Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 10. 2014,
18.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska komisija Italija Slovenija proračun

Četrtek, 23. 10. 2014, 18.49

7 let, 2 meseca

Evropska komisija Italijo opozorila na neustreznost proračunskega načrta, kaj pa Slovenijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bruselj je Italijo v sredo opozoril, da njen proračunski načrt za leto 2015 predstavlja "pomembna odstopanja" od pravil, dogovorjenih v EU.

Glede na torkovo pisanje britanskega časnika Financial Times (FT) naj bi podobno opozorilo dobila tudi Slovenija, a tega slovenska vlada do zdaj ni potrdila.

Evropski komisar Katainen finančnega ministra opozoril na pravila pakta stabilnosti in rasti Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Jyrki Katainen je v sredinem pismu italijanskega finančnega ministra Piera Carla Padoana opozoril na pravila pakta stabilnosti in rasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem ga je pozval, naj pojasnil, kako namerava Italija, glede na to, da se v proračunskem načrtu za prihodnje leto ne drži zahtev glede javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga, zagotoviti polno izpolnjevanje proračunskih obveznosti.

Italijanski državni sekretar Sandro Gozi je v odzivu na opozorilo Evropske komisije v Parizu poudaril, da Italija želi izpolniti cilje, "a z novim pristopom".

Italijanska vlada večkrat ponovila, da bi morali biti v Bruslju manj obsedeni s fiskalno disciplino Italijanska vlada s premierjem Matteom Renzijem na čelu je že večkrat ponovila, da bi morali biti v Bruslju v obdobju zaostrenih gospodarskih pogojev manj obsedeni s fiskalno disciplino.

Italijanski proračunski načrt za leto 2015 sicer predvideva za 18 milijard evrov davčnih rezov, posledično pa višji javnofinančni primanjkljaj. Namesto 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) naj bi znašal 2,9 odstotka BDP, kar je sicer še vedno pod zgornjo mejo po paktu stabilnosti in rasti, postavljeno pri treh odstotkih BDP.

Pri Italiji naj bi bil problematičen strukturni primanjkljaj, ki bi ga Rim znižal le za 0,1 odstotne točke, medtem ko Bruselj zahteva znižanje v obsegu 0,7 odstotne točke. Italija bi morala začeti hitreje zniževati javni dolg, ta je krepko nad dovoljenimi 60 odstotki BDP – trenutno je s 135 odstotki BDP na drugem mestu v evrskem območju, višjega ima le Grčija.

Kot piše dpa, je podobno opozorilo kot Italija v sredo verjetno dobila tudi Francija.

Slovenija tovrstnega pisma očitno ni dobila FT je medtem v torek poročal, da bo Evropska komisija o tem, da bi bili lahko njihovi načrtovani proračuni v nasprotju s pravili EU, v sredo obvestila še Slovenijo, Avstrijo in Malto. A Slovenija tovrstnega pisma očitno ni dobila. Slovenski premier Miro Cerar je namreč danes ob prihodu na svoj prvi bruseljski vrh EU izrazil prepričanje, da bo slovenski proračunski načrt dobil zeleno luč Bruslja.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso na to temo tudi danes ni bil pripravljen dajati nobenih pojasnil.

Komisija ocenjuje osnutke proračunskih načrtov držav v območju evra – razen Cipra in Grčije, ki sta v programu pomoči in tako pod posebnim nadzorom. Članice so morale načrte oddati do sredine oktobra. Končna mnenja komisije se pričakujejo sredi novembra.

A v skladu s pravili lahko komisija v primeru resnih kršitev evropskih proračunskih pravil članico v dveh tednih po prejetju njenega osnutka pozove k reviziji, pri čemer jo mora v enem tednu opozoriti na to možnost in sprožiti tehnična posvetovanja. Ta rok se je iztekel v sredo.

Ne spreglejte