Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 1. 2015,
17.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aerodrom Ljubljana Fraport

Ponedeljek, 19. 1. 2015, 17.15

6 let, 7 mesecev

Nemški Fraport postaja stoodstotni lastnik Aerodroma Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lastniki Aerodroma Ljubljana so na skupščini, ki je bil sklicana na zahtevo večinskega lastnika Fraporta, potrdili edini predlagani sklep, da se iz lastništva izključijo manjšinski delničarji.

Ti imajo v lasti še dva odstotka delnic. Fraport bo za vsako izmed njih plačal nadomestilo v višini 61,75 evra.

Napovedana izpodbojna tožba Za prenos delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja je na današnji skupščini glasovalo 99,95 odstotka prisotnih delnic z glasovalno pravico. Pooblaščenec delničarke Marjete Velepec pa je napovedal izpodbojno tožbo, so sporočili iz Aerodroma Ljubljana.

Nemški Fraport je bil že pred sklicem skupščine 19. decembra lani lastnik 97,99 odstotka vseh delnic Aerodroma Ljubljana. Od konzorcija prodajalcev je lani kupil 75,55-odstotni delež družbe, ki upravlja ljubljansko letališče, v prevzemni ponudbi od 24. oktobra do 20. novembra pa je nato pridobil še 22,44-odstotni delež.

Fraport bo plačal nadomestilo 61,75 evra na delnico Delnice tistih, ki niso sprejeli prevzemne ponudbe, bo Fraport prevzel v skladu z zakonodajo s prenosom delnic. Tako se bo na Fraport po skupščinskem sklepu preneslo vseh 76.357 delnic, katerih imetniki so preostali delničarji, Fraport pa jim bo plačal nadomestilo 61,75 evra na delnico, kar je enako ceni, ponujeni s prevzemno ponudbo.

Skladno z vzpostavljeno sodno prakso namreč velja, da je, če glavni delničar predlaga iztisnitev preostalih manjšinskih delničarjev v roku treh mesecev od objave prevzemne ponudbe, pravično nadomestilo ob iztisnitvi enako prevzemni ceni.

Manjšinski delničarji bodo pozvani k posredovanju podatkov o transakcijskem računu Kot so sporočili iz društva Mali delničarji Slovenije, bodo manjšinski delničarji, ki jih je še 1285, na dom prejeli obvestilo od pooblaščene banke oziroma borzno-posredniške hiše. Ta jih bo pozvala, naj jim posredujejo svoje podatke o transakcijskem računu, kamor bo nakazana denarna odpravnina.

Nadomestilo zapade v plačilo na dan objave vpisa sklepa o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja v sodni register. Isti dan se delnice tudi prenesejo na Fraport. Ta bo tako postal stoodstotni lastnik Aerodroma Ljubljana, za nakup katerega bo skupaj odštel 234,4 milijona evrov.

Fraport v Aerodromu Ljubljana vidi več prednosti Fraport sicer vidi Aerodrom Ljubljana kot letališče, ki služi trgu, ki je privlačen kot turistična destinacija in ki ponuja politično ter ekonomsko stabilnost. Zadnje bo služilo kot temelj za razvoj potniškega in tovornega prometa.

Razvoj, ki ga je v prevzemnem prospektu nakazal Fraport, je močno primerljiv z dozdajšnjo poslovno in razvojno politiko Aerodroma Ljubljana, pri čemer lahko izkušen in mednarodno umeščen upravljavec letališč doseže hitrejše in gospodarsko učinkovitejše premike v razvoju družbe, je ob objavi prevzemne ponudbe ocenila uprava Aerodroma Ljubljana.

Ne spreglejte