Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
19. 7. 2017,
13.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

2

Natisni članek

počitniška hiša dražba Boris Koprivnikar ministrstvo za javno upravo

Sreda, 19. 7. 2017, 13.42

6 let, 7 mesecev

Kako uspešna je bila dražba ministrstva za javno upravo?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

2

Ministrstvo za infrastrukturo

Izkupiček javne dražbe za počitniške hiške na hrvaški obali, ki so bile v lasti ministrstva za javno upravo, znaša 443 tisoč evrov. V načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države bodo prodali še dve počitniški enoti na Hrvaškem, vendar se prodajni postopki še niso začeli.

V začetku junija so v prostorih ministrstva za javno upravo potekale javne dražbe za počitniške hiške na hrvaških otokih Cres, Lošinj in Pag.

Hiške so bile v zadnjih letih v uporabi in v sezoni pretežno zasedene, ministrstvo pa se je za njihovo prodajo odločilo z Odlokom o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za organe državne uprave, pravosodne organe, javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije in javne sklade za leto 2017.

Ugotovitve računskega sodišča o slabostih pri ravnanju s kadrovskimi stanovanji, počitniškimi kapacitetami in parkirišči. | Foto: Poročilo Računskega sodišča Ugotovitve računskega sodišča o slabostih pri ravnanju s kadrovskimi stanovanji, počitniškimi kapacitetami in parkirišči. Foto: Poročilo Računskega sodišča

Prodaja po objavi poročila računskega sodišča

K temu jih je "spodbudilo" poročilo računskega sodišča, ki je ugotovilo, da država slabo upravlja nepremičnine.

V takratnem poročilu iz začetke letošnjega leta je razvidno, da imajo ministrstva za notranje zadeve, obrambo, pravosodje in javno upravo skupno 256 počitniških enot v Sloveniji in na Hrvaškem.

"Zastavlja se vprašanje učinkovitosti take rešitve, saj ne obstajajo analize potrebnosti počitniških kapacitet za poslovanje VPU oziroma razmerja med koristmi in stroški počitniških kapacitet," je svoje ugotovitve zapisalo računsko sodišče, ki ga vodi Tomaž Vesel.


Kako inšpektorji lovijo goljufive nepremičninske posrednike 

Dva meseca po sprejemu zakona polovica mopedov še vedno neregistriranih


Kaj so prodali?

Najnižja izklicna cena je bila za počitniško stanovanje, veliko 34,9 kvadratnega metra, v naselju Nerezine na Lošinju. Je v pritličju dvoetažnega objekta in obsega dnevni prostor s kuhinjo, kopalnico in pokrito teraso. Izklicna cena je bila postavljena pri 51 tisoč evrih.

Fotogalerija
1 / 8

Tudi druga nepremičnina je v naselju Nerezine. Stanovanje je veliko 32,1 kvadratnega metra, sestavljeno pa je iz dnevnega prostora s kuhinjo, kopalnico in zastekljenim notranjim prostorom. Izklicna cena je bila 56 tisoč evrov.

Fotogalerija
1 / 7

Preostali stanovanji sta bili na otoku Pag, obe v naselju Novalja. Prvo meri 41,9 kvadratnega metra in obsega predprostor, dnevni prostor s kuhinjo, sobo, kopalnico, shrambo in pokrito teraso. Njegova izklicna cena je bila 57 tisoč evrov.

Fotogalerija
1 / 3

Najvišjo izklicno ceno pa je imel 54,7 kvadratnega metra velik počitniški apartma. V pritličju so predprostor, dnevni prostor s kuhinjo, soba, kopalnica, stopnišče in delno pokrita terasa, ob tem pa je še medetažni predel, ki obsega hodnik in sobo, vključena pa je tudi klimatska naprava.

Fotogalerija
1 / 4

Vse štiri enote so imele urejene vpise v zemljiško knjigo in ločene števce za vodo in elektriko, njihova izklicna cena pa je bila določena na podlagi cenitve. Ob doseženi prodajni ceni je novega lastnika čakalo še plačilo štiriodstotnega davka na promet z nepremičninami.

Na voljo bosta še dve, vendar se prodajni postopek še ni začel

Ministrstvo za javno upravo v okviru ravnanja s stvarnim premoženjem države načrtuje prodajo še dveh počitniških enot na Hrvaškem. "Predhodnih dejanj v zvezi s postopkom prodaje še nismo začeli," so nam na vprašanje, v kateri fazi so, odgovorili z ministrstva, ki ga vodi Boris Koprivnikar.

Če so bili Koprivnikar in njegova ekipa pri izkupičku počitniških hišk na Hrvaškem zadovoljni, pa je bila na drugi strani neuspešna njihova dražba za oddajo poslovnih prostorov in opreme v središču Ljubljane.

Šlo je za poslovne prostore in gostinske lokale na Kotnikovi 5, Langusovi 4, Beethovnovi 11 in Županičevi 3.

Ob najemu prostorov bi moral novi najemnik prevzeti tudi plače za 26 delavcev, ki so zaposleni pri Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve in delajo pri pripravi in strežbi hrane in pijače. Dražba je vključevala tri menze in en gostinski lokal v okviru poslovnih prostorov različnih ministrstev. Z izjemo gostinskega lokala na Kotnikovi 4 so preostali interne narave in širši javnost niso dostopni.

Izklicna mesečna cena za oddajo je bila 4.270 evrov brez DDV, na dražbo pa se ni prijavil noben ponudnik. Ali jo bodo ponovili, se na ministrstvu za javno upravo še niso odločili.

Ne spreglejte