Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
15.54

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

BDP Slovenija

Sreda, 5. 3. 2014, 15.54

7 let, 3 mesece

Slovenija med članicami z najvišjo rastjo BDP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski statistični urad Eurostat je v drugi oceni potrdil, da se je bruto domači proizvod v območju evra v zadnjem četrtletju lani na ravni trimesečja povečal za 0,3 odstotka, v EU za 0,4 odstotka.

Eurostat je popravil podatek o upadu BDP območja evra v vsem letu, ko je znašal 0,5 odstotka, ne 0,4 odstotka, potrdil pa 0,1-odstotno rast v EU.

To četrtletje višja rast kot prejšnje Eurostat je potrdil podatek o rasti BDP v evroobmočju v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem, ko se je zvišal za 0,1 odstotka, popravil pa podatke o BDP v EU v tretjem četrtletju, ko je ta porasel za 0,3 odstotka, ne za 0,4 odstotka, kot je bilo objavljeno v prvi oceni.

V zadnjem četrtletju lani se je BDP območja evra v primerjavi z enakim obdobjem leto prej po sezonsko prilagojenih podatkih zvišal za 0,5 odstotka, v EU pa za 1,1 odstotka. V tretjem četrtletju se je BDP območja evra na letni ravni znižal za 0,3 odstotka, v EU pa zvišal za 0,2 odstotka.

Slovenija med državami z najvišjo rastjo Slovenija je bila v zadnjem četrtletju med članicami, ki so na četrtletni ravni dosegale najvišjo rast. Na vrhu so bile Švedska (+1,7 odstotka), Češka (+1,6 odstotka), Romunija (+1,5 odstotka) ter Litva in Slovenija (po +1,2 odstotka).

Znižanje BDP so beležili Ciper (–1 odstotek), Danska (–0,5 odstotka), Finska (–0,3 odstotka) in Estonija (–0,1 odstotka).

Na letni ravni Slovenija dosegla 1,9-odstotno rast Na letni ravni v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2012, je Slovenija dosegla 1,9-odstotno rast. Najvišjo rast so imeli v Romuniji (+5,1 odstotka), Latviji (+3,6 odstotka), Litvi (+3,3 odstotka), na Švedskem (+3,1 odstotka) in v Veliki Britaniji (+2,7 odstotka).

BDP pa je upadel Cipru (–5,3 odstotka), Grčiji (po sezonsko neprilagojenih podatkih –2,6 odstotka), Hrvaški (po sezonsko neprilagojenih podatkih –1,2 odstotka), Finski (–0,5 odstotka) in Irski (–0,2 odstotka).

ZDA so imele v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni 0,8-odstotno, na letni ravni pa 2,7-odstotno rast BDP. Japonska je beležila 0,3-odstotno rast na četrtletni ravni in 2,7-odstotno rast na letni ravni, je objavil Eurostat.

Ne spreglejte