Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
14.02

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

farmacija poslovanje Krka

Četrtek, 6. 7. 2023, 14.02

9 mesecev, 3 tedne

Skupina Krka v polletju s prihodki, višjimi za sedem odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Krka Novo mesto | Po oceni vodstva Krke bo letos prodaja izdelkov in storitev skupine predvidoma dosegla 1,755 milijarde evrov.  | Foto STA

Po oceni vodstva Krke bo letos prodaja izdelkov in storitev skupine predvidoma dosegla 1,755 milijarde evrov.

Foto: STA

Skupina Krka je v polletju zvišala prihodke od prodaje za sedem odstotkov na 920,4 milijona evrov. Čisti dobiček je znašal 170,1 milijona evrov in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so beležili velike prihodke iz naslova pozitivnih tečajnih razlik, znižal za 28 odstotkov, je Krka zapisala v oceni poslovanja.

Podatke o lanskem poslovanju in oceni letošnjega poslovanja je danes na skupščini predstavil predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič. "Rasli smo v vseh prodajnih regijah in v vseh skupinah izdelkov in storitev. Ocenjena rast prodaje v višini sedem odstotkov je dobra in presega Krkin strateški cilj," je dejal.

Kot so prek spletne strani Ljubljanske borze še sporočili iz Krke, je ocenjeni čisti dobiček skupine presegel 50 odstotkov načrtovanega za celo leto 2023. Ocenjeni dobiček iz poslovanja (EBIT) skupine se je glede na prilagojeni EBIT v enakem lanskem obdobju kljub inflacijskim pritiskom povečal bolj od prodaje, za devet odstotkov. "S tem smo dosegli največji polletni EBIT v Krkini zgodovini," je dodal.

Prodajo dvignili v Rusiji

Po prodaji največja regija je bila Vzhodna Evropa, v kateri so v polletju prodali za 300,5 milijona evrov izdelkov. V Ruski federaciji, ki je Krkin največji posamični trg, so prodali za 179,8 milijona evrov izdelkov, kar je štiri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju. V Ukrajini so prodali za 38,6 milijona evrov izdelkov ali 16 odstotkov manj.

Sledila je regija Srednja Evropa, v kateri so prodali za 212,9 milijona evrov izdelkov. Na Poljskem, Krkinem drugem največjem posamičnem trgu, so prodali za 93,1 milijona evrov izdelkov ali pet odstotkov več. Tretja po velikosti prodaje je bila regija Zahodna Evropa s 181,4 milijona evrov. V Nemčiji, največjem trgu v tej regiji in Krkinem tretjem največjem posamičnem trgu, so prodali za 49,2 milijona evrov ali štiri odstotke več.

Naložbe v višini 130 milijonov evrov

Na domačem trgu so prodali za 56,6 milijona evrov. Po zadnjih razpoložljivih podatkih so s 7,3-odstotnim tržnim deležem glede na vrednost prodaje ohranili vodilno mesto med ponudniki zdravil, so zapisali v Krki.

V skupini Krka, kjer je bilo konec junija zaposlenih 11.653 delavcev, so v prvem polletju za vlaganja in naložbe namenili 45,6 milijona evrov. Od tega je bilo za 36,5 milijona evrov vlaganj in naložb v obvladujoči družbi.

Po njihovi oceni bo letos prodaja izdelkov in storitev skupine predvidoma dosegla 1,755 milijarde evrov. Načrtujejo čisti dobiček v vrednosti okoli 300 milijonov evrov in povečanje števila zaposlenih v Sloveniji in tujini, skupaj za dva odstotka. Načrtovane naložbe v vrednosti 130 milijonov evrov bodo namenili predvsem povečanju in tehnološki posodobitvi proizvodnih in razvojnih zmogljivosti ter infrastrukture.

Nerevidirane rezultate poslovanja skupine Krka in družbe Krka v letošnjem prvem polletju bo nadzorni svet obravnaval na redni seji 19. julija, javnosti pa bodo predstavljeni dan kasneje, so napovedali v Krki.

Agencija za zdravila: Nekatere galenske izdelke bi morali registrirati kot zdravila
Jože Colarič
Novice Bloomberg šefa Krke uvrstil med svetovno elito
Ne spreglejte