Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
10. 10. 2017,
17.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

5

Natisni članek

Airbnb Booking.com FURS inšpekcija

Torek, 10. 10. 2017, 17.49

6 let, 6 mesecev

Poostren nadzor Fursa nad Slovenci na Airbnb obrodil sadove

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

5

Lepa Ljubljana | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Fursov poostren nadzor nad oddajanjem nepremičnin na spletnih platformah Airbnb in Booking.com je po delnih rezultatih obrodil sadove. V enem mesecu se je dodatno registriralo 458 fizičnih oseb za opravljanje dejavnosti oddajanja zasebnih sob gostom.

V zadnjih letih je pri iskanju dopustniške nastanitve vse bolj popularne spletne platforme, kot sta Airbnb in Booking.com, kjer svoje nepremičnine ali del njih oddaja tudi vse več Slovencev. V lanskem letu je bilo gostiteljev v Sloveniji na Airbnb 2.900, kažejo podatki ministrstva za gospodarstvo.

Finančna uprava Republike Slovenije je v začetku junija začela s poostrenim nadzorom nad oddajanjem nepremičnin na črno. V času turistične sezone so tako poostrili nadzor v dejavnosti oddajanja nastanitvenih zmogljivosti v turistični namen. Navedena dejavnost velja za eno izmed rizičnih področij sive ekonomije, saj gre v primeru, da dejavnost ni ustrezno registrirana, za delo na črno. Če neprijavljeno dejavnost oglašujejo še na spletnih platformah, kot sta Airbnb in Booking.com, gre tudi za nedovoljeno oglaševanje.


Preberite še:

Furs bo še do konca septembra lovil posameznike, ki prek Airbnb na črno oddajajo stanovanja 


V Ljubljani se prek platforme Airbnb oddaja več kot 2.000 nepremičnin. | Foto: V Ljubljani se prek platforme Airbnb oddaja več kot 2.000 nepremičnin.

31 odstotkov več registracij

Inšpektorji Furs so v enem mesecu nadzora končali 50 nadzorov in do zdaj zaznali šest kršitev. "Po vsebini gre za kršitve dela na črno fizičnih oseb in tudi pravnih oseb ter za nedovoljeno oglaševanje, zaznane pa so tudi kršitve zaposlovanja na črno. Ker prekrškovni postopki še tečejo, še nimamo podatkov o izrečenih globah," o kršitvah pravijo na Furs.

V prvem mesecu poostrenega nadzora se je za 31 odstotkov povečalo število registriranih fizičnih oseb za opravljanje dejavnosti oddajanja zasebnih sob gostom in druge nastanitvene dejavnosti. Skupno se jih je od 7. junija do 10. julija registriralo 458 ljudi, od tega se je 305 ljudi odločilo za dejavnost po zakonu o gostinstvu, kar pomeni, da lahko gostom nudijo do 15 ležišč, vendar ne več kot pet mesecev v koledarskem letu.


Preberite še:

Slovenci in Airbnb – rojeni za turizem

V Ljubljani vse več žeparjev, kradejo predvsem turistom


Delujejo tudi pod krinko

Za delo na črno se šteje, v kolikor sobodajalci niso ustrezno registrirani za opravljanje dejavnosti.  | Foto: Thinkstock Za delo na črno se šteje, v kolikor sobodajalci niso ustrezno registrirani za opravljanje dejavnosti. Foto: Thinkstock Kako Fursovi inšpektorji pregledujejo nastanitvene kapacitete in iščejo morebitne kršitelje?

"Gre za nadzore dejavnosti, ki se v največji meri opravljajo na podlagi oglasov. Prvi korak je tako identifikacija oglaševalca ter ugotovitev, ali se oglašuje registriran sobodajalec. Nadzorniki lahko delujejo pod krinko in rezervirajo nepremičnino, ki se oglašuje. Nadzori so bili izvedeni tudi na podlagi prijav, iz katerih podatki o sobodajalcu niso bili znani, bil pa je znan podatek oz. povezava, na kateri se je oglaševal oglas," odgovarjajo pri Furs.

Pregledujuje oglase na spletnih straneh, reagirajo pa tudi na podlagi prijav. Težava pri nadzoru prek portalov Airbnb, Booking in drugih je identifikacija oglaševalca in lokacija nepremičnine, pravijo na Fursu. Njihovi nadzorniki tako na omenjenih platformah pogosto pod krinko opravljajo prikrit nakup storitev.

Poletna akcija Furs v lovu na kršitelje je trajala do konca septembra.

Globe za delo na črno:

Globe | Foto:

V Sloveniji je mogoče nepremičnino prek Airbnb oddajati na dva načina:

- Fizična oseba je lahko sobodajalec, če ima manj kot 15 ležišč in če dejavnost opravlja le do pet mesecev v koledarskem letu. Pri tem mora biti vpisana v poslovni register, v skladu s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov mora določiti kategorijo nastanitvenega obrata. Ob opravljeni storitvi mora izdati račun in imeti cenik storitev. V bloku mora med drugim dobiti soglasje 75 odstotkov etažnih lastnikov.

- Fizična oseba lahko nepremičnino oddaja tudi neturistično – po stanovanjskem zakonu. Nepremičnine lahko oddaja za daljše ali krajše časovno obdobje, najemniki pa so začasno prijavljeni na naslovu in ne plačujejo turistične takse. Pri tem mora imeti sklenjeno najemno pogodbo in dejavnost priglasiti davkariji.
Ne spreglejte