Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
27. 3. 2019,
15.25

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

12

Natisni članek

Gosposvetska cesta Predrag Todić Kolizej nepremičnine

Sreda, 27. 3. 2019, 15.25

5 let, 1 mesec

Tudi do sedem tisoč evrov za kvadratni meter stanovanja ob Gosposvetski ulici #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

12

Schellenburg Kolizej | Tako naj bi bila videti zunanjost stavbe, ki bo stala na zemljišču, kjer je bil Kolizej. | Foto Reitenburg

Tako naj bi bila videti zunanjost stavbe, ki bo stala na zemljišču, kjer je bil Kolizej.

Foto: Reitenburg

Gosposvetska ulica v Ljubljani je konec avgusta zaživela v prenovljeni obliki, kmalu pa naj bi se ob njej odprlo novo gradbišče. Poleti naj bi po desetletju zapletov in premikov rokov končno začeli graditi na mestu, kjer je stal Kolizej. Cene kvadratnega metra se bodo gibale od pet tisoč evrov naprej.

Zgodba okrog mesta, kjer je do leta 2011 stala palača Kolizej, se vleče že debelo desetletje. Zadnji stanovalci so stavbo v središču prestolnice, nasproti Argentinskega parka, zapustili pred 12 leti, leta 2011 pa so jo porušili. Takratni lastnik, poslovnež Jože Anderlič, je napovedal megalomanski projekt, vreden 140 milijonov evrov, ki pa je ostal le na papirju. Anderlič ima sicer v zadnjem času več razlogov za zadovoljstvo.

Pred dvema letoma je lastnik zemljišča postalo podjetje Ilag Tivoli, ki je v lasti družine Turnauer iz Avstrije, gradilo pa bo Anderličevo podjetje Reitenburg. Gradbeno dovoljenje so dobili pred dvema tednoma, zdaj pa čakajo na njegovo pravnomočnost. Gradnjo naj bi začeli letošnje poletje.

V ceni tudi notranja oprema

Schellenburg Kolizej | Foto: Ljubljana nepremičnine Foto: Ljubljana nepremičnine Stavba Schellenburg bo po besedah Predraga Todića iz Ljubljana nepremičnine sestavljena iz dveh ločenih stavb, Vile in Palače Schellenburg, v njej pa bo skupno 127 stanovanj.

Povprečna cena kvadratnega metra stanovanja se bo gibala med pet in sedem tisoč evri, v ceno pa bo po besedah Todića vključena tudi oprema, od kuhinje, kopalnice, pa do vgradnih omar in bele tehnike.

"Težko je govoriti o ceni za kvadratni meter, ker se bodo stanovanja prodajala popolnoma opremljena. Cena samega stanovanja se bo gibala nekje okrog pet tisoč evrov za kvadratni meter, skupaj z opremo pa šest, sedem tisoč," razlaga Todić.

Jože Anderlič
Novice Sodišče rehabilitiralo znanega slovenskega nepremičninarja iz afere Hypo

Največje stanovanje bo veliko 400 kvadratnih metrov

Kupci, po besedah Todića je zanimanja veliko, bodo lahko v času gradnje vplivali na izbiro materialov, barv in odtenkov, v stanovanja pa se bodo lahko predvidoma vselili leta 2022.

Schellenburg Kolizej | Foto: Ljubljana nepremičnine Foto: Ljubljana nepremičnine

Večina stanovanj bo večjih od 100 kvadratov, najmanjše pa bo merilo 62 kvadratnih metrov. Sedem stanovanj bo imelo več kot 300 kvadratnih metrov, največje stanovanje pa bo merilo 400 kvadratnih metrov.

Celotna investicija je ocenjena na okrog 80 milijonov evrov, pod stanovanji pa bo na voljo 276 garažnih mest. Ta se bodo prodajala posebej, zanje pa bo treba odšteti okrog 30 tisoč evrov. V Palači Schellenburg so predvidena še restavracija, fitnes oziroma spa, v kletnih prostorih pa bo mesto zasedel eden od trgovcev.

Kolizej od leta 2007 do danes:

Fotogalerija
1 / 20

Saga o projektu Kolizej

Jože Anderlič je na območju nekdanjega Kolizeja sprva snoval gradnjo koncertno-operne dvorane, luksuznega hotela in stanovanjsko-poslovne soseske, a je 140 milijonov evrov vreden projekt ostal na papirju.

Jože Anderlič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Zaradi zapletov z dovoljenji oziroma omejitvami pri gradnji je moral spremeniti načrte in leta 2015 napovedal 65 milijonov evrov vredno stanovanjsko sosesko višjega cenovnega razreda.

Južnoafriški sklad Greenbay je zemljišče in projekt za gradnjo palače in prestižne vile kupil leta 2016 od družbe Tivoli projekt, ki je bila v lasti Anderličeve družbe.

Greenbay se je maja 2018, po dveh letih čakanja na gradbeno dovoljenje, naveličal in zemljišče prodal Ilag Tivoliju, ki je v lasti družine Turnauer iz Avstrije.

Po podatkih poslovnega asistenta bizi.si so direktorji v podjetju Ilag Tivoli žena Anderliča Tina Anderlič Jelenc, Cladia Gröschl in Alexander Hartig.

 
Otvoritev Gosposvetske ceste v Ljubljani.
Novice Janković: Gosposvetska cesta je moj ponos #video
Ne spreglejte