Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2018,
11.24

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

gospodarstvo rast BDP OECD

Sreda, 30. 5. 2018, 11.24

5 let, 11 mesecev

OECD napoved rasti slovenskega BDP za letos zvišala na pet odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
posel, pisarna, podjetništvo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) po novem Sloveniji za letos napoveduje petodstotno rast BDP, kar je 0,7 odstotne točke več od zadnje napovedi novembra lani. Napoved gospodarske rasti za prihodnje leto je OECD popravila s 3,4 na 3,9 odstotka. Ob tem Slovenijo spet opozarja na javnofinančno disciplino in strukturne reforme.

Napoved OECD je tako blizu tisti Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, ki Sloveniji za letos napoveduje 5,1-odstotno krepitev gospodarske dejavnosti, prihodnje leto pa 3,8-odstotno.

Slovenija bi tako dve leti zapored beležila petodstotno gospodarsko rast, saj je bila realna rast BDP po prvi oceni statističnega urada lani prav tako pri petih odstotkih, po sezonsko prilagojenih podatkih pa celo 5,4-odstotna.

Novice Katere regije se bližajo povprečju BDP Slovenije in katere se od njega oddaljujejo

Kot poudarjajo v OECD, je rast široko zasnovana, spodbujata pa jo tako domača poraba kot zunanje povpraševanje. Prispevek zunanje trgovine k rasti se bo sicer letos po napovedih zmanjšal z lanskih 1,3 odstotne točke na vsega 0,1 odstotne točke, prihodnje leto pa 0,3 odstotne točke. Izvoz naj bi se letos okrepil za 8,8 odstotka, prihodnje leto za 6,8 odstotka, uvoz pa za 9,8 oz. 7,1 odstotka.

Slovenija. Rast. BDP.
Novice Slovenski BDP na letni ravni višji za 5,3 odstotka

Rast zasebne potrošnje naj bi se letos z lanskih 3,2 odstotka okrepila na 4,2 odstotka, prihodnje leto pa spet umirila na 3,2 odstotka. Kot poudarjajo v OECD, jo spodbujata realna rast razpoložljivega prihodka in pa dobro razpoloženje potrošnikov, ki je na najvišjih ravneh v desetletju.

Državna potrošnja naj bi se letos tako kot lani okrepila za 2,3 odstotka, prihodnje leto pa upadla na 1,4 odstotka, spodbuja pa jo tudi postopno opuščanje kriznih ukrepov.

trgovina nakupovanje
Novice BDP v tretjem četrtletju s 4,5-odstotno rastjo

Rast bruto investicij naj bi se ob naložbah podjetij v širitev zmogljivosti, učinkih sredstev EU, ugodnejših posojilnih pogojih in še vedno dobrem razpoloženju med podjetniki letos okrepila z 10,3 na 12,6 odstotka, prihodnje leto pa upočasnila na 8,7 odstotka.

Skupno naj bi se rast domače potrošnje letos tako z lanskih 4,1 odstotka okrepila na 5,6 odstotka, prihodnje leto pa upadla na štiri odstotke.

Ugodne gospodarske razmere so stopnjo brezposelnosti potisnile na najnižje ravni po izbruhu gospodarske krize. Anketna brezposelnost naj bi se z lanskih 6,6 odstotka letos znižala na 5,3 odstotka, prihodnje leto pa na 4,8 odstotka.

Ne spreglejte