Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2015,
9.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

valute borza trgovanje

Petek, 3. 7. 2015, 9.57

6 let, 7 mesecev

Prevzemite teh 50 evrov in trgujte z več kot 40 valutnimi pari na svetovni borzi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
FXLider vsem bralcem Siola poklanja 50 evrov za uspešen začetek trgovanja z valutnimi pari, na edini borzi, na kateri lahko investitorji zaslužijo tako na rasti kot na padcu vrednosti valut.

Tukaj prevzemite 50 evrov za trgovanje.

Praviloma imajo cene valut nizko volatilnost, vendar pa so burni politični in ekonomski dogodki privedli do večjih turbulenc, kot je običajno na valutnem trgu. Na vstopu v drugo polovico leta 2015 bi bilo zanimivo pogledati, katere valute so imele od začetka leta največji padec in katere največjo rast.

Okrevanje ekonomije v ZDA je pripeljalo do tega, da ameriški dolar še naprej pridobiva na vrednosti in je od začetka leta zrasel največ od vseh valut najbolj razvitih ekonomij sveta. Približevanje stopnje nezaposlenosti in inflacije ciljnim oz. želenim vrednostim je pripeljalo do tega, da se vse več špekulira o dvigu obrestnih mer, kar še dodatno krepi ameriško valuto. Indeks dolarja je od začetka leta zrasel okoli 6,5 odstotka.

Na drugi strani evru od začetka leta nenehno pada vrednost. Zelo počasno okrevanje ekonomije je pripeljalo do tega, da je ECB v začetku marca uvedla program monetarnega stimuliranja. Z masivnim kupovanjem obveznic je ECB pomembno povečala likvidnost na trgu, ko govorimo o evru, in s tem poskušala poskrbeti, da prek poceni posojil denar pride do sektorja realne ekonomije. Poleg tega je kriza, v kateri se je znašla Grčija, dodatno destabilizirala evro, ki je od začetka leta padel za 11 odstotkov glede na ameriški dolar.

Ruski rubelj je v letu 2014 izgubil skoraj 40 odstotkov svoje vrednosti kot posledica sprejetih sankcij in nizke cene nafte. Za zdaj je v letu 2015 rubelj stabilen. Vendar pa se je lanskoletni negativni val iz Rusije v letu 2015 prenesel na preostale članice nekdanje Sovjetske zveze (Ukrajino, Belorusijo, Moldavijo, Azerbajdžan), zaradi česar so njihove nacionalne valute v tem letu med tistimi z največjim padcem vrednosti.

Skandinavske države so kljub temu, da niso članice evroobmočja, močno povezane z evropsko ekonomijo. Valute Švedske in Norveške, katerih ekonomija se močno naslanja na proizvodnjo nafte, so od začetka leta padle okoli deset odstotkov, s čimer se je nadaljeval padec iz leta 2014. Švicarski frank, ki je prejšnje leto padel za 12 odstotkov, je letos glede na ameriški dolar uresničil rast zaradi kontroverzne odločitve švicarske centralne banke, da ukine paritetni tečaj franka in evra. Tudi britanski funt ima pozitiven rezultat glede na ameriški dolar. Po stabilnem začetku leta so dobri rezultati britanske ekonomije poskrbeli za 2,5-odstotno rast funta, ki je trenutno v bližini najvišje ravni glede na ameriški dolar v tem letu.

Tukaj prevzemite 50 evrov za trgovanje.

Ekonomija Avstralije in Kanade, ki je tradicionalno stabilna med ekonomskim preverjanjem, se ni uspela izogniti pritisku zelo nizke cene surovin, še posebej nafte. Kanadski dolar je padel več kot devet odstotkov, medtem ko je avstralski dolar izgubil okoli sedem odstotkov vrednosti. Novozelandski dolar, ki je tesno povezan z avstralsko ekonomijo, je prav tako izgubil okoli 12 odstotkov.

Zanimivo je opažanje, da so imele nekatere izmed valut, ki so bile v letu 2014 med tistimi z največjimi izgubami, npr. japonski jen (16 odstotkov) in argentinski peso (deset odstotkov), v letu 2015 veliko manjši padec vrednosti.

Opozorilo o tveganju in izjava o omejitvi odgovornosti

Proizvodi Contracts for Difference (CFD) so proizvodi s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko prisiljeni opraviti dodatna vplačila. Ti proizvodi morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete. To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakršnemkoli finančnem instrumentu. FXLider ne prevzema odgovornosti za kakršnokoli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršnekoli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.

Ne spreglejte