Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 1. 2024,
22.01

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Natisni članek

mobilni telefon šola otroci Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 21. 1. 2024, 22.01

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Sinu so v šoli odvzeli telefon. Mati pa ga ne more prevzeti nazaj ... #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63
najstniki prijatelji mobilni telefon splet družbena omrežja | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prosim za nasvet glede pravne podlage za odvzem telefona v osnovni šoli. Sinu so odvzeli telefon pri pouku. Iz šolske svetovalne službe so me klicali, da moram osebno po telefon, in sicer lahko pridem v tajništvo šole do 15. ure. Za to bi si morala vzeti dopust v službi še isti dan, kar je bilo neizvedljivo. Naslednje jutro sem klicala svetovalno delavko. Po telefonu mi je rekla, da moram po njihovem pravilniku kot starš osebno po telefon, da lahko pridem tudi kakšen drug dan in da je moj sin lahko tudi par dni brez telefona. Sprašujem, če ima šola res pravno podlago za odvzem telefona in njegovo pridržanje? Inga M.

Pravnik na dlani odgovarja:

Odvzem posesti nad telefonom oziroma začasni odvzem telefonskega aparata ureja zakon o osnovni šoli in na podlagi zakona sprejeti pravilnik o pravicah in dolžnostih učencev v osnovni šoli. Nekatere osnovne šole imajo sprejete še interne pravilnike o pravicah in dolžnostih učencev.

Taki interni pravilniki morajo biti dostopni ali za osebni vpogled ali pa objavljeni na spletni strani osnovne šole. Kršitve pravil obravnava 30. člen pravilnika o pravicah in dolžnostih učencev v osnovni šoli. Gre za blažjo kršitev.

razred šola učenje
Novice Hči je dobila ukor, zdaj pa ne sme na ekskurzijo?!

Glede na vaše vprašanje je verjetno šlo za motenje pouka. Vsekakor menimo, da so vam na šoli dolžni povedati, zakaj je bil telefon sinu odvzet.

Tematiko je sicer že obravnaval tudi informacijski pooblaščenec in ugotovil, da lahko učitelj ob začasnem odvzemu mobilnega telefona od učenca zahteva, da ga ugasne in sicer zato, da ne bi prišlo do nepooblaščenih vpogledov v vsebino telefona.

Nepooblaščeni vpogledi v vsebino telefonakot so pogovori, sporočila, slike, pa niso dovoljeni brez privolitve učenca ali staršev oziroma so dovoljeni le v izjemnih primerih, kot je nevarnost za zdravje ali življenje učenca. Nedovoljen vpogled v vsebino bi predstavljal kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov.

razred šola učenje
Novice Profesorica ga je negativno ocenila. Bi lahko prekršila pravilnik?

Glede vračila aparata pa menimo, da lahko naročite svetovalni delavki, naj telefon vrne direktno vašemu sinu v šoli, če bi za vas zadeva predstavljala preveliko težavo. Vsekakor bi morala šola vaši zahtevi slediti.

Na podlagi povednega torej ugotavljamo, da je šola imela pravno podlago za odvzem telefona vašemu sinu, vendar sta morala učitelj ter kasneje svetovalna delavka spoštovati tudi pravila o varstvu osebnih podatkov in je moral biti aparat ugasnjen.

Sosedi, sosedje
Novice Ko otroci sosedov zganjajo prekomeren hrup
poganjalček kolo otrok
Novice Otroci sosedov se igrajo med avtomobili. Škoda pa staršev ne zanima ...

Ne spreglejte