Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
20.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator Agrokor Dejan Židan prodaja

Torek, 10. 6. 2014, 20.47

7 let, 2 meseca

Naj se Mercator preoblikuje v zadrugo? "To bi bil velik korak naprej," pravi Dejan Židan.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada bo predvidoma na četrtkovi seji sprejela mnenje o prodaji Mercatorja. Gospodarski minister Metod Dragonja pripravlja gradivo in verjetno bo zahteval, da ga uvrstijo na dnevni red seje.

Predstavniki več sindikatov so prejšnji mesec Dragonji in Židanu izročili javni poziv proti prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Dragonja je takrat napovedal, da bo vlada proučila zadnje dogajanje v procesu prodaje in se odločila, kako bo delovala v tem primeru.

Mercator bi odkupili in preoblikovali v zadrugo V začetku tega meseca pa je Slovenski forum socialnega podjetništva pripravil pobudo, v okviru katere bi zdajšnji in nekdanji zaposleni v Mercatorju, potrošniki, dobavitelji, sindikati in drugi odkupili Mercator in ga preoblikovali v zadrugo.

Minister za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, je dejal, da je s pobudo seznanjen in da je po njegovem mnenju ta resnično legitimna. Njena morebitna uresničitev bi po njegovem mnenju pomenila velik korak naprej. Ob tem se, tako pravi minister, moramo zavedati, da je Mercator zelo veliko podjetje, ki je precej vredno, uspelo mu je tudi reprogramirati svoje dolgove. Ker se v Sloveniji znova pojavlja gospodarska rast, Židan predvideva, da bo vrednost podjetja dodatno naraščala.

"Strateški partner nekdo, ki ni Mercatorjev neposredni tekmec" Tistim, ki iščejo možnost, da iz Mercatorja naredijo svojevrstno kooperativo, pa minister svetuje, da poiščejo kakšnega dodatnega strateškega partnerja, ki bi trgovca vsaj regijsko videl kot središče odločanja razvoja in trgovine.

Na vprašanje, ali bi bil Agrokor lahko strateški partner, je Židan odgovoril, da mora biti strateški partner nekdo, ki ni Mercatorjev neposredni tekmec. Po ministrovih besedah gre za partnerja, ki v Mercatorju vidi tudi regionalno dodano vrednost.

"Mercator je namreč ena izmed velikih družb, ki ne deluje samo v Sloveniji, ampak širše, in strateški partner je tisti, ki bi moral spoznati to prednost Mercatorja in mu dati svobodo pri nadaljnjem razvoju v regiji. To je v korist Mercatorjevih zaposlenih v Sloveniji, tujini, dobaviteljev in širše družbene skupnosti," je še dejal Židan.

Ne spreglejte