov na omrežju Telegram o lastništvu in sedežu podjetja pa ni želel podati odgovorov.

Kriptoborza Binance se je v zadnjem obdobju znašla pod drobnogledom regulatorjev v več državah, ki so začeli preverjati zakonitost njenega poslovanja.

Že marca letos je trg kriptovalut pretresla novica, da ameriški regulator izvedenih finančnih instrumentov (CTFC) toži Binance, največjo kriptoborzo na svetu, in njenega lastnika Changpenga Zhaa zaradi domnevnih kršitev ameriške zakonodaje, ki ureja trgovanje z digitalnim imetjem in izvedenimi instrumenti. To je veliko večja novica, kot se morda zdi na prvi pogled: sodeč po vsebini tožbe je mogoče, da gredo Američani na vse ali nič in da je končni cilj kapitulacija z naskokom največje ustanove v svetu kriptovalut.  | Foto: AP / Guliverimage Že marca letos je trg kriptovalut pretresla novica, da ameriški regulator izvedenih finančnih instrumentov (CTFC) toži Binance, največjo kriptoborzo na svetu, in njenega lastnika Changpenga Zhaa zaradi domnevnih kršitev ameriške zakonodaje, ki ureja trgovanje z digitalnim imetjem in izvedenimi instrumenti. To je veliko večja novica, kot se morda zdi na prvi pogled: sodeč po vsebini tožbe je mogoče, da gredo Američani na vse ali nič in da je končni cilj kapitulacija z naskokom največje ustanove v svetu kriptovalut. Foto: AP / Guliverimage

V Združenem kraljestvu so junija poostrili pogoje glede prodaje in trženja kriptovalut za boljšo zaščito potrošnikov. Pred tem so se za strožjo regulacijo področja odločile tudi ZDA.

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo je zoper kriptoborzo Binance na začetku junija vložila kazensko ovadbo, podoben spor pa sprožila tudi v primeru kriptoborze Coinbase.

Kriptoborzo Binance je leta 2017 na Kitajskem ustanovil Kanadčan Changpeng Zhao, vendar je po zatiranju kriptovalut s strani uradnega Pekinga preselil poslovanje v Singapur, Bahrajn, Dubaj, Pariz in na Kajmanske otoke.

Ne spreglejte