Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2019,
16.05

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

37

Natisni članek

Adria Airways stečaj 4K Invest stečajni postopek

Ponedeljek, 30. 9. 2019, 16.05

4 leta, 6 mesecev

Konec je: Adria Airways gre v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

37

Adria Airways | Adria Airways je v zadnjem tednu odpovedala praktično vse polete. | Foto Klemen Korenjak

Adria Airways je v zadnjem tednu odpovedala praktično vse polete.

Foto: Klemen Korenjak

Letalski prevoznik Adria Airways je na kranjsko okrožno sodišče vložil predlog za stečaj družbe. Pristojno sodišče ima predviden tridnevni zakonski rok, v katerem odloči o začetku stečajnega postopka. Adria je od preteklega tedna odpovedala praktično vse polete.

Javna Agencija za civilno letalstvo je po tem, ko so jo odgovorni iz Adrie obvestili o vložitvi predloga za stečaj, izdala ustno odredbo o odvzemu licence za letenje. To pomeni, da Adria od tega trenutka naprej ne more več opravljati komercialne letalske dejavnosti.

Adria Airways
Novice Državo prosijo za denar, iz Adrie pa črpajo milijone

Kolikšni so dolgovi Adrie in koliko premoženja je v stečajni masi, bo znano šele, ko bo v družbo prišel stečajni upravitelj in začel s preverjanjem dejanskega stanja.

Bilance Adrie Airways za zadnja tri leta, odkar je v lasti nemškega sklada 4K Invest, namreč niso verodostojne. V njih se zaradi računovodskih trikov, s katerimi so Adrio reševali pred stečajem, skriva visoka izguba, družba pa je najmanj od konca lanskega leta globoko insolventna.

Kje je prvi mož Adrie?

Glavni direktor Adrie Airways Holger Kowarsch, ki je v zadnjih dneh upnike in državo prepričeval, naj družbi odobrijo več milijonov evrov posojila in mu pomagajo preprečiti njen stečaj, je po informacijah več virov že od konca prejšnjega tedna v tujini. V Slovenijo je do sedaj prihajal vsak ponedeljek, toda danes ga ni bilo.

Holger Kowarsch | Foto: STA , Foto: STA ,

Dogajanje v Adrii sicer podrobno spremljajo dobavitelji in drugi upniki, ki jim Adria po zadnjih podatkih dolguje že več kot 60 milijonov evrov. Na drugi strani družba nima v lasti nobenega večjega premoženja, saj so vsa letala v najemu od lizinških družb. Edina vrednost družbe je vzpostavljena letalska operacija, torej letala s posadko.

Luknja velika najmanj 50 milijonov evrov

Kot smo razkrili v petek, je poslovodstvo Adrie Airways, potem ko je družba zaradi visokih neporavnanih računov izgubila večino letalske flote in začasno zaustavila letalske operacije, prejšnji teden ugotovilo, da je družba insolventna, torej plačilno nesposobna.

Po naših informacijah je o tem uradno obvestilo lastnika družbe, nemški sklad 4K Invest. Ker do danes ni prejel odgovora, ali in kako bodo Nemci pokrili najmanj 50 milijonov evrov veliko luknjo v kapitalu Adrie, je direktor Holger Kowarsch na sodišče vložil zahtevo za stečaj Adrie.

Dve leti kupovali čas z računovodskimi triki

Nemškemu lastniku je pri podaljševanju agonije Adrie Airways torej dokončno zmanjkalo časa. Skoraj dve leti si ga je kupoval z računovodskimi triki, preprodajami premoženja med povezanimi osebami, zavlačevanjem z objavo letnega poročila, obljubami upnikom in drugimi manevri. 

Domači regulator, agencija za civilno letalstvo, je že večkrat pozval 4K Invest, naj finančno pomaga Adrii in stabilizira njeno poslovanje. A to se ni zgodilo. Ravno nasprotno, Nemci so se raje obrnili na državo.

Video: Planet TV

Adria Airways letališče
Novice Počivalšek: Edini mogoč scenarij za Adrio je stečaj #video

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes vnovič ponovil, da država ne namerava pomagati Adrii in da je edini scenarij, ki je mogoč, stečaj družbe.

Počivalšek je ob tem spet okrcal "neodgovornega" lastnika in vodstvo podjetja, saj Adria še vedno ni objavila revidiranega finančnega izkaza za lani.

Adria je tudi na svoji spletni strani onemogočila nakup letalskih kart. | Foto: Printscreen Zimbio Adria je tudi na svoji spletni strani onemogočila nakup letalskih kart. Foto: Printscreen Zimbio

V Fraport Slovenija, ki upravlja z brniškim letališčem, stečaj Adrie Airways, najpomembnejše poslovne partnerice, obžalujejo. Njihova prva skrb je, kot so poudarili, namenjena potnikom, ki so ostali brez letalskih povezav, ter zagotavljanju rednosti in varnosti letalskih operacij na ljubljanskem letališču. Adria je sicer poskrbela za polovico prepeljanih potnikov na brniškem letališču.

Tudi v času, ko je bila Adria v državni lasti, ni bilo nobene nacionalne strategije

Iniciativni odbor zaposlenih v Adrii Airways je po vložitvi predloga za stečaj družbe prst usmeril predvsem v vlado, ki po njihovih besedah ni izbrala najboljše odločitve za družbo in državo. Od vlade zahtevajo predložitev finančne analize, na podlagi katere je sklenila, da Adrie ni smiselno reševati. Moti jih tudi, da niso sodelovali v postopkih.

"Vse, kar smo hoteli, je, da bi vlada in letalski strokovnjaki sedli za skupno mizo ter se resno pogovorili o dejstvih za in proti reševanju Adrie Airways. Vsi se zavedamo, da je sedanji lastnik zabil zadnji žebelj v krsto našega podjetja. Vendar so njeno pot kovale vse slovenske vlade po letu 1991," so v odboru zapisali v izjavi za medije.

Poudarili so, da vodenje letalskega podjetja zahteva specifičen kader, pa tudi ekonomskega strokovnjaka, ki zelo dobro pozna letalstvo. "Tudi v času, ko je bila Adria v državni lasti, ni bilo nobene nacionalne strategije za našega nacionalnega prevoznika. Na koncu so Adrio in nas podarili špekulativnemu skladu 4K, za katerega se je že na začetku vedelo, da o tem specifičnem delu ne ve čisto nič," so navedli. STA

Več novic o Adrii:

Marjan Šarec
Novice Šarec o Adrii Airways: "Zafurali" so jo že zdavnaj, tudi nekateri, ki danes ponujajo čudežne rešitve
Adria Airways letališče
Novice Ob vseh težavah Adrii Airways še globa zaradi zavajanja ljudi pri prodaji vozovnic
Ne spreglejte