Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2012,
8.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija varčevalni ukrepi

Ponedeljek, 12. 11. 2012, 8.08

7 let, 2 meseca

Finančni ministri še ne bodo sprejeli odločitev o pomoči Grčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav je grški parlament sprejel tako nov paket varčevalnih ukrepov in potrdil proračun za prihodnje leto, končnih odločitev o nadaljnji pomoči Grčije še ni.

Za predlog proračuna je glasovalo 167 poslancev, proti pa 128 poslancev, potrditev proračuna pa je bila nujen pogoj za naslednji, 31,5-milijardni obrok posojila, ki je zadržan od junija in ki naj bi ga država potrebovala do 16. novembra, sicer jo čaka bankrot. Čeprav je Grčija potrdila tako nov paket varčevalnih ukrepov kot proračun za prihodnje leto, pa evroskupina kljub temu danes še ne bo sprejela odločitve o sprostitvi naslednje tranše.

Več razlogov, zakaj Grčija še ne bo dobila nove tranše pomoči Prvi razlog je tehnične narave. Trojka mednarodnih posojilodajalcev – Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) – naj bi namreč poročilo o tem, ali si Grčija zasluži naslednjo tranšo, članicam predala prepozno, da bi lahko že danes sprejele odločitev.

Obstajajo pa še drugi, bolj vsebinski razlogi. Težava sta dodatni dve leti časa za izpolnitev fiskalnih ukrepov in reform, ki naj bi ju v zameno za nov, drakonski varčevalni sveženj dobila Grčija. Podaljšanje roka z leta 2014 na 2016 namreč pomoč Grčiji draži, po neuradnih ocenah za od 20 do 30 milijard evrov. Potreben je tako tudi dogovor o dodatni pomoči državi.

Kmalu bo morala poplačati petmilijardski dolg Član stranke Pasok Evanelos Venizelos je evropske partnerje posvaril, naj ne zavlačujejo z novo tranšo, saj je država na koncu s svojimi močmi. Grčija mora namreč ta teden poplačati dolg v višini petih milijard evrov, vendar bo morala brez mednarodne pomoči najti nov način, kako poplačati dolg. Eden od predlaganih načinov je dražba zakladnih menic, vendar so nekateri bančniki prepričani, da bi s tem pokrili le del dolga, piše spletna stran Financial Timesa. Približno 1,5 milijarde pa bodo mogli zbrati na drugačen način, če tega ne bodo mogli storiti, bodo morali poseči v helenski sklad za finančno stabilnost, ki ga podpirajo mednarodni posojilodajalci.

Na to pa se je odzval nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je dejal, da nihče ne nasprotuje izplačilu tranše, vendar bi morala grška vlada pogoje zanjo sprejeti že pred meseci. "Nismo odgovorni za nujnost tranše. Vsi vpleteni so že dolgo časa vedeli, kaj morajo storiti," je povedal Schäuble za časopis Die Welt.

Varčevalni sveženj predvideva zvišanje upokojitvene starosti Najnovejši varčevalni sveženj predvideva zvišanje upokojitvene starosti na 67 let ter ukinitev izplačevanja dveh od skupaj 14 pokojnin, ki jih zdaj vsako leto prejmejo grški upokojenci. Pokojnine, ki so višje od 1000 evrov mesečno, naj bi se znižale za med pet in 15 odstotkov.

Kljub napovedanim varčevalnim ukrepom se bo grško gospodarstvo prihodnje leto skrčilo za 4,5 odstotka, javni dolg pa bo presegel 189 odstotkov BDP-ja. Vodja stranke Syriza je že povedal, da si številni ljudje to zimo zaradi varčevalnih ukrepov ne bodo mogli privoščiti osnovnih življenjskih potrebščin. "Zato pravimo, da ste nevarni za našo državo," je Alexis Tsipras povedal o vladi. "Niste sposobni pogajanj," je še povedal.

Pred parlamentom spet množica ljudi Pred grškim parlamentom se je sicer v nedeljo zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so protestirali proti najnovejšim varčevalnim ukrepom, ki jih je ta teden sprejela grška vlada, in proti proračunu za prihodnje leto. Čeprav so se v sredo, ko je vlada sprejela paket varčevalnih ukrepov, miroljubni protesti sprevrgli v nasilje, tokrat ni bilo tako.

Ne spreglejte