Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2013,
14.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

embalaža načrtovanje

Sreda, 9. 1. 2013, 14.17

7 let, 2 meseca

Mikec: Količina prevzete odpadne embalaže iz gospodinjstev se je v preteklih petih letih potrojila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kar je velik uspeh, poudarja direktorica interseroha, ob tem pa opozarja na nedoslednost zakonodaje na tem področju in na premajhen nadzor.

Sistem ravnanja z odpadno embalažo kljub uspehom v preteklih letih ne deluje najbolje, je na današnjem pogovoru z novinarji opozorila Mateja Mikec direktorica speciaizirane družbe, ki se ukvarja z odpadno embalažo in njenimi produkti - interseroh, podjetje sodi pod okrilje nemške skupine Alba. Domače podjetje ima različno visoke tržne deleže pri ravnanju z odpadno embalažo: pri odpadni papirni embalaži je imel Interseroh lani kar 38-odstotni tržni delež, pri plastični vsaj petinski delež, pri odpadnih baterijah in akumulatorjih dobro tretjino, pri nagrobnih svečah pa je njegov tržni delež dobra polovica. V embalažni verigi vsak vleče na svojo stran V domači embalažni verigi od zavezancev (strank oziroma podjetij), zbiralcev odpadne embalaže, izvajalcev javnih komunalnih služb, pa do pristojnega ministrstva za kmetijstvo in okolje, vleče vsak na svojo stran, ker ima pač vsak svoje interese. Zato ne moremo ustvariti neke uspešne in celovite slike ravnanja z odpadno embalažo, ocenjujejo stanje na področju ravnanja z odpadno embalažo v interserohu. Interes zavezanca je, da so stroški ravnanja z odpadno embalažo čim nižji, na drugi strani pa je razumljivo, da je interes zbiralcev embalaže, da so stroški čim višji. Zelo resen problem je tudi kopičenje embalaže pri komunalnih podjetij, kar bi lahko pripeljalo, da sistem ne bo več vzdržen. Nujno je več sodelovanja in več načrtovanja pri ravnanju z odpadno embalažo To je velika težava pri ravnanju z odpadno embalažo, kjer največji strošek predstavlja logistika odpadne embalaže. Embalažna veriga pa potrebuje povezanost, je prepričana direktorica interseroha. Gre za povezanost med samimi zavezanci, ki dajejo embalažo na trg, odpadno embalažo, ki nastaja v gospodinjstvih in konec koncev tudi v industriji, komunalna podjetja zberejo in jo ločujejo ter jo predajo zbiralcem, potem pa družbe za ravnanje z odpadki te odpadne embalaže ustrezno obdelajo in potem sortirajo. "Nujno je več sodelovanja med vsemi členi verige, od zbiralcev pa do predelovalcev," poudarja Mateja Mikec, ki tudi pričakuje boljše načrtovanje vseh, ki sodelujejo v verigi ravnanja z odpadno embalažo. Slovenski sistem ravnanja z odpadno embalažo je premalo finančno stabilen, da bi bil vzdržen. Treba je vzpostaviti sistem, ki bo strokoven, transparenten, pravičen in okoljsko vzdržen, zlasti pa temelječ na ustreznih pravnih podlagah.

Mikec: Pričakujemo zaostritev pogojev za opravljanje dejavnosti ravnanja z odpadno embalažo V interserohu, ki je finančno stabilno podjetje, v preteklih letih pa je poslovalo z dobičkom (za preteklo poslovno leto, ko je imelo 25-člansko podjetje kar devet milijonov evrov prometa, napovedujejo okoli 600 tisoč evrov), pričakujejo, da bodo pristojni državni organi popravili preveč ohlapno zakonodajo, ki omogoča ustanovitev družb za ravnanje z odpadno embalažo. Od pristojnega ministrstva za kmetijstvo in okolje tudi pričakujejo, da bo določilo pravno podlago za zakonito določanje deležev prevzema za odpadno embalažo, način in pogoje prevzema ter večji nadzor nad tem. V Interserohu zahtevajo tudi zaostritev pogojev za opravljanje dejavnosti ravnanja z odpadno embalažo.

Ne spreglejte