Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
15.32

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Koper Bojan Brank

Četrtek, 18. 7. 2013, 15.32

3 leta, 10 mesecev

Luka Koper v polletju z dobrimi 70 milijoni evrov prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Luka Koper je v prvem polletju ustvarila 70,19 milijona evrov prihodkov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Največjo rast so zabeležili na račun kontejnerjev in generalnih tovorov.

Prihodki od kontejnerjev so tako znašali 18,667 milijona evrov, kar je 12 odstotkov več kot v prvem polletju lani. Prihodki od generalnih tovorov so se zvišali za štiri odstotke na 17,2 milijona evrov, od tekočih tovorov pa za dva odstotka, in sicer na 3,5 milijona evrov, je koprska družba objavila na straneh Ljubljanske borze.

Upad prihodkov od pretovora avtomobilov Znižali pa so se prihodki od pretovora sipkih in razsutih tovorov ter avtomobilov. Sipki in razsuti tovori s skoraj 16,1 milijona evrov ostajajo med pomembnejšimi viri prihodkov, kar sicer pomeni šestodstotni upad v primerjavi s prvim polletjem lani. Prav tako za šest odstotkov so se znižali prihodki od pretovora avtomobilov, ki so dosegli 7,76 milijona evrov, medtem ko so ostali poslovni prihodki skoraj nespremenjeni in so znašali 6,9 milijona evrov.

Ladijskega pretovora je bilo v prvem polletju sicer za dva odstotka manj od tistega v prvi polovici leta 2012, znašal je 8,9 milijona ton. Pri tem so največji, kar 20-odstotni porast opazili pri generalnih tovorih z nekaj več kot 860.000 tonami. Za šest odstotkov več pa je bilo pretovora kontejnerjev, in sicer skoraj 2,9 milijona ton.

Manjši pretovor v tonah je bil na področju avtomobilov, pretovorili so slabih 330.000 ton ali za tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani, pri tekočih tovorih je znašal 1,25 milijona ton (16 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani) ter pri sipkih in razsutih tovorih 3,58 milijona ton, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2012.

Gledano po kosih, je Luka Koper poskrbela za odstotek večji pretovor kontejnerjev oziroma dobrih 295.000 kontejnerskih enot, za tri odstotke pa je bil manjši pretovor avtomobilov, kjer so našteli slabih 234.000 vozil.

Na številne dejavnike v Luki Koper ne morejo vplivati Ob teh rezultatih je predsednik uprave Luke Koper Bojan Brank spomnil, da na vrsto dejavnikov sami nimajo vpliva. Tako se upadanje kupne moči v Evropi pozna predvsem v delu avtomobilov, kar pa so lahko nadoknadili z izvozom vozil predvsem v severnoafriške države. Skokovit porast pretovora splošnega blaga se sicer ni prezrcalili v enak odstotek dviga prihodkov, kar Brank pripisuje predvsem nižjim skladiščninam. Kot je še poudaril predsednik uprave, se vedno znova dokazuje, da je prednost koprskega pristanišča prav v njegovi večnamenskosti in sposobnosti prilagajanja tržnim in gospodarskim razmeram.

Ne spreglejte