Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
22. 9. 2015,
15.43

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška nepremičnine

Natisni članek

Torek, 22. 9. 2015, 15.43

7 let, 5 mesecev

Hrvati manj gradijo, a bolj kakovostno in na atraktivnejših lokacijah

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko se je prodaja novih stanovanj na Hrvaškem letos zmanjšala za 40 odstotkov, se v Sloveniji v zadnjih treh letih ni bistveno spremenila. So pa v obeh državah cene poskočile.

Na Hrvaškem je bilo v prvih sedmih mesecih letošnjega leta prodanih za 40 odstotkov manj novih stanovanj kot v enakem obdobju lani. Po podatkih hrvaškega statističnega urada je bilo v omenjenem obdobju lani prodanih 610 novih stanovanj, dve leti prej dvakrat več, piše Jutarnji list.

Podatki slovenskega statističnega urada za prvih sedem mesecev letos še niso na voljo, znani pa so podatki za prvo in drugo letošnje četrtletje, ko je bilo skupaj prodanih 372 novih stanovanj. Lani je bilo v Sloveniji v celotnem letu prodanih 694 novogradenj, predlani 632, leta 2012 pa 654, kar je v primerjavi z zlatimi časi slovenskega nepremičninskega trga polovico manj. Leta 2008 je bilo namreč prodanih 1163 novih stanovanj.

Hrvaška izdala bistveno manj gradbenih dovoljenj Precejšen padec prodaje novih stanovanj na Hrvaškem gre po pisanju Jutarnjega lista pripisati bistveno zmanjšanemu obsegu gradnje novih nepremičnin. Na to kažejo tudi podatki o številu izdanih gradbenih dovoljenj za stanovanja. Letos jih je bilo izdanih 3.300, kar je 12 odstotkov manj kot lani in 40 odstotkov manj kot leta 2012. Še leta 2008 so izdali dovoljenja za gradnjo več kot 10 tisoč stanovanj.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je bilo po najnovejših podatkih statističnega urada v Sloveniji izdanih gradbenih dovoljenj za 1.530 stanovanj, kar je slabe štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Leta 2008 je bilo izdanih dovoljenj za več kot štiri tisoč stanovanj, leto prej še 500 več.

Cene novozgrajenih stanovanj na Hrvaškem navzgor Je pa na drugi strani zanimivo, da je povprečna cena kvadratnega metra novozgrajenih stanovanj na Hrvaškem glede na lani poskočila za 11 odstotkov. To pripisujejo precejšnjemu padcu gradnje stanovanj, namenjenih hrvaškemu stanovanjskemu skladu.

Večina prometa na Hrvaškem se, tako kot v Sloveniji, torej ustvari s prodajo rabljenih nepremičnin. Povprečne cene vse prodanih stanovanj so lani upadle za devet odstotkov, letos naši južni sosedi pričakujejo še dodaten 3-odstotni padec. Lani je bilo prodanih okoli 30 tisoč stanovanj.

V Sloveniji so povprečne cene novih in rabljenih stanovanj skupaj po podatkih statističnega urada lani padle za okoli pet odstotkov, prodanih pa je bilo 7.500 stanovanj. Drugačna slika se kaže letos.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se v drugem četrtletju letos glede na prejšnje četrtletje zvišale drugič zapored, tokrat za 3,4 odstotka. Zvišale so se tudi cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji in sicer za toliko kot v prejšnjem četrtletju, to je za 2,2 odstotka.

Poskočile tudi cene novih slovenskih stanovanj So se pa v Sloveniji že tretje četrtletje zapored zvišale cene novih stanovanj. Glede na lansko tretje četrtletje, ko so cene dosegle najnižjo raven, so cene višje za 11 odstotkov. Največ stanovanj je bilo prodanih v Ljubljani. K številu prodaj je tudi v zadnjem četrtletju znatno prispeval Stanovanjski sklad, na katerega je odpadla skoraj četrtina vseh transakcij. A tudi preostali investitorji na dražjih lokacijah so očitno uspevali s prodajo.

Gradi se manj, bolj kakovostno in na atraktivnejših lokacijah Glavni razlog za padec prodaje novih stanovanj na Hrvaškem je nizka kupna moč hrvaških državljanov, zaostreno kreditiranje bank in visoka brezposelnost. Rast povprečnih cen novih nepremičnin je po mnenju hrvaške gospodarske zbornice posledica preusmeritve investitorjev v gradnjo tržno zanimivejših nepremičnin za bogatejše kupce in tujce. "Gradi se manj, a je gradnja kakovostnejša in na bolj atraktivnih lokacijah," so za Jutarnji list dejali v hrvaški zbornici.

Ne spreglejte