Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2011,
15.33

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opec nafta

Sreda, 14. 12. 2011, 15.33

7 let, 3 mesece

Opec ohranja proizvodnjo nafte pri 30 milijonih sodov dnevno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so se na srečanju na Dunaju dogovorile o ohranitvi dnevne proizvodnje nafte blizu sedanjih ravni.

Zgornja meja proizvodnje nafte je 30 milijonov sodov na dan Vendar pa bodo posamezne države zmanjšale proizvodnjo, da bi s tem omogočile večje dobave iz Libije, je povedal venezuelski minister za nafto Rafael Ramirez.

Ramirez je po srečanju novinarjem povedal, da je dvanajstčlanski kartel določil zgornjo mejo proizvodnje pri 30 milijonih 159-litrskih sodov nafte dnevno. Okoli te številke se giblje proizvodnja nafte že zdaj, čeprav je uradno že tri leta določena pri 24,84 milijona sodov dnevno.

Libija bo po načrtih predvojno proizvodnjo nafte dosegla do drugega četrtletja 2012 Proizvodnja nafte v Libiji je bila zaradi državljanske vojne ustavljena, a je pred kratkim spet začela oživljati. Po podatkih libijskih predstavnikov na Dunaju naj bi se proizvodnja "kolikor hitro je mogoče" povzpela na približno dva milijona sodov nafte dnevno.

Libija po prenehanju nemirov trenutno načrpa en milijon sodov nafte dnevno, je povedal generalni sekretar Opeca Abdulah el Badri ter dodal, da naj bi država svoje predvojne ravni proizvodnje dosegla do drugega četrtletja 2012.

V zadnjih treh letih članice Opeca proizvajajo rekordne količine nafte Mednarodna agencija za nafto (IEA) je v torek sporočila, da so članice Opeca novembra v povprečju proizvedle 30,68 milijona sodov nafte dnevno, kar je največ v več kot treh letih. Dodatno nafto sta črpala Savska Arabija in Kuvajt, čeprav je Libija že začela povečevati proizvodnjo na predvojne ravni.

Izračuni IEA vključujejo tudi dobave nafte iz Iraka, ki sicer v uradne Opecove kvote ni vključen. A tudi brez te države je preostalih 11 članic novembra načrpalo 27,97 milijona sodov nafte dnevno, kar je še vedno nekaj nad uradnimi kvotami. IEA je naftnemu kartelu priporočila, naj se odloči za bolj strogo spoštovanje proizvodnih kvot, ki si jih je določil sam.

Za zmanjšanje proizvodnje se je zavzemal le Iran Doseženi dogovor vsebuje prostovoljno zavezo članic Opeca, da bodo zmanjšale proizvodnjo, če se bo povpraševanje po nafti zmanjšalo.

Takšen dogovor je bil pričakovan. Za zmanjšanje proizvodnje se je zavzemal le Iran - kar pa bi povzročilo zvišanje cen. Vendar pa so se na srečanju očitno uklonili zahtevam Savske Arabije, ki je želela ohraniti sedanje ravni proizvodnje, in ki dejansko določa politiko Opeca kot njegova največja proizvajalka.

Ne spreglejte