Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
11.18

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

S.Nepremičnine Prenova in gradnja Hongkong sodišče upniki stečaj nepremičnine Kitajska

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 11.18

3 tedne

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande v stečaj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Sodišče v Hongkongu je danes odredilo stečaj zadolženega kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande. Vodstvo podjetja odločitev obžaluje in zagotavlja, da bo družba na Kitajskem še naprej delovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z odločitvijo sodišča se začenja dolgotrajen postopek, v okviru katerega naj bi bila likvidirana sredstva družbe, ki se nahajajo v tujini, in zamenjano njeno vodstvo, potem ko družba Evergrande ni pripravila učinkovitega načrta za prestrukturiranje.

"Glede na očitno pomanjkanje napredka družbe pri predložitvi izvedljivega predloga za prestrukturiranje in plačilno nesposobnost družbe, menim, da je primerno, da sodišče izda odredbo o stečaju družbe," je dejala sodnica Linda Chan.

Evergrande, Peking.  | Foto: Reuters Evergrande, Peking. Foto: Reuters V danes izdani pisni sodbi je Chanova zapisala, da bodo interesi upnikov bolje zaščiteni, če bo podjetje šlo v stečaj in ga bodo lahko prevzeli neodvisni stečajni upravitelji, ki bodo zavarovali premoženje in ga po potrebi prestrukturirali.

Preveliki dolgovi

Zahtevek za stečaj je leta 2022 vložil upnik Top Shine Global, ki je želel dobiti nazaj svoj denar, potem ko je družba Evergrande decembra 2021 uradno razglasila nesposobnost odplačevanja svojih dolgov.

Izvršni direktor družbe Evergrande Shawn Siu odločitev sodišča obžaluje. Ob tem je obljubil, da bo družba na Kitajskem še naprej delovala.

"Skupina si bo še vedno prizadevala storiti vse, kar je v njeni moči, da zaščiti stabilnost domačega poslovanja in delovanja," je povedal in dodal, da je hongkonška enota družbe Evergrande neodvisna od njene kitajske hčerinske družbe.

Siu je dejal, da bo podjetje "vztrajno nadaljevalo delo pri zagotavljanju dobave stavb in ohranjalo kakovost nepremičninskih storitev".

Po odločitvi sodišča je vrednost delnice družbe Evergrande na hongkonški borzi padla za dobrih 20 odstotkov.
Evergrande, Kitajska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Devetdeset odstotkov sredstev družbe Evergrande se nahaja na Kitajskem, izhaja iz sodbe.

Analitiki skeptični, da bo katerikoli izmed upnikov v celoti poplačan

"Dvomim, da bi Evergrandovi upniki iz tujine na podlagi sklepa o stečaju prejeli znatne prihodke od izterjave," je za Bloomberg ocenila analitičarka Zerlina Zeng. Čeprav je bil stečaj po mnenju analitika Redmonda Wonga pričakovan, bo zdaj vprašanje, ali bo stečajnemu upravitelju uspelo pridobiti priznanje od kitajskih sodišč za zaseg premoženja, poroča AFP.

Kitajska sodišča lahko namreč zavrnejo priznanje ali pomoč hongkonškim likvidatorjem, je za AFP povedal pravnik Jonathan Leitch.

Težave Evergranda so se začele, ko je Peking leta 2021 zaradi strahu pred pregrevanjem trga uvedel nova pravila glede dovoljene zadolženosti razvijalcev nepremičninskih projektov. Zatresle so celotno kitajsko gospodarstvo, vpliv pa je bilo čutiti tudi na globalnem trgu. Konec lanskega junija je imela družba za okoli 328 milijard dolarjev dolgov, še navaja AFP.

Joc Pečečnik
Novice Sodišče začelo stečaj Pečečnikove družbe
Marko Hozjan, nekdanji direktor podjetja Moda Mi&Lan
Novice Zaposleni Mode Mi&Lan ostali brez decembrskih plač, odpovedi sledijo v ponedeljek
Rok Snežič
Novice Zaslišali Snežičeva stečajna upravitelja
Ne spreglejte