Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
12.40

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

gospodarstvo Nemčija

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 12.40

5 mesecev, 4 tedne

Nemško gospodarstvo spet stopiclja na mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
recesija | Brez upoštevanja velikih naročil se je obseg naročil v nemških tovarnah septembra zmanjšal za 2,2 odstotka. | Foto Getty Images

Brez upoštevanja velikih naročil se je obseg naročil v nemških tovarnah septembra zmanjšal za 2,2 odstotka.

Foto: Getty Images

Obseg naročil v nemških tovarnah je po prvih podatkih nemškega statističnega urada Destatis septembra nekoliko porasel. Glede na avgust se je po sezonsko prilagojenih podatkih povečal za 0,2 odstotka, brez upoštevanja večjih naročil pa se je zmanjšal za 2,2 odstotka, je objavil Destatis. Rast je predvsem posledica tujega povpraševanja.

Opazovalci trga kazalnik novih naročil pozorno spremljajo, saj v njem iščejo namige glede prihodnje poslovne dejavnosti v Nemčiji, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki, ki jih je anketirala finančna družba FactSet, so za september sicer napovedali 1,3-odstotni padec obsega tovarniških naročil.

Septembrsko povečanje obsega naročil je sledilo 1,9-odstotni rasti, ki so jo nemški statistiki zabeležili avgusta.

Tuje povpraševanje in zlasti velika naročila so razlog za septembrsko rast, je sporočilo nemško gospodarsko ministrstvo. Septembra so se naročila iz tujine povečala za 4,2 odstotka, domača pa so se zmanjšala za 5,9 odstotka.

Brez upoštevanja velikih naročil se je obseg naročil v nemških tovarnah septembra zmanjšal za 2,2 odstotka.

Visoka inflacija, povišani stroški energije in šibkejše povpraševanje s Kitajske so v zadnjih mesecih obremenjevali nemški proizvodni sektor. Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bo Nemčija edino večje razvito gospodarstvo, ki se bo letos skrčilo, še navaja AFP.

Ifo: V Nemčiji oktobra gradili manj stanovanj

Trend upočasnjevanja stanovanjske gradnje v Nemčiji se je oktobra še poslabšal, v danes objavljeni raziskavi ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Po podatkih Ifa se s pomanjkanjem poslov trenutno sooča skoraj polovica nemških gradbenih podjetij.

"Stanje se slabša in slabša, vse več projektov je odpovedanih zaradi dragih stroškov gradnje in dviga obrestnih mer," je rezultate komentiral vodja raziskav pri Ifu Klaus Wohlrabe.

Delež podjetij, prizadetih zaradi odpovedi, se je povečal na novo najvišjo vrednost, in sicer na 22,2 odstotka, kar je za 0,8 odstotne točke več kot septembra. Avgusta je delež znašal 20,7 odstotka.

Ob tem je Wohlrabe opozoril tudi na pomanjkanje novih projektov stanovanjskih gradenj in posledičnega padca naročil podjetij. O finančnih težavah je oktobra poročalo eno od desetih gradbenih podjetij, znakov, da bi se razmere lahko kmalu izboljšale, pa je malo.

"Obeti za stanovanjsko gradnjo ostajajo mračni, podjetja se pripravljajo na težke čase," je še ocenil Wohlrabe.

uvoz izvoz
Novice Slovenski izvoz septembra doživel kolaps. Manj prodamo predvsem v EU.
Zagreb tramvaj
Novice Na Hrvaškem več delavcev iz tretjih držav kot brezposelnih
Ne spreglejte