Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Sreda,
26. 8. 2015,
14.49

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
evro posojilo Hrvaška

Natisni članek

Sreda, 26. 8. 2015, 14.49

7 let, 5 mesecev

Hrvaška ni edina, ki je našla rešitev za posojila v frankih

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Številni na Hrvaškem so si oddahnili po odločitvi vlade, da namerava olajšati bremena posojil v švicarskih frankih. V Sloveniji podobnih ukrepov ne bo, čeprav so se za njih odločili v več državah.

Po napovedih naj bi imeli posojilojemalci na Hrvaškem s spremembami zakonodaje možnost posojila v frankih spremeniti v posojila v evrih, in to z obrestno mero in menjalnim razmerjem, ki sta veljala v trenutku sklenitve posojilne pogodbe. Ko bo s tem znana nova glavnica posojila, bodo lahko vzeli novo evrsko posojilo po obrestnih merah, ki veljajo v tem trenutku.

Ker je švicarski frank v zadnjih letih močno pridobil vrednost, se bo tako glavnica dolga v evrih posojilojemalcem zmanjšala,razliko pa bodo morale pokriti banke. Hrvaška vlada meni, da bodo lahko banke razliko ublažile, saj se jim bo priznala kot davčna olajšava.

V Srbiji nižji tečaj Kot piše Jutarnji list, Hrvaška ni edina država, ki bo olajšala dolžniška bremena ljudi, ki so vzeli pred leti zelo ugodna stanovanjska posojila v frankih. V Srbiji sta se narodna banka in združenje bank dogovorili o štirih ukrepih, med drugim o spremembi posojil v evre s tečajem, ki je pet odstotkov ugodnejši od tržnega, in o možnosti odloga odplačevanja posojila.

Na Poljskem nižje obrestne mere Madžarska vlada je lani sprejela zakon, po katerim so se vsa posojila v frankih preoblikovala v posojila v forintih po tečaju, ki je veljal novembra 2014. V Črni gori so sprejeli podobne rešitve, kot jih načrtujejo na Hrvaškem, na Poljskem je združenje bank sprejelo nekatera priporočila, ki jih je upoštevalo 11 bank. Med njimi so znižanje obrestnih mer, reprogramiranje dolgov in ohlapnejša pravila za tiste, ki imajo težave pri odplačevanju posojil.

V Sloveniji le brez stroškov menjave v evre Kot je znano, so v Banki Slovenije že pred meseci zavrnili možnost podobnih olajšav, kot so jih sprejele omenjene države. "Nedvomno velja, da je vsaka odločitev o najemu posojila osebna odločitev potrošnika. Vedno, ko se odloča za sklenitev bančnega posojila, ne glede na morebitna ugodna gibanja na finančnih trgih, mora realistično ovrednotiti svojo posojilno sposobnost," pa so zapisali v skupni izjave Banke Slovenije, finančnega in gospodarskega ministrstva ter združenja bank.

Nekatere banke so posojilojemalcem, ki so želeli posojilo spremeniti v evrsko, to v določenem obdobju omogočile brez stroškov, ki so jih sicer zaračunavale za to storitev.

Na drugi strani v Združenju frank opozarjajo, da so banke zavajale s ponudbami posojil v frankih, ker niso dovolj opozarjale na valutna tveganja. Z vprašanjem se že ukvarjajo slovenska sodišča, saj so se nekateri posojilojemalci odločili za tožbe.

Ne spreglejte