Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
11.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

podražitev

Četrtek, 6. 6. 2013, 11.29

7 let, 2 meseca

Hrana se bo v naslednjem desetletju podražila tudi za štirideset odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nujne so večje naložbe v tehnologije, ki bi pripomogle k povečanju proizvodnje hrane, kmetom pa omogočile, da bi svoje izdelke lažje dobavili na trg.

Tako v danes objavljenem skupnem poročilu ugotavljata mednarodni Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj ter za prehrano in kmetijstvo. OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) in FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) napovedujeta, da se bo svetovna proizvodnja hrane v naslednjem desetletju v povprečju na letni ravni povečevala za okoli poldrugi odstotek, kar je občutno manj kot v obdobju 2003–2012, ko se je proizvodnja hrane (kmetijskih izdelkov) povečevala za 2,1 odstotka. V preteklem desetletju so se naložbe v kmetijstvo občutno skrčile Organizaciji tudi opozarjata, da bi morale vlade spodbujati naložbe v kmetijstvo, da bi se ustavilo zmanjševanje proizvodnje kmetijskih izdelkov. V preteklih desetletjih so se naložbe v kmetijstvo občutno skrčile zaradi nenehnega padanja cen kmetijskih izdelkov. V obeh organizacijah so tudi prepričani, da bo večje povpraševanje po prehrambnih izdelkih zaradi naraščanja prihodkov ljudi in zelo počasnega povečevanje kmetijske ponudbe ustvarilo velik pritisk na dvig cen hrane. Te naj bi se v prihodnjem desetletju dvignile med 10 in celo 40 odstotki.

Večje naložbe v tehnologije bi prispevale k povečanju proizvodnje hrane Strokovnjaki OECD-ja in FAO-ja so prepričani, da bi morale vlade zlasti najrazvitejših držav na skoke cen hrane odgovoriti s povečanjem naložb v tehnologije, ki bi pripomogle k povečanju proizvodnje hrane, kmetom pa omogočile, da bi svoje izdelke lažje dobavili na trg. Kmetijstvo je vse bolj tržno usmerjen sektor! Skupno poročilo obeh organizacij tudi ugotavlja, da se je kmetijstvo spremenilo v vedno bolj tržno usmerjen sektor v nasprotju s politiko usmerjenih, kot je bilo v preteklosti, kar ponuja državam v razvoju pomembne naložbene priložnosti in koristi glede na svoje rastoče povpraševanje po hrani, potencial za širitev proizvodnje in primerjalne prednosti na številnih svetovnih trgih.

Ne spreglejte