Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2013,
11.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andrej Fištravec Mestna občina Maribor vlada državna pomoč

Sreda, 6. 11. 2013, 11.05

5 let, 6 mesecev

Fištravec: Podjetnik iz Bosne bi v Maribor preselil tovarno kablov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Ni stvar občine, da bi delala selekcijo med podjetniškimi pobudami, lahko pa pomagamo pri iskanju hal ali zemljišč, ki so v Mariboru na razpolago."

Tako je na naše vprašanje o tem, kateri konkretni projekti imajo po njegovem mnenju največje možnosti, da kandidirajo za sredstva iz državne pomoči Mariboru, ki jo je pred kratkim sprejela vlada, odgovoril mariborski župan Andrej Fištravec.

Skupna državna pomoč Mariboru naj bi do leta 2018 znašala nekaj več kot 66 milijonov evrov, prvi sveženj ukrepov za spodbujanje konkurenčnosti Maribora, ki ga je vlada sprejela pred kratkim, pa je "težak" 32 milijonov evrov. Gre za sredstva, namenjena subvencijam podjetjem za naložbe in usposabljanje ter pripravo ključnih regijskih projektov, vse to pa ima za cilj ohranitev delovnih mest v obstoječih podjetjih, povečanje zaposlenosti in znižanje stopnje registrirane brezposelnosti.

Večina denarja neposredno gospodarstvu, občina ne more delati selekcije "Prve reakcije so, da želi podjetnik iz Bosne v Maribor preseliti tovarno, ki izdeluje kable. Zanimanje je izrazil tudi podjetnik, ki se ukvarja s šivanjem za tuje trge. Približno 85 odstotkov tega denarja je namenjenega za neposredne spodbude gospodarstvu v obliki razpisov, zato je odvisno od ocene podjetij, ali bodo kandidirala za subvencijo obrestne mere, posojila za nove investicije, za nakup opreme in tako naprej," pravi mariborski župan Andrej Fištravec.

Povedal je še, da občina lahko pomaga pri iskanju hal ali zemljišč, ki so na razpolago v Mariboru, sicer pa ni stvar občine, da bi delala selekcijo med podjetji, ki se s projekti prijavljajo na razpise. Fištravec še meni, da so s sredstvi iz naslova državne pomoči tudi dobre možnosti za revitalizacijo gospodarske aktivnosti na območju nekdanjega Tama. "Na tem območju so že pripravljene parcele za investicije, skozi proračun pa še dodatno dokupujemo, urejamo in povečujemo to industrijsko območje," poudarja Fištravec.

Z interesom za nepovratna sredstva bi nova delovna mesta lahko šla v tisoče Glede povečanja števila zaposlenih oziroma zmanjšanja števila brezposelnih v Mariboru in okolici Fištravec meni, da je z odprtjem stotih novih delovnih mest mogoče dobiti okrog 2,5 milijona nepovratnih sredstev. Če bi podjetja videla interes za to, gredo lahko nove zaposlitve tudi v tisoče, še poudarja mariborski župan.

Potrebe v Mariboru bistveno večje od državne pomoči Sicer pa pravi, da mora biti najprej sprejet državni proračun. Na naše vprašanje, kakšna zagotovila ima, da bo ta denar dejansko prišel v Maribor, Andrej Fištravec odgovarja, da so zagotovilo potrebe v mestu, ki so bistveno večje od 66 milijonov evrov, kolikor naj bi znašala celotna državna pomoč. "Res pa je, da je bilo v nekaterih primerih, kot velja za Pomurje, črpanja denarja slabše od predvidenega. Kot smo se pogovarjali na ministrstvu za gospodarstvo, je interes ministrstva, da se ves denar počrpa in da se še dodaten pripelje v mesto," sklene mariborski župan Andrej Fištravec.

Ne spreglejte