Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2017,
6.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

5

Natisni članek

Uroš Čufer ministrstvo za finance

Sreda, 23. 8. 2017, 6.59

6 let, 6 mesecev

Na vrsto je prišel še en sanator slovenskih bank, ki je izstavil račun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

5

Uroš Čufer | Foto STA

Foto: STA

Ključni ljudje bančne sanacije iz leta 2013, enega od najdražjih projektov v zgodovini Slovenije, drug za drugim iščejo nove poslovne priložnosti v življenju, ki jim prinašajo tudi dobre zaslužke. Kje jo je našel nekdanji finančni minister Uroš Čufer?

Konec leta 2013 je Slovenija izpeljala sanacijo bank, enega od najdražjih projektov v svoji zgodovini. 

Tri banke, v katere je država vložila dobre tri milijarde evrov kapitala, so na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko, prenesle slaba posojila. Zacvetel je posel s prodajo terjatev. V državo so prišli tuje investicijske banke in finančni skladi, ki so postali lastniki dolga nekaterih največjih podjetij. 

Slovenijo je v obdobju sanacije bank vodila vlada Alenke Bratušek, ministrstvo za finance pa Uroš Čufer. Zdaj nekdanji minister, ki je bil odgovoren za operativno izpeljavo sanacije bank, poslovno sodeluje s podjetjem Elements Capital Partners, ki mu je ta projekt odprl vrata do poslov v Sloveniji. Po neuradnih informacijah pa naj bi se čez čas tudi zaposlil v podjetju.

Svetovalci sklada z Wall Streeta

Gre za enega od najpomembnejših igralcev na domačem trgu terjatev, na katerem je bilo samo lani opravljenih za okrog milijardo evrov bruto poslov.

Slovenijo je v obdobju sanacije bank vodila vlada Alenke Bratušek. | Foto: Reuters Slovenijo je v obdobju sanacije bank vodila vlada Alenke Bratušek. Foto: Reuters Podjetje, ki ima sedež v Nikoziji, glavnem mestu Cipra, pri odkupu terjatev deluje z roko v roki z mednarodno investicijsko skupino York Capital Management, ki: 

  • je konec lanskega leta od DUTB kupila za skoraj 80 milijonov evrov bruto terjatev do Skupine DZS, ki jo vodi Bojan Petan;
  • je lastnica 42 odstotkov delnic Save in še za dobrih 45 milijonov evrov terjatev do tega finančnega holdinga;
  • je že poleti 2015 odkupila za skoraj 47 milijonov evrov terjatev do Istrabenza.

DZS in Sava sta bila med petimi največjimi naložbami DUTB.


Preberite še:

Kdo je kriv za napake pri projektu desetletja? Nihče in vsi. 

Prodaji Tuševega imperija slabo kaže, nad Mirka Tuša poslali kriminaliste


Najprej delal za Mirka Tuša, zdaj pa ...

"Ničesar ne bi želel komentirati," je Čufer včeraj odgovoril na vprašanje, ali odhaja v službo v Elements Capital Partners in ali s podjetjem poslovno sodeluje. To zadnje pa nam je potrdil Savvas Liasis, ustanovni partner in direktor v Elements Capital Partners. "Z gospodom Čuferjem tesno sodelujemo pri projektu, ki je precej odmeval v javnosti. Z njim imamo odlične odnose, to pa je za zdaj vse," je za Siol.net dejal Liasis.

Mirko Tuš je Čuferja že leta 2015 najel kot svetovalca za prestrukturiranje. | Foto: Matej Povše Mirko Tuš je Čuferja že leta 2015 najel kot svetovalca za prestrukturiranje. Foto: Matej Povše

 

Po naših podatkih gre za Engrotuš, trgovsko verigo v lasti Mirka Tuša, ki je Čuferja že leta 2015 najel kot svetovalca za prestrukturiranje. Zdaj je prestopil na stran morebitnih kupcev Tuševih terjatev. Julija smo poročali, da je v sklepnih pogajanjih ostal le angleški finančni sklad Annacap Financial Partners, a da banke niso pripravljene sprejeti njegove ponudbe. Za terjatve Tuša se je zanimal tudi ameriški sklad Highbridge, za katerega skupaj delata Elements skladi in Čufer.

Da Mirko Tuš pripravlja alternativni scenarij, s katerim bi se rešil primeža bank, nam je v zadnjih dneh zatrdilo več virov. Opozoriti je treba še, da je bil Čufer do leta 2013 vodja centra za finančno upravljanje v NLB, ki vodi prodajni postopek Tuševih terjatev in ki je največji Tušev upnik.

"Naključij ni, mi dopovedujejo poznavalci, in nihče od pomembnejših akterjev naše bančne sanacije ničesar ni počel zgolj iz altruizma ali patriotizma; nekaj se jih je že dobro omastilo, drugi pa se še niso ali zato, ker se jim račun ni izšel, ali zato, ker je še prezgodaj in bi bilo preočitno," je novembra lani v časniku Finance zapisal Tadej Kotnik, prvopodpisani pod ustavno pritožbo zoper zakon o izbrisu obvezničarjev bank.

Več -> Nova domača trojka se krepi, stara se masti, za kolumnista Kotnika pa bo čas, da se poslovi

Kaj je počel Čufer po odhodu iz vlade

Čufer sodelovanja z Elements Capital Partners ni želel komentirati. Tudi sicer o poslovnih aktivnostih nekdanjega ministra javno ni znanega veliko. 

Po zamenjavi oblasti je zapustil politiko, v kateri se po lastnih besedah nikoli ni počutil najbolje. Ustanovil je lastno svetovalno podjetje MIAI. To je leta 2015, torej v prvem letu delovanja, ustvarilo dobrih 421 tisoč evrov prihodkov, lani pa precej manj: približno 260 tisoč evrov. V obeh letih je skupaj ustvarilo skoraj 367 tisoč evrov čistega dobička.

Jeseni lani je Čufer postal predsednik nadzornega sveta Banke Koper, ki se je kmalu zatem preimenovala v Banko Intesa San Paolo. | Foto: STA , Jeseni lani je Čufer postal predsednik nadzornega sveta Banke Koper, ki se je kmalu zatem preimenovala v Banko Intesa San Paolo. Foto: STA , Za koga je delal Čufer, ni znano. Lani jeseni je postal predsednik nadzornega sveta Banke Koper, ki se je kmalu zatem preimenovala v Banko Intesa San Paolo. Njena večinska lastnica je Privredna banka Zagreb (PBZ), več let eden od ključnih financerjev Agrokorja, ki je prevzem Mercatorja dokončno izpeljal v času vlade Alenke Bratušek. 

Kot zanimivost naj povemo, da banka, ki jo nadzoruje Čufer, pred časom ni želela sodelovati v novem krogu finančne sanacije Save, ki je v solastništvu Yorka.


Preberite še:

Kaj je Alenka Bratušek obljubila Bruslju? In kako se izvleči iz tega?

Štefanec brska po slabi banki, a o tem nihče ne ve nič

Kako je slovenski minister metal Grčijo iz območja evra 


Čufer in slaba banka – na Cipru

Že lani spomladi pa so Čuferja v mednarodnih finančnih krogih omenjali v povezavi s Ciprčani. Tedaj so namreč v Elements Capital Partners skupaj z mednarodnim finančnim skladom Atlas Merchant Capital želeli prevzeti eno od ciprskih bank (Eurobank) in njena slaba posojila oddeliti v slabo banko. 

Po naših informacijah so Ciprčani Čuferja videli kot resnega kandidata za eno od vodilnih funkcij v tamkajšnji slabi banki. Načrt za zdaj ni uspel, a nad njim v Elements Capital Partners še niso obupali. Poudariti pa je treba, da se je Atlas Merchant Capital v istem času zanimal tudi za NLB, saj je po naših podatkih pri državi preverjal možnosti za nakup. 

Bank of Cyprus | Foto: Reuters Foto: Reuters Sanacija bank spet v parlamentu 

Jeseni bodo sicer poslanci državnega zbora znova razpravljali o sanaciji bank. Razčiščevali bodo, ali je država leta 2013 v domače banke vplačala preveč kapitala. 

Razpravo o tem je zahtevala Alenka Bratušek, ki ves čas zatrjuje, da so bili ukrepi, sprejeti leta 2013, pravi. Toda vladajoča koalicija je predlagala preložitev razprave, saj od vlade zahteva, naj predloži dokumente in korespondenco med vlado in Evropsko komisijo iz obdobja sanacije banke. 

Bank of Cyprus | Foto: Reuters Foto: Reuters Poslanci bodo poklicali tudi Čuferja. V aktualni vladi so bili do nekdanjega ministra večkrat kritični tudi zaradi pomanjkljivega nadzora nad DUTB, ki ga je Čufer skoraj v celoti prepuščal njenemu upravnemu odboru (v njegovem času ga je vodil Lars Nyberg). 

Vlada Mira Cerarja se je zato že lani odločila za podrobnejši vpogled v drobovje DUTB. Slabi banki je odredila, da ji mora mesečno poročati o postopkih prestrukturiranja v največjih družbah, v kateri je DUTB lastnik ali upnik, na tri mesece pa predložiti tudi seznam vseh prodanih terjatev in podatke o njihovi skupni prodajni vrednosti. 

Slovenci s Cipra se ukvarjajo le še s skladi

Skupina, ki sta jo ustanovila Savvas Liasis in Ugur Yildirim, v Sloveniji po novem deluje po dveh tirih. 

Alpen Invest | Foto: STA , Foto: STA , Ciprsko podjetje Elements Capital Partners, ki ga vodi Yildirim, sodeluje pri odkupih terjatev. Pomembno vlogo v njem sta imela tudi Aleš Škoberne, nekdanji zastopnik ciprskega podjetja Qwest Investments, ki je bilo v lasti ACH, Probanke in več drugih lastnikov, in Dejan Rajbar, pred tem član uprave družbe za upravljanje Neta Capital Croatia. 

Od letos sta Škoberne in Rajber "le" še izvršna direktorja družbe Elements Skladi, nekoč bolj znane pod imenoma Alpen Invest in NFD DZU. Do leta 2014 je bila ključni del poslovnega sistema, ki ga je obvladoval Stane Valant, nato pa ga je kupil Liasis. 

Že lani se je družba, ki deluje v Sloveniji in na Hrvaškem, preusmerila na področje alternativnih naložb in ustanovila več specializiranih alternativnih investicijskih skladov. 

Kje so danes vodilni akterji sanacije bank

Boštjan Jazbec je še vedno guverner Banke Slovenije. Že danes je jasno, da novega mandata (aktualni se izteče prihodnje leto) ne bo dobil. 

Zaradi sanacije bank je v kriminalistični preiskavi. Izgubil je tudi zaupanje skoraj vseh političnih strank. To so mu jasno pokazale tudi z izbiro viceguvernerjev, ki mu niso bili pogodu. Po izteku mandata naj bi Jazbec odšel v eno od mednarodnih finančnih institucij, pri čemer se najpogosteje omenja Mednarodni denarni sklad (IMF). 

Po izteku mandata naj bi guverner Boštjan Jazbec odšel v eno od mednarodnih finančnih institucij. | Foto: STA , Po izteku mandata naj bi guverner Boštjan Jazbec odšel v eno od mednarodnih finančnih institucij. Foto: STA , Stanislava Zadravec Caprirolo, tedanja viceguvernerka, od letos vodi Združenje bank. V boju za ta položaj je premagala nekdanjega predsednika uprave NLB Boža Jašoviča. Zanjo naj bi precej lobiral tudi Čufer, trdijo neuradni viri iz bank. Giancarlo Miranda, predsednik nadzornega sveta Združenja bank, prihaja iz banke Intesa San Paolo, ki jo nadzoruje Čufer. 

Alenka Bratušek, tedanja premierka, se je ob odhajanju iz vlade neuspešno potegovala za položaj evropske komisarke. Danes je nepovezana poslanka v državnem zboru, pri čemer v zadnjih mesecih omenjajo možnost njenega prestopa v stranko Socialnih demokratov (SD). 

Mitja Mavko, tedanji državni sekretar na ministrstvu za finance, ki je operativno vodil sanacijo, je danes zaposlen na Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Iz te institucije je na čelo upravnega odbora DUTB prišel Lars Nyberg. 

Aleš Škrubej je leta 2013 vodil slovensko izpostavo revizijske hiše Deloitte, ki je vrednotila premoženje NLB. V začetku leta 2014 so ga med več kot 200 kandidati izbrali za enega od izvršnih direktorjev DUTB.

Preberite še:

Bi za deset tisoč evrov na mesec sedeli v vrhu slabe banke?

Ne spreglejte