Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
8. 5. 2014,
8.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator Agrokor

Četrtek, 8. 5. 2014, 8.23

7 let, 2 meseca

Prodaja Mercatorja: Dokapitalizacija najboljšega soseda v pogodbi sploh ni omenjena

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agrokor je pred letom dni oddal zavezujočo ponudbo za nakup večinskega paketa delnic Mercatorja, njegov lastnik Ivica Todorić pa še danes nima denarja za nakup največjega slovenskega trgovca.

Do zdaj se mu je namreč z rusko banko VTB uspelo dogovoriti zgolj za najem 350-milijonskega posojila, ki pa še zdaleč ne zadošča za plačilo kupnine in zahtevane 225-milijonske dokapitalizacije Mercatorja, v Dnevniku pišeta Vesna Vuković in Matjaž Polanič.

Prav dokapitalizacija slovenskega trgovca, ki jo zahtevajo banke upnice, je bila tudi ključni argument, s katerim so lastniki Mercatorja februarja upravičili znižanje kupnine s 120 na 86 evrov za delnico. Toda aneks h kupoprodajni pogodbi razkriva, da dokapitalizacija presenetljivo sploh ni nikjer omenjena. To pomeni, da se je konzorcij največjih lastnikov Mercatorja s Pivovarno Laško in podržavljenima NLB ter NKBM na čelu v korist Agrokorju odpovedal tretjini kupnine brez ene same zaveze, da bo Todorić slovenskemu trgovcu sploh zagotovil dodaten kapital.

Prav temu pa naj bi se v Agrokorju zaradi težav pri zagotavljanju potrebnega denarja za nakup Mercatorja v zadnjem času poskušali izogniti in naj bi iskali načine, kako bi znižali višino zahtevane dokapitalizacije oziroma jo vsaj prestavili v prihodnost. Ali bodo banke upnice Mercatorja v to privolile, za zdaj še ni mogoče napovedati. Bi pa tovrstni dogovor vsekakor odprl vprašanje odškodninske odgovornosti uprav in nadzornih svetov NLB, NKBM, Banke Celje in Pivovarne Laško.

Zakaj v kupoprodajno pogodbo niso vnesli določila, po katerem bi jim moral Agrokor nakazati višjo kupnino za delnice, če bi se z bankami morda dogovoril za nižjo dokapitalizacijo trgovca, člani prodajnega konzorcija niso pojasnili. Izognili so se tudi odgovoru na vprašanje, ali bodo v primeru znižanja ali odloka dokapitalizacije prevzeli odškodninsko odgovornost za nižjo iztrženo kupnino, še piše Dnevnik.

Ne spreglejte