Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
13.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

borza

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 13.13

7 let, 2 meseca

Nogometni klubi na borzah manj uspešni kot na zelenicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število golov ni edini pokazatelj uspeha nogometnih klubov. Kot kažejo finančni podatki podjetja S&P Capital IQ, večina najboljših evropskih nogometnih klubov na finančni zelenici ne navdušuje.

Arsenal med bolj zdravimi Angleški Arsenal po najprestižnejšem pokalu evropskega nogometa (liga prvakov) ni segel že zadnjih 17 let. A kot poroča dnevnik Financial Times, omenjeni klub v finančnem smislu prednjači pred klubi, ki ga na nogometni zelenici puščajo za seboj. Manchester United in münchenski Bayern sta le dva nogometna velikana, ki bolje obvladata žogo kot finance.

Večina klubov v dolgovih Finančno podjetje S&P Capital IQ vodi evidenco 44 zasebnih in na borzi prisotnih nogometnih klubov ter jih razvršča glede na različne finančne kazalnike – na primer, kako je kakšen klub zadolžen. Prav dolgovi so ključne težave vseh klubov s seznama, saj imajo enotno oceno – oziroma junk. A Arsenalova celostna slika je lepša, saj ima kreditno oceno BB+. Zakaj?

Konservativno upravljanje Arsena Wengerja Za razliko od madridskega Reala in drugih klubov, ki naslovnice polnijo s stomilijonskimi nakupi igralcev, Arsenal uspehov s klubom ne dosega na tak način. Njihov trener Arsene Wenger slovi po gospodarnem vodenju. Tudi sicer je Arsenalovo finančno vedenje precej bolj konservativno – posebej pri velikopoteznih nakupih igralcev. A to ni vse. Med 17 klubi, ki kotirajo na borzi, so pri S&P odkrili tudi korelacijo med uspešnostjo nastopa kluba na zelenici in zaupanjem finančnih institucij tem klubom (izraženo v verjetnosti, da ne bodo zmožni vračati posojil).

Igra kluba neposredno vpliva na finančne metrike Tu Financial Times navaja primer Manchester Uniteda, kjer je omenjena verjetnost zaradi poletne nejasnosti glede izbire trenerja narasla na 1,12 odstotka. Po izbiri Louisa van Gaala za menedžerja je zaupanje vlagateljev v klub naraslo, verjetnost nevračanja posojil pa je padla na 0,05 odstotka. A septembrski slabi nastopi kluba so to vrednost spet dvignili.

Ajax uživa največ zaupanja finančnikov Med navedenimi 44 klubi S&P-jeve lestvice finančne institucije in vlagatelji najbolj zaupajo Ajaxu, sledijo pa Arsenal, Glasgow Celtic in Manchester United. Škotski klub morda preseneča, a njegov relativno zdrav finančni položaj je povezan s tem, da na domačem trgu praktično nimajo resne konkurence, kar jih praktično vsako leto potisne v ligo prvakov.

Ne spreglejte