Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2024,
14.56

Osveženo pred

2 dneva, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

Natisni članek

zelenjava GreenGardens Gregor Počivavšek Matej Bandelj

Četrtek, 27. 6. 2024, 14.56

2 dneva, 13 ur

Eden najbogatejših Slovencev bo gojil zelenjavo. Na 22 hektarjih. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

V Dobrovniku so danes predstavili novo naložbo – največjo cono za pridelavo zelenjave v steklenjakih v Sloveniji. Ta se bo raztezala na 22 hektarjev velikem zemljišču, pridelava pa bo potekala na trajnosten način in z uporabo obnovljivih virov energije. Zaključek gradnje prve faze in začetek pridelave je predviden leta 2025 ali 2026.

Steklenjake nameravajo postaviti med Dobrovnikom in Žitkovci, sta danes na novinarski konferenci v Dobrovniku povedala partnerja projekta GreenGardens Matej Bandelj in Gregor Počivavšek. Kot sta dodala, bi lahko z visokotehnološko in trajnostno naravnano pridelavo povečali samooskrbo z nekaterimi vrstami zelenjave za več deset odstotkov.

Na okoli petih hektarjih bodo pridelovali solato, preostale površine pa nameravajo ponuditi v najem zainteresiranim pridelovalcem, ki so že izkazali zanimanje. Bandelj je ob tem izpostavil, da ne bo šlo za klasičen način pridelave solate. Pridelki bodo zaradi gojenja v nadzorovanem okolju uspevali tudi izven naravne sezone rasti, zanje pa bodo zagotovljeni optimalni pogoji z vidika toplote, vlage, svetlobe in hranil.

Vrtec
Novice Četrti najbogatejši Slovenec bo deset tisoč otrokom plačal vrtec

Celotna vrednost projekta je ocenjena na okrog 80 milijonov evrov

Projekt je zasnovan tako, da bo omogočil maksimalno uporabo obnovljivih virov energije, ki jih lokacija ponuja. To bodo dosegli s souporabo geotermalne in sončne energije, stalnimi temperaturami nizke podtalnice ter rešitvami modernih in tehnološko izpopolnjenih steklenjakov.

Cona se bo razvijala v fazah. Celotna vrednost projekta je ocenjena na okrog 80 milijonov evrov in prinaša tudi od sto do 150 novih delovnih mest. Prva proizvodnja bi lahko stekla že konec leta 2025 oziroma v začetku leta 2026.

Občini Dobrovnik projekt prinaša številne prednosti, vključno z novimi delovnimi mesti. Župan Marjan Kardinar je poudaril, da si dvojezična, obmejna in ena najmanjših občin v Sloveniji kljub vsem dogodkom doma in v svetu počasi, a vztrajno utira pot samostojnega razvoja. "Naš končni cilj je usmerjen poleg vseh obstoječih gospodarskih in podjetniških programov v strateški program zdrave doma pridelane hrane," je dejal.

Ne spreglejte